Pınar Kür Kimdir? Hayatı, Eserleri
15 Nisan 1943 yılında Bursa’da dünyaya gelen Pınar Kür’ün tam adı Havva Pınar Kür’dür. Babası matematik öğretmeni Behram Kür, annesi öğretmen ve aynı zamanda yazar olan İsmet Kür’dür. Pınar Kür’ün teyzesi, şair ve yazar olan Halide Nusret Zorlutuna, kuzeni de romancı Emine Işınsu’dur.
Pınar Kür’ün doğduğu dönemde Bilecik’te bulunan aile bir süre sonra Zonguldak’a yerleşmiş ve Pınar ilköğrenimine burada başlamıştır. 1949’da Ankara’ya taşınmış ve burada Pınar Kür’ün kız kardeşi Işılar Kür doğmuştur. Yazar, ikinci sınıfa Kurtuluş İlkokulu’nda devam ederken annesi İsmet Kür iki çocuğunu da alarak İngiltere’ye gitmiş ve çocuklarını yatılı bir okul olan Raymonds School’da okutmuştur. Uyum sürecinde birtakım sorunlar yaşayan aile bir yıl sonra Türkiye’ye dönmüş, iyi düzeyde İngilizce öğrenmiş olan Pınar Kür de Ankara Kolej’e yazılmıştır.
Üç yıl sonra babasının UNESCO‘da görev alması neticesinde aile Amerika‘ya gitmiş, Pınar Kür, New York‘ta Forest Hills High School’a devam etmiştir. Bu yıllarda on dört yaşında genç bir kız olan Pınar Kür, iki yıl kadar çevre edinememiş ve yalnızlık çekmiş, son sınıfta ise okulun tiyatro kulübüne girmiş ve yine bu dönemde İngilizce “anlaşılmayan genç kız romanları” yazmaya başlamıştır. Tiyatroya ilgisi ilk gençlik yıllarında başlayan yazar, on yedi yaşında iken ilk piyesi Cowards All’ı yazmıştır.
Lise öğrenimini New York’ta tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmüş, Robert Kolej’in Yüksek Bölümü’nü bitirmiştir. Üniversiteden sonra Paris’e gitmiş, tiyatro çalışmalarına devam etmiş, Sorbonne Üniversitesi’nde Yirminci Yüzyıl Tiyatrosunda Gerçekçilik ve Yanılsama: Pirandello, O’Neill ve Etkileri başlıklı tezle doktora öğrenimini tamamlamıştır (1964-1969). Pınar Kür ilk evliliğini 1964 yılında iki yıl önce tanıştığı tiyatro oyuncusu Can Kolukısa ile yapmış, beş yıl süren bu evliliğinden Emrah adında bir oğlu olmuştur. Yazar Can Kolukısa’dan ayrıldıktan sonra tanınmış bir avukat olan Mehmetcan Köksal ile beraberlik yaşamış fakat evlenmemiştir.
1969 yılında doktorasını tamamlayıp Türkiye’ye dönen Pınar Kür tiyatro yazarlığı ve oyunculuk yapmak istemiş ve bu doğrultuda Asılacak Kadın adlı romanının ilk versiyonunu tiyatro olarak yazmıştır. Yazar, oğlunun doğumundan sonra bir yılı aşkın bir süre Eros Cinsel Bilimler Ansiklopedisi’nin yazar kadrosunda görev yapmıştır. Bu aynı zamanda Pınar Kür’ün kısa öyküler yazmaya başladığı dönemdir. 1971-1973 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda dramaturg olarak görev yapmış, aynı süreçte öykülerini Dost Yayınevi’ne gönderirken çeviri yapmaya da başlamıştır.
İlk çevirisi olan Daniel Defoe’nun Mool Flanders adlı eseri bu sürecin ürünüdür. Devlet Tiyatroları işinden ayrıldıktan sonra çalıştığı yıllarda yazmaya başladığı Yarın… Yarın… romanını tamamlamış (1974) ve roman edebiyat çevrelerinde büyük yankı uyandırmıştır. Daha sonra İstanbul’a yerleşmiş ve bir yandan çevirmenlik yaparken bir yandan da İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda öğretim üyeliği yapmıştır (1979-1996). 1984-1985 yıllarında Cumhuriyet gazetesinde tiyatro eleştirmenliği yapmaya başlamış fakat daha ilk yazısında büyük tepkiler alınca gazetecilik yaşamını röportaj yaparak sürdürmüştür.
Cumhuriyet dışında Milliyet, Sabah, Kadın gibi gazete ve dergilerde de bir süre gazetecilik yapmıştır. 1998 yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya İletişim Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmakta olan yazar, 2007-2009 arasında NTV’de yayınlanan “Haydi Gel Benimle Ol” adlı programda yorumcu olarak yer almıştır. Akışı Olmayan Sular adlı eseriyle 1984 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı almış olan Pınar Kür, hâlen İstanbul’da yaşamaktadır.
Pınar Kür’ün eserleri: Şaklaban (Morris West) (1975 Çeviri), Tiyatro Tarihi (Robert Pignarre) (1975 Çeviri), Yarın… Yarın… (1976 Roman), Küçük Oyuncu (1977 Roman), Doğmamış Çocuğa Mektup (Oriana Fallaci) (1977 Çeviri), Asılacak Kadın (1979 Roman), Himmler’in Oyunu (Julian Semenov) (1979 Çeviri), Bir Deli Ağaç (1981 Hikaye), Ademden Önce (J. London) (1981 Çeviri), Geniş Geniş Bir Deniz (Jean Rhys) (1982 Çeviri),
Akışı Olmayan Sular (1983 Hikaye), Dörtlü (Jean Rhys) (1985 Çeviri), Theo’ya Mektuplar (Van Gogh) (1985 Çeviri), Bitmeyen Aşk (1986 Roman), Karanlıkta Yolculuk (Jean Rhys) (1989 Çeviri), Aç Sınıfın Laneti (Sam Shepard) (1990 Çeviri), Dalda Duran Kuşlar (Jean Ryhs) (1991 Çeviri), Sonuncu Sonbahar (1992 Roman), Neon Işıklı İncil (John Kennedy Tool) (1992 Çeviri), Roger Ackroyd Cinayeti (Agatha Christie) (1992 Çeviri),
Yabancı Kucak (Ian McEwan) (1992 Çeviri), Karanlıkta Kahkaha (Vladimir Nabokov) (1993 Çeviri), Çeşm-i Bülbülün İçimdeki Cin (A. S. Byatt) (1994 Çeviri), Durulmayan Bir Kafa (K. R. Jamison) (1996 Çeviri), Hannah Arendt-Martin Heidegger: Bir Aşkın Anatomisi (E. Ettinger) (1996 Çeviri), Tutku (J. Winterson) 1997 Çeviri), Beşpeşe (M.Mungan, C. Oker, F. Ulay, E. Şafak ile) (2004 Roman), Hayalet Hikâyeleri (2004 Hikaye), Cinayet Fakültesi (2006 Roman).