Parapleji hakkında bilmeniz gereken her şey!
Parapleji, vücuttaki bir sinire verilen hasarın ardından hareket veya his kaybını tanımlayan evrensel bir terim olan felç sınıflandırması olan alt ekstremitelerin motor veya duyusal işlevinde bozulmayı içeren tıbbi bir durumdur.
Parapleji, ağırlıklı olarak bir kaza veya başka bir travmaya bağlı omurilik yaralanmasının sonucudur. En yaygın kazalar arasında motorlu taşıt kazaları yer alır.
Omurga yaralanmaları her zaman hemen görülmez, uyuşma veya felç gecikebilir veya anında olabilir. Ortaya çıkan şişlik ve kanamadan ek yaralanma meydana gelebilir. Bu nedenle, optimal iyileşme ve değerlendirme için zaman çerçevesi kritik önem taşıdığından, tıbbi yardıma hemen başvurulması önemlidir.
Ek olarak, spinal kanalın nöral elemanlarının etkilendiği spina bifida gibi doğumsal durumlar da bilinen bir nedendir. Hasar, tümörlerden veya kan pıhtılarından da kaynaklanabilir, ancak bu daha az yaygındır.
Paraplejiye bağlı olarak kaybedilen işlevin kapsamı, omuriliğe ve etkilenen bölgeye verilen hasarın derecesine karşılık gelir. Omuriliğin paraplejiye neden olan alanları torasik, lomber veya sakral bölgelerdir.
Yaklaşık olarak göğse komşu olan üst torasik (T1 ila T8) bir yaralanma, genellikle zayıf gövde kontrolüne neden olur. Bu, nefes almada bozulmayı içerebilir. Alt torasik (T9-T12) hasar, iyi bir gövde fonksiyonu ve duruş sağlar. Lomber ve sakral hasar, fleksör ve kalçaları etkiler.
Kollar da felçten etkileniyorsa, kuadripleji uygun terminolojidir, oysa sadece bir uzuv etkilenirse doğru terim monoplejidir. Parapleji ayrıca tam veya eksik olarak kategorize edilir. Tam parapleji, omurilik bölgesinin mutlak hasarıdır.
Tam paraplejili bir bireyde toplam duyu ve motor fonksiyon kaybı olabilir. Öte yandan, tam olmayan parapleji, kısmi hasarı tanımlar. Örneğin, tam olmayan paraplejili bir kişinin duyusal işlevi olabilir ancak hareket olmayabilir veya tam tersi olabilir.
Omurilik felçli bazı insanlar bir dereceye kadar yürüyebilirken, çoğu tekerlekli sandalyelere veya diğer destekleyici önlemlere bağımlıdır. Bazı kişiler ayrıca değişen derecelerde ağrı ve kas spazmları yaşayabilir.
Etkilenenlerde iktidarsızlık ve çeşitli derecelerde idrar ve dışkı kaçırma çok yaygındır. Birçoğu, bu sorunları çözmek için kateter veya bağırsak yönetimi programları (genellikle fitiller, lavmanlar veya bağırsakların dijital uyarımını içerir) kullanır.
Başarılı mesane ve bağırsak yönetimi ile paraplejikler, kazara idrar veya bağırsak deşarjlarının büyük çoğunluğunu önleyebilir. Bir kişinin sırt veya boyun yaralanmasından şüpheleniliyorsa, komplikasyonlar ve kalıcı felç meydana gelebileceği için pozisyonundan çıkarılmamalı ve hareketsiz kalmalıdır.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.