Otoimmün Hastalık Nedir?
Tüm diğer canlılar gibi insanlar da bir bağışıklık sistemine sahiptir. Bağışıklık sisteminin temel işlevi, vücudu mikroplardan ve diğer yabancı istilacılardan korumaktır. Bağışıklık sistemi, istilacılar ve alerjenlerle uğraşan özel hücre ve organlardan oluşur.
Haber Merkezi / Hücreler, enfeksiyon veya yabancı davetsiz misafirlerle savaşmak için antikorlar oluşturur. Bağışıklık, bedeni savunmak için neyin kendilik olduğunu ya da neyin bedene ait olduğunu ve neyin öz-olmayan ya da bedene yabancı olduğunu tanımak zorundadır.
Otoimmün bozukluklar, vücut kendini ve ben olmayanı ayırt edemediğinde ortaya çıkar. Bu olduğunda, vücut, vücudun kendi dokularına yönelik antikorlar üretir. Bunlara oto-antikorlar denir. Otoantikorlar yanlışlıkla normal hücrelere saldırır.
Düzenleyici T hücreleri
Bağışıklık sisteminin bileşenlerinden biri düzenleyici T hücreleridir. Bunlar bağışıklık sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
Otoimmün bozukluklar meydana geldiğinde, bu düzenleyici T hücreleri işlevlerinde başarısız olur. Bu, otoimmün hastalık olarak adlandırılan çeşitli organ ve dokulara zarar verir.
Otoimmün bozukluğun tipi, etkilenen vücut dokusunun tipine bağlıdır. Bilinen 80’den fazla otoimmün hastalık türü vardır.
Otoimmün bozukluk istatistikleri
Otoimmün hastalıklar çeşitli organları ve organ sistemlerini etkiler. Amerika Birleşik Devletleri’nde en az 23,5 milyon kişi, bir tür otoimmün bozukluktan etkilenmektedir.
Bu bozukluklar, ölüm ve sakatlığın önde gelen nedenlerinden biridir. Bu bozuklukların bazıları nadir olmakla birlikte, Hashimoto tiroiditi gibi bazıları oldukça yaygındır.
Risk faktörleri
Bazı insanlar otoimmün bozukluklara yakalanma riski daha yüksektir. Bunlar, çocuk doğurma çağındaki kadınları içerir.
Genel olarak otoimmün bozuklukların çoğu kadınları erkeklerden daha sık etkiler. Koşullar genellikle bir kadının yaşamının üreme döneminde başlar.
Ailesinde durum öyküsü olanlar da hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Örneğin, ailelerde lupus ve multipl skleroz çalışır.
Bazı ırklar ve etnik kökenler de daha büyük bir risk taşır. Örneğin tip 1 diyabet beyaz insanlarda daha sık görülür ve lupus Afrikalı-Amerikalı ve Hispanik kökenli olanlar için daha şiddetlidir.
Genetik, otoimmün bozuklukların nedeninde rol oynayabilir, ancak bazı çevresel faktörler de otoimmün hastalıklara neden olmada önemli olabilir. Bunlar solventlere, kimyasallara, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara, güneş ışığına vb. maruz kalmayı içerir.
Otoimmün bozuklukların tanı ve tedavisi
Otoimmün bozuklukları tespit etmek için birkaç farklı test vardır. Bunlar, bozukluğun tipine özgü olabilir. Bozukluğun türüne bağlı olarak tedavi edilebilir;
- Bir nefrolog lupustan etkilenen böbrekleri tedavi edebilir
- Bir nörolog veya sinir ve beyin hastalığı uzmanı, multipl skleroz ve miyastenia gravis’i tedavi edebilir
- Bir romatolog, artrit ve skleroderma ve romatoid artrit gibi diğer romatizmal hastalıkları tedavi edebilir
- Bir endokrinolog veya hormon bozuklukları uzmanı, diyabet (tip 1) ve tiropidit (Hashimoto tiroiditi) gibi rahatsızlıkları tedavi edebilir.
- Bir cilt doktoru veya dermatolog, sedef hastalığı ve lupus gibi hastalıkları tedavi eder
- Bir kan hastalığı uzmanı veya hematolog, otoimmün bozukluklarla ilgili anemileri tedavi eder
- Bir gastroenterolog, inflamatuar bağırsak hastalığını tedavi eder
Otoimmün bozuklukların belirli türlerinde kullanılabilecek birçok ilaç türü vardır. Bazı tedaviler ağrı ve iltihaplanma gibi semptomları hafifletmeyi amaçlarken, diğerleri hastalık sürecini hedefler.
Tiroidit ve diyabet gibi bazı otoimmün hastalıklar, hayati bileşenlerin üretimini zorlaştırır. Örneğin şeker hastalığında insülin üretimi eksiktir. Dolayısıyla bu hormonun dışarıdan ikame edilmesi gerekir.
Tiroid hormon replasmanı, tiroidleri az çalışan kişilerde benzer şekilde tiroid hormon seviyelerini eski haline getirir.
Kortikosteroidler, bağışıklık sistemini baskılamak ve abartılı tepkiyi önlemek için kullanılır. Anti-TNF ilaçları gibi diğer ajanlar da iltihabı bloke eder ve otoimmün artrit ve sedef hastalığında kullanılır.
Otoimmün bozuklukların tedavisi ile birlikte benimsenebilecek çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Bunlar arasında sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak, yeterli dinlenmek, stresi azaltmak vb. sayılabilir.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.