Osteoartrit Birçok Kronik Hastalığa Yol Açabilir

Osteoartrit, eklemleri etkileyen ve kemiklerin uçlarındaki koruyucu kıkırdakların aşınmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Osteoartrit, ağrı, sertlik ve hareket kaybına neden olabilir.

Haber Merkezi / Yaş, yaralanmalar, genetik ve kadın olmak gibi faktörlerin osteoartrit geliştirme riskini artırdığı bilinmektedir.

Yeni bir araştırma, osteoartritin yalnızca eklemleri etkilemediğini, aynı zamanda diğer birçok uzun vadeli sağlık sorununun kısa sürede gelişme riskini de iki katına çıkarabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, bunu “multimorbidite”ye doğru bir ilerleme olarak tanımlıyorlar; bu durum birden fazla kronik sağlık sorununa sahip olmak anlamına geliyor.

Araştırmacılar, yaklaşık 1,4 milyon kişinin sağlık verilerini incelediler ve 2008 – 2009 yılları arasında osteoartrit teşhisi yeni konmuş 40 yaş üstü kişilere odaklandılar.

Bu grupta ortalama yaşı 66 olan 9 bin 846 kişi vardı ve bunların yüzde 58’i kadındı. Grup, osteoartriti olmayan aynı yaş ve cinsiyetteki 19 bin 692 kişiden oluşan başka bir grupla karşılaştırıldı.

Araştırmacılar bu kişileri 1998’den 2019’a kadar takip ederek, zaman içinde geliştirdikleri ek sağlık sorunlarının sayısını izlediler.

Çalışmada osteoartritin multimorbiditeye doğru ilerlemeyi hızlandırabileceği, kişilerde birden fazla sağlık sorununun dört farklı oranda geliştiği bulundu:

Hafif çoklu hastalık geç ilerleme (1. Sınıf): Bu bireyler çalışma süresi boyunca daha az ek sağlık sorunu geliştirdiler.

Hafif çoklu hastalık erken ilerleme (2. Sınıf): Bu grupta, 1. Sınıf’a göre daha hızlı bir şekilde birden fazla hastalık gelişti ancak genel olarak daha az ciddi sağlık sorunu yaşandı.

Orta derecede çoklu hastalık (3. Sınıf): Bu gruptaki katılımcılar rahatsızlıklarında orta düzeyde ilerleme yaşadılar.

Şiddetli çoklu hastalık (4. Sınıf) : Bu grup en hızlı ilerlemeyi gösterdi ve çalışmanın sonunda ortalama on civarında hastalıkla sonuçlandı.

Yaşlanma doğal olarak uzun vadeli rahatsızlıklara yol açarken, osteoartrit bu riski yaşın tek başına açıklayabileceğinden daha fazla artırıyor gibi görünmektedir.

Osteoartrit, düşük fiziksel aktivite seviyesi, yüksek kalorili beslenme ve kronik düşük dereceli inflamasyon gibi çeşitli faktörler yoluyla başka sağlık sorunlarına da yol açabilir.

Araştırma, bu faktörlerin osteoartritli kişilerde birden fazla ciddi hastalığın gelişme riskinin artmasına katkıda bulunabileceğini öne sürüyor.

Bunun gözlemsel bir çalışma olduğunu ve osteoartritin doğrudan diğer sağlık sorunlarına neden olduğunu kanıtlayamayacağını belirtmek önemlidir.

Ayrıca araştırma kronik rahatsızlıkların gelişimini etkilediği bilinen beslenme, egzersiz veya vücut ağırlığı gibi unsurlar da hesaba katılmadı.

Yine, osteoartritin diğer sağlık sorunlarına yol açabilecek bir zincirleme reaksiyonu nasıl tetikleyebileceği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Sonuç olarak, osteoartritin birden fazla uzun vadeli sağlık sorununun gelişiminde önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Bu durumu yönetmek için adımlar atmak ve daha sağlıklı alışkanlıklar edinmek, gelecekte daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir