Özlem Taner Kimdir? Hayatı, Albümleri

1974 yılında Gaziantep’te dünyaya gelen Özlem Taner, ilk, orta ve lise öğrenimini Gaziantep’te tamamladı. Gaziantep Türk Müziği Devlet Konservatuarına giren Özlem Taner, konservatuar öğrenimini okul birinciliği ve yüksek şeref öğrencisi olarak bitirdi.

17 yaşından itibaren üniversite öğrenciliğinin yanısıra Gaziantep Hacı Bektaş-ı Veli kütür derneğinde ve Gaziantep İl Kültür Müdürlüğün’de bağlama eğitimi veren Özlem Taner, üniversite yıllarında Gaziantep’in Barak yöresine ait “alan araştırmaları” yaptı ve birtakım derleme çalışmalarında bulundu. Sanatçının albümünde yer alan “Seher İnende” bu çalışmalardan biridir.

Mezun olduktan sonra müzik öğretmeni olarak çeşitli ilköğretim okullarında ve liselerde görev yapan Özlem Taner, Gaziantep’te ki 3 yıllık eğitmenlik döneminden sonra tayinini müzikle ilgili hayallerini gerçekleştirmeyi planladığı İstanbula istedi ve Anadolu müziğiyle ilgili çalışmalarını yakından takip ettiği Kalan müziğin kapısını çaldı.

Özlem Taner, Türkmen Kızı adlı albümünde; Kemal Sahir Gürel, Erol Mutlu, Serdar Ateşer, Ender Akay, Sunay Özgür, Aytekin Aktaş ve Soner Akalın gibi usta aranjörle çalıştı. Bu yönüyle Türk müziğinde bir ilk olan “Türkmen Kızı” isimli albüm, parçaların birbirinden farklı düzenlenmesi sebebiyle Anadolu Türkmen müziğinin ezgisel anlamda aslında ne kadar zengin ve her türlü müzikal alanda kendisini olduğu gibi ifade edebilecek kadar da özgür olduğunu ortaya koydu.

Özlem Taner, ilk olarak Harbiye açık hava sahnesinde Kalan Müzik sanatçılarının verdiği bir konserde yer aldı. Özlem Taner, Anjelika Akbar, Mısırlı Ahmet ve Erkan Oğurun da bulunduğu, Dolmabahçe, Beylerbeyi ve Çırağan Saraylarında olmak üzere 3 ayrı konser projesinde yer aldı. Özlem Taner, Aşka Sürgün, Yersiz yurtsuz, Asi, Ezo Gelin, Kuzey Rüzgarı, Kapıları Açmak, 2 Eylül (kısa film), Beynelmilel gibi film ve dizilerin müziklerinde yer aldı.

Özlem Taner’in “Türkmen Kızı” albümü İngiltere’de en çok dinlenen albümler arasına (top10 listesine) girdi. Ünlü world müzik dergisi FolkRoots’da derginin bir muhabiriyle yaptığı 3 sayfalık bir röpörtaj yayınlandı. Ayrıca derginin dünya müziklerinden seçmeler yaparak oluşturduğu CD’de “Başına Döndüğüm” isimli parçasına yer verildi. BBC radyosunda en çok dinlenen 5 albüm arasına girdi.

Özlem Taner, son olarak 22 ekim 2008 yılında İKSV ve Kulsan ortaklığıyla Hollanda’da düzenlenen “Turkey now” festivalinde Mikail Aslan ve Nilüfer Akbal’la birlikte Roterdam ve Amsterdam’da konser verdi. Özlem Taner, Anadolu’da yaşayan halkların müziklerini dünyaya tanıtmak amacıyla yola çıkan ve birçok ülkede konserler verecek olan “3 kadın” isimli projede yer aldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir