Parkinson’un Bilmeniz Gereken Erken Belirtileri

Parkinson hastalığı, temel olarak hareketi etkileyen bir sinir sistemi bozukluğudur. Parkinson hastalığının erken belirtilerini fark etmek oldukça zor olabilir ki, bu belirtiler kişiden kişiye de büyük farklılıklar gösterebilir.

Haber Merkezi / Belirtileri erken fark etmek, doğru bir tanı almak ve mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamak için önemlidir. İşte parkinson hastalığının bazı yaygın erken belirtiler:

Titreme: Parkinson hastalığının ilk ve en sık görülen belirtilerinden biri, vücudun bir bölümünde, özellikle ellerde veya parmaklarda görülen hafif titreme veya sarsılmadır.

Titreme, genellikle el hareketsizken meydana gelir ve başparmak ile işaret parmağı arasında hafif bir harekete benzeyebilir, buna “hap yuvarlama titremesi” denir.

Hareketlerde yavaşlık (bradikinezi): Bir diğer erken belirti, bradikinezi adı verilen fiziksel hareketlerin yavaşlamasıdır.

Kas sertliği: Parkinson hastalığının erken evrelerinde uzuvlarda veya gövdede sert kaslar yaygındır. Bu sertlik veya katılık hareketi sınırlayabilir ve hatta kaslarda ağrıya neden olabilir.

Parkinson hastalığı olan birçok kişi, başka birinin kolunu hareket ettirmeye çalıştığında hissedilebilen bu sertliği yaşar; kol sert bir şekilde hareket eder ve doğal olarak sallanmaz.

Duruş ve denge sorunları: Parkinson hastalığı olan kişilerde denge ve duruş sorunları da görülebilir; ancak bu sorunlar daha belirgin hale gelene kadar göz ardı edilebilir.

Hastalığın başlangıcında kişide hafif kambur bir duruş gelişebilir veya denge sorunları yaşanabilir, bu da hastalığın ilerlemesiyle düşme riskini artırır.

Otomatik hareketlerin kaybı: Parkinson, göz kırpma, gülümseme veya yürürken kolları doğal olarak sallama gibi otomatik hareketlerde azalmaya yol açabilir.

Konuşma ve el yazısında değişiklikler: Konuşma ve el yazısındaki değişiklikler de yaygın erken belirtilerdir.

Uyku sorunları ve diğer motor olmayan semptomlar: Uyku sorunları, daha belirgin motor semptomları ortaya çıkmadan yıllar önce ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında huzursuz bacak sendromu veya bir kişinin uyurken rüyalarını canlandırdığı REM uyku davranış bozukluğu yer alabilir.

Koku alma duyusunu kaybetme, kabızlık veya depresyon veya anksiyete gibi ruh halindeki değişiklikler gibi motor olmayan semptomlar da parkinsonun erken belirtileri olabilir. Bu motor olmayan semptomlar, daha görünür belirtiler gelişmeden çok önce ortaya çıkabilir.

Erken tespit neden önemlidir?

Bu erken belirtileri tanımak önemlidir çünkü zamanında tanı almak hastalığın daha iyi yönetilmesini sağlar. Bir nörolog, semptomların parkinsondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını doğrulamaya ve bir tedavi planı başlatmaya yardımcı olabilir.

Erken tedavi yalnızca semptomların yönetilmesine yardımcı olmakla kalmaz; aynı zamanda hastalığın ilerlemesini de yavaşlatabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir