Oropouche Ateşi Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Dang humması ve Batı Nil virüsü de dahil olmak üzere sivrisinek kaynaklı hastalıklar dünya çapında giderek daha fazla insanı etkilerken, Brezilya Sağlık Bakanlığı, “Oropouche” virüsü sebebiyle iki kişinin öldüğünü açıkladı.

Haber Merkezi / Adını, 1955’te tespit edildiği Trinidad ve Tobago’daki Oropouche Nehri’nden alan “Oropouche” virüsü ağırlıklı olarak Latin Amerika ve Karayip ülkelerinde görülüyor. Avrupa’da ise ilk vaka İtalya’da görüldü.

Oropouche virüsü, enfekte olmuş tatarcık (zararlı bir sinek cinsi) ve sivrisineklerin ısırıklarıyla bulaşıyor. Çoğunlukla Culicoides paraensis adlı sivrisineğin ısırmasıyla bulaşan Oropouche virüsünün insandan insana bulaştığına dair henüz bir kanıt bulunmuyor.

“Oropouche” virüsünün neden olduğu “Oropouche” ateşinin belirtileri ısırıktan 4-8 gün sonra aniden ortaya çıkar.

“Oropouche” ateşinin belirtileri:

Yüksek ateş,
Şiddetli başağrısı,
Eklem ve kas ağrısı,
Titreme,
Mide bulantısı ve kusma,
Baş dönmesi,
Fotofobi (ışığa karşı hassasiyet).

Hastaların çoğu bir hafta içinde iyileşirken, şiddetli hastalar meninkslerin (beyin ve omurilik etrafındaki koruyucu zarlar) iltihaplanması sonucu oluşan aseptik menenjite yol açabilir.

“Oropouche” ateşinin tedavisi ve önlemesi:

Oropouche ateşi için spesifik bir antiviral tedavi veya aşı bulunmamaktadır. Tedavi öncelikle ateş, ağrı ve dehidratasyon gibi belirtileri yönetmeye odaklanır.

Oropouche ateşiyle mücadelede önlem almak çok önemlidir. Öncelikle böcekler tarafından bulaştığı için, dang humması ve sivrisinek kaynaklı diğer hastalıklara benzer koruyucu önlemler önerilir:

Böcek kovucu kullanılması,
Uzun kollu giysiler ve pantolon giyinilmesi,
İyi korunan alanlarda kalınması,
Sivrisinek üreme alanlarını ortadan kaldırması gibi…

“Infectious Diseases of Poverty” adlı bilim dergisinde 2023 yılında yayımlanan bir makalede Oropouche virüsünün yeterince araştırılmamış bir hastalık olduğu belirtiliyor.

Şimdiye kadar Oropouche vakalarının çoğu tropikal iklim koşullarında ortaya çıkmış olsa da makalenin yazarları mevcut veri eksikliğinin kesin sonuçlara varmayı zorlaştırdığını söylüyor. Uzmanlar, tropik koşullar dışında da görülmeye başlayan virüsle ilgili yeterince veri bulunmadığına dikkat çekiyor.

Raporun yazarları bitki örtüsü kaybı ve ormansızlaştırmanın hastalıkla ilişkili göründüğü tespitinde bulunuyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir