Pirüvat Karboksilaz Eksikliği Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Pirüvat karboksilaz eksikliği (PC eksikliği), doğumda görülen nadir bir genetik bozukluktur ve büyüme geriliği, gelişimsel gecikme, tekrarlayan nöbetler ve vücudun beyin fonksiyonu için önemli olan enerji ve nörotransmitterler için gerekli yakıtları üretememesi ile karakterizedir.

Haber Merkezi / En şiddetli formunda, PC eksikliği özellikle sinir sisteminde doku ve organlarda ilerleyici hasara yol açar. PC eksikliği otozomal resesif genetik bir durum olarak kalıtılır.

Üç tip PC eksikliği tanımlanmıştır ve bunlar tip A, tip B ve tip C olarak adlandırılır. PC eksikliği tip A (infantil form) bebeklikte başlar ve semptomlar arasında gelişimsel gecikme, zihinsel engellilik, kanda laktik asit ve keton cisimlerinde hafif ila orta dereceli yükselmelerle karışık asit-baz bozukluğu (laktik asidoz/ketoasidoz), karın ağrısı, kusma, yorgunluk ve kas güçsüzlüğü bulunur. Bu tip PC eksikliği olan çocuklar genellikle bebeklik veya erken çocukluk döneminde ölür, ancak bazıları yetişkinliğe kadar yaşar.

PC eksikliği tip B (şiddetli neonatal form) genellikle doğumda veya doğumdan kısa bir süre sonra başlar. Laktik asidoz, ketoasidoz ve yüksek amonyak (hiperamonemi) karakteristiktir. Karaciğer yetmezliği, kas tonusunda azalma (hipotoni), zihinsel engellilik, anormal göz hareketleri, üst motor nöronların hasarından kaynaklanan düzensiz belirtiler ve refleksler (piramidal yol belirtileri), nöbetler ve koma yaygındır. Bu tip pirüvat karboksilaz eksikliği olan çocuklar genellikle yaşamın ilk üç ayında ölür, ancak daha uzun süreli iki sağ kalan tanımlanmıştır.

PC eksikliği tip C, normal veya hafif gecikmiş gelişim ve normal yaşam beklentisi ile karakterizedir. Laktik asidoz hafif ve aralıklıdır.

PC eksikliği, pirüvat karboksilaz (PC) genindeki değişiklikler (mutasyonlar) sonucu oluşan ve pirüvat karboksilaz enziminin eksik veya azalmış miktarıyla sonuçlanan bir durumdur. Bu enzim, oksaloasetat üretmek için hücrelerin enerji üreten merkezlerinde (mitokondri) işlev görür. Beyin enerjisi, bazı sinir hücrelerinin etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin) ve beyindeki nörotransmitterlerin üretimi için gereklidir.

PC eksikliği otozomal resesif genetik bir rahatsızlık olarak kalıtılır. Resesif genetik bozukluklar, bir birey aynı özellik için anormal bir genin iki kopyasını, her bir ebeveynden birer tane olmak üzere miras aldığında ortaya çıkar. Bir birey bir normal gen ve bir hastalık geni miras alırsa, kişi hastalık için taşıyıcı olacaktır ancak genellikle semptomlar göstermeyecektir. Taşıyıcı ebeveynlerden ikisinin de değişmiş geni geçirmesi ve etkilenen bir çocuğa sahip olması riski her hamilelikte %25’tir. Ebeveynleri gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveyninden de normal genleri miras alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Yakın akraba (akraba) olan ebeveynlerin, akraba olmayan ebeveynlere göre aynı anormal geni taşıma olasılığı daha yüksektir; bu da çekinik genetik bozukluğa sahip çocuk sahibi olma riskini artırır.

Büyüme geriliği, gelişme geriliği, tekrarlayan nöbetler ve metabolik asidozu olan bireylerde PC eksikliğinden şüphelenilir.

PC eksikliği fiziksel semptomlar ve laboratuvar çalışmaları ile teşhis edilir. Kanda amonyak, pirüvat, laktat, asetoasetat ve beta-hidroksibutirat seviyeleri yüksektir. Pirüvat karboksilaz enzim aktivitesinin anormal derecede düşük olup olmadığını belirlemek için deri hücreleri örnekleri üzerinde test yapılabilir. Eksik olduğunda, PC enzim aktivitesi genellikle normal aktivitenin %5’inden azdır. Tanıyı doğrulamak için PC gen mutasyonları için moleküler genetik test mevcuttur.

Etkilenen bir aile üyesinde spesifik PC gen mutasyonları tespit edilmişse , moleküler genetik test ile taşıyıcı testi ve doğum öncesi tanı mümkün olabilir.

PC eksikliğinin tedavisi, vücut için alternatif enerji kaynakları ve pirüvat metabolize etmenin alternatif yollarını (anaplerotik tedavi) sağlamayı amaçlar. Yağ oranı düşük, karbonhidrat ve protein oranı yüksek bir diyet önerilir. İntravenöz sıvılar, hidrasyon ve metabolik asidozun düzeltilmesi, hastalığın yönetimi için bireysel alevlenmelerde yardımcı olabilir. Tiamin, lipoik asit, dikloroasetat, aspartik asit ve sitrat bazen pirüvat ve laktat seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Biyotin bazen pirüvat karboksilaz enziminin işlevini iyileştirebilir. Triheptanoinin, muhtemelen bir anaplerotik asetil-CoA ve propiyonil-CoA kaynağı sağlayarak bir vakada karaciğer yetmezliğini ve biyokimyasal anormallikleri tersine çevirdiği bildirilmiştir. Triheptanoin ayrıca nörolojik belirtileri tersine çevirmede de umut vadedebilir ancak bu öneriyi ele almak için daha fazla çalışma gereklidir. Bu bildirilen tek vakada yaşam beklentisi uzamamıştır.

Nörolojik semptomları düzeltmek veya iyileştirmek için şu anda kanıtlanmış bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir