Omurga kırıkları nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Küçük düşmeler veya travma bile omurga kırığı oluşturabilir. Bu yaralanmaların çoğu hiçbir zaman ameliyat gerektirmez, ancak büyük kırıklar, derhal ve uygun şekilde tedavi edilmezse ciddi uzun vadeli sorunlara neden olabilir.

Omurga kırıkları, osteoporotik hastalarda genellikle küçük travmadan sonra görülen ağrılı kompresyon kırıklarından, oto kazaları veya yüksekten düşmelerden sonra meydana gelen patlama kırıkları ve kırık çıkıkları gibi daha ciddi yaralanmalara kadar değişir.

Bu ciddi yaralanmalar sıklıkla yüksek omurilik yaralanması ve ağrı riski ile birlikte omurilik dengesizliğine neden olur. Osteoporoz veya kemiklerin zayıflaması ağrılı vertebral kompresyon kırıklarına neden olabilir. Yakın zamana kadar tek tedavi, sık sık devam eden ağrıya ve ilerleyici deformiteye yol açan destek ve narkotik ilaçlardı.

Kırığa ne sebep olur?

Omurgaya düşme gibi bir dış kuvvet uygulandığında, kuvvetler omurga içindeki kemiğin yükü destekleme kabiliyetini aşabilir. Bu, omur gövdesinin ön kısmının ezilmesine neden olarak bir kompresyon kırılmasına neden olabilir. Tüm vertebral kolon kırılırsa, bir patlama kırılmasına neden olur.

Sıkışma hafifse, yalnızca hafif ağrı ve minimum deformite yaşarsınız. Sıkışma şiddetliyse, omuriliği veya sinir köklerini etkiliyorsa, şiddetli ağrı ve kambur bir deformite (kifoz) yaşarsınız. Osteoporoz, hastalık kemiklerin zayıflamasına neden olduğu için kırıklar için en yaygın risk faktörüdür.

Tedavi seçenekleri;

Tıbbi tedavi; Çoğu kırık, 12 haftaya kadar bir korse veya korse içinde immobilizasyon ile tedavi edilir. Destek, ağrıyı azaltmaya ve deformiteyi önlemeye yardımcı olur.

Cerrahi tedavi; Şiddetli vakalar ameliyat gerektirebilir. Vertebroplasti, kompresyon kırıklarını tedavi etmek için kullanılabilen yeni bir cerrahi prosedürdür. Bu prosedürde cerrah sıkıştırılmış omurlara bir kateter yerleştirir. Kateter kırık omurlara kemik çimentosu enjekte etmek için kullanılır, kemik çimentosu sertleşir ve omurgayı stabilize eder.

Bu prosedürün kırık ağrısını azalttığı veya ortadan kaldırdığı, hızlı bir hareketliliğe dönüşü sağladığı ve yatak istirahati nedeniyle kemik kaybını önlediği gösterilmiştir. Ancak omurga deformitesini düzeltmez. Kifoplasti, X-ışını rehberliğinde vertebral kolona bir tüp yerleştirmeyi ve ardından şişirilebilir bir kemik tamponunun yerleştirilmesini içerir.

Arkada küçük bir kesi yapılır. Şişirildikten sonra tampon, omurga gövdesini orijinal yüksekliğine geri döndürürken, kemik çimentosu ile doldurulacak bir boşluk oluşturur. Çimento, çatlakları ve boşlukları kapatır ve omurun yeniden çökmesini önler. Boşluk doldurulduktan sonra tüp çıkarılır ve kesi dikilir. Stabilizasyon, kırık omurların çıkarılması ve bunların bir plaka, vida veya kafes ile değiştirilmesiyle de sağlanabilir.

Ameliyatın riskleri nelerdir, ameliyat güvenli mi?

Ameliyat riskleri arasında sinir yaralanması, enfeksiyon, kanama ve sertlik bulunur.

Ameliyata nasıl hazırlanırım?

Sigara içiyorsanız sigarayı bırakın, iyileşme oranınızı iyileştirmek için düzenli olarak egzersiz yapın, anestezikler veya diğer ilaçlarla reaksiyona girebilecek temel olmayan ilaçları ve bitkisel ilaçları almayı bırakın ve tüm sorularınızı cerrahınıza sorun.

Ameliyattan sonra ne olur?

Genellikle, hipertansiyon veya kalp rahatsızlığı gibi başka ciddi sağlık sorunlarınız yoksa kifoplasti için bir gece hastanede kalmanız gerekmez.

Ameliyat sonrası iyileşme süresi ne kadardır?

Tipik olarak, üç ila altı haftalık fizik tedaviye ek olarak ameliyattan altı ila 12 hafta sonra diş teli takılır. Kifoplasti sonrası hastalar, herhangi bir kısıtlama olmaksızın mümkün olan en kısa sürede normal aktivitelerine devam etmeleri için teşvik edilir. Doktorunuz fizik tedavi ve rehabilitasyon önerebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir