Özay Gönlüm Kimdir? Hayatı, Albümleri

5 Şubat 1940 yılında Erzincan’ın Tercan ilçesinde dünyaya gelen Özay Gönlüm, 1 Mart 2000 yılında Ankara’da hayatını kaybetti. Özay Gönlüm’ün naaşı Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedildi.

Çocukluk yıllarını Denizli, Afyonkarahisar ve Kütahya’da geçiren Özay Gönlüm, ilkokulu Kütahya’da, ortaokul ve liseyi Denizli’de bitirdi. Özay Gönlüm, 1953 yılında başladığı Denizli Erkek Sanat Enstitüsü’nde farklı kişiliği ve müziğe yatkınlığı ile okulda sevilen biri oldu. 16 yaşında Türk türkülerinin en ünlü derleyicisi olan Muzaffer Sarısözen’le tanışması Özay Gönlüm’ün kariyerinde belirleyici oldu.

Özay Gönlüm, Ankara Radyosu Yurttan Sesler programıyla sanat dünyasına adım attı. Belli bir süre Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı “Film Radyo Televizyon Merkezi”‘nde çalışan Özay Gönlüm, 1966’da “yetişmiş saz sanatçısı” olarak Ankara Radyosu’nda çalışmaya başladı.

1960’larda sahneye de çıkan Özay Gönlüm, 1973’ten itibaren düzenli şekilde İzmir Enternasyonal Fuarı’nda sahne aldı. Özay Gönlüm, Kültür Bakanlığı Halk Müziği Geliştirme Merkezi (HAGEM) Repertuvar Kurulu üyeliği yaptı

Radyo oyunlarında ve tiyatrolarında roller alan Özay Gönlüm, radyo ve TV’lerde yayınlanan Nineden Mektuplar tiplemesiyle çok sevildi. En sevilen türkülerinden biri olan “Çöz de Al Mustafa Ali” türküsünü, “Fişini de Al Mustafa Ali” diye de seslendirerek, halkı fiş (vergiye yönelik makbuz) toplamaya davet etmesiyle sosyal bilincini gösterdi.

Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Çin ve Hindistan’da konserler veren Özay Gönlüm, başta Denizli ve Kütahya yöreleri gelmek üzere Denizli, Kütahya, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Afyon, Burdur, Isparta yörelerinden 3400’den fazla türkü derledi. Özellikle, “Denizli’nin Horozları” (Çil Horoz), “Çöz de Al Mustafa Ali”, “Sultan Seccadesi”, “Asmam Çardaktan”, “Cemile’min Gezdiği Dağlar Meşeli”, “Osmanım’ın Mendili”, “Adım Adım Denizli’nin Yolları”, “Şu Dağlar Tepe Tepe” gibi türküleriyle tanınıyordu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir