Pars Planiti Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Pars planit genellikle iyi huylu olmasına rağmen aşırı durumlarda önemli görme kaybı olabilir. Uvea’nın bir kısmının, sklera ile retina arasındaki doku tabakasının ve göz küresini koruyan zarların iltihaplanması ile karakterize edilen, gözün immünolojik bir bozukluğudur.

Haber Merkezi / Uvea ise üç bölümden oluşur: iris, siliyer cisim ve koroid. Ayrıca uvea, gözü besleyen kan damarlarının çoğunu içerir.

Pars plana, siliyer cismin dar bir bölümüdür ve iltihaplanması pars planit olarak bilinir. İnflamasyon veya immünolojik yanıtla bağlantılı olarak sıvı ve hücreler, retina ve/veya pars plana yakınındaki göz küresinin berrak jelatin benzeri maddesine (vitröz mizah) sızar.

Sonuç olarak gözde veya gözlerde şişlik de meydana gelebilir, ancak daha da önemlisi bulanık görme ve görmede ilerleyici artış olan uçuşan cisimler, vitreus mizahının infiltrasyonu sonucu bu durumdan muzdarip hastalar tarafından ana semptomlar olarak bildirilmektedir.

Enflamasyon gözün orta bölgesinde meydana gelir; yani gözün ön kısmı (bölümleri) (iris) ile arka kısmı (bölümleri), retina ve/veya koroid arasındadır. Bu nedenle orta dereceli üveit ailesinin hastalıklarından biri olarak belirlenmiştir. Bazı durumlarda görme bozukluğu biraz ilerleyici olabilir.

Pars planitin semptomları arasında bulanık görme ve görüş netliğini engelleyen koyu renkli yüzen noktalar bulunur. Gözün içinde, özellikle periferik retina veya makulada şişme meydana gelebilir ve bu da görmenin azalmasına neden olabilir. Glokom da ortaya çıkabilir.

Klinik tablo katarakt, retina dekolmanı veya retina içindeki sıvı (makula ödemi) nedeniyle karmaşık hale gelebilir.

Muayeneyi yapan oftalmolog (göz hastalıkları uzmanı), daha sık olarak, kartopu adı verilen, göz küresinin içinde hapsolmuş beyaz kan hücresi kümelerini görecektir. Hekimlerin bunlar için kullanabileceği terim inflamatuar eksudadır. Bunlar göz küresinin içinde hapsolmuş beyaz kan hücresi kümeleridir. Bu kümeler pars planda yer alıyorsa kar kümeleri olarak bilinirler.

Pars planitinin otoimmün bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Bir otoimmün reaksiyon, bu bozukluğun semptomlarına neden olduğu düşünülen iltihaplanmaya neden olur.

Otoimmün bozukluklar, vücudun yabancı veya istilacı organizmalara (örneğin antikorlar) karşı doğal savunmasının, bilinmeyen nedenlerle sağlıklı dokuya saldırmaya başlamasıyla ortaya çıkar. Nadir durumlarda aile içinde pars planit meydana gelmiştir; ancak henüz herhangi bir genetik kalıtım modeli tanımlanmamıştır.

Bazı klinisyenler immünolojik yanıtın iki olası nedenden birinin sonucu olabileceği fikrini öne sürmüşlerdir: (1) hastanın içinde izole edilmiş bir dizi olay (endojen) veya (2) başka bir bozuklukla ilişki (eksojen) ). Pars planitin ilişkili olduğu bozukluklar arasında diğerleri arasında multipl skleroz, Lyme hastalığı, Behçet hastalığı, sarkoidoz ve tüberküloz yer alır.

Pars planit tanısı genellikle kapsamlı bir fiziksel değerlendirme, ayrıntılı hasta öyküsü ve özel göz muayenesi yoluyla konur.

Pars planitinin herhangi bir dış nedeni bulunmazsa tedavi genellikle iltihabı kontrol altına almak için kortikosteroid ilaçlardan oluşur. Steroid kullanılıyorsa hasta dikkatle izlenmelidir. Pars planitin harici bir ilişkisi tespit edilirse, ilişkili bozukluğun tedavisi inflamasyonu önleyebilir.

Pars planitine, gözdeki yırtılmış küçük kan damarlarından kan sızması da eşlik edebilir. Bunlar genellikle ciddi değildir ve gerekirse kan damarlarını kapatmak ve sızıntıyı durdurmak için lazer veya kriyoterapi (doku dondurma) ile tedavi edilebilir.

Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyici tedavilerin yanı sıra komplikasyonların (katarakt, glokom, kistoid makula ödemi vb.) tedavisidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir