Özcan Ünlü Kimdir? Hayatı, Eserleri

10 Eylül 1968 yılında Ordu’nun Gökömer Köyü’nde dünyaya gelen Özcan Ünlü, ilk ve ortaokulu Ordu’da tamamlar, lise eğitimini ise İstanbul’da Anadolu Denizcilik Meslek Lisesinden tamamlar. Daha sonra müzik ve işletme eğitimi alır.

Haber Merkezi / 1986’da Dergâh Yayınlarında editör olarak çalışmaya başlar; aynı yayınevi bünyesindeki İstanbul Postası gazetesinde sayfa sekreterliği ve editörlük yapar. Kardelen, Ay Vakti, Kültür Dünyası, Beyaz Sanat, Dergâh vb. dergilerin kurucu ekibinde yer alır. İlk şiirleri ve hikâyeleri 1985 yılında Mavera dergisinde yayımlanır. 1993’te Türkiye gazetesinde yazmaya başlar, bu gazetede kültür sanat muhabirliği, editörlük ve köşe yazarlığı yapar. TGRT’de ‘Yansımalar’ programını hazırlar.

Hayat Yayınları, Ders Kitapları, Parıltı, Beyaz Balina, Güçlü vb. yayınevlerinde danışmanlık ve editörlük yapar. 2008- 2010 yılları arasında Tercüman- Bugün Gazetesi’nde Yazı İşleri Müdürlüğü, 2010-2013 yılları arasında da Yeni Şafak gazetesinde Yazı İşleri Müdürlüğü, Yayın Koordinatörlüğü ve köşe yazarlığı yapar. Bu süre içinde TV Net televizyonunda ‘Halkın Seçimi’ ve ‘Tutanak’ programlarını hazırlayıp sunar. 2013’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde metin yazarları koordinatörü olarak göreve başlar. Aynı yıl TRT Türk kanalının yayın yönetmeni olur. TRT Türk’te 165 bölüm yayınlanan “11 Kahvesi” isimli haftalık programın yapımcı ve sunuculuğunu üstlenir.

TRT Belgesel’de 13 bölüm olarak yayınlanan “Herkes Okur” programının sunuculuğunu ve danışmanlığını yapar. 2015’ten bu yana Türk şiirinin yaşayan ustalarını ağırladığı “Şiirin Atlıları” programı Türkiye’nin birçok ilinde izleyici karşısına çıkar. Ahmet Kabaklı, Necip Fazıl Kısakürek, Cemil Meriç gibi fikir zirvelerinin kurmuş olduğu Türk Edebiyatı Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyesi ve vakıf müdürlüğünü yapmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Yazarlar Okullarda Projesi’ kapsamında Türkiye’nin birçok ilinde öğrencilerle buluşur; onlarla şiir, edebiyat ve hayat üzerine söyleşiler yapar.

Özcan Ünlü’nün yazı ve şiirleri Mavera, Türk Edebiyatı, Yedi İklim, Hece, Bir Nokta, Bizim Külliye, Kültür Dünyası, Ay Vakti, Kardelen, Yitik Düşler, Kum Yazıları, Kalem ve Onur, Eğitim ve Bilim, Lamure, Kişisel Gelişim, Yesevi, Sarmaşık, Cemre, Endülüs, Dil ve Edebiyat, Karabatak vb. dergilerde yayınlanmıştır. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir