Ölümcül Ailesel Uykusuzluk Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi
Ölümcül ailesel uykusuzluk (FFI), nadir görülen bir genetik dejeneratif beyin bozukluğudur. Başlangıçta hafif olabilen ancak giderek kötüleşen ve önemli fiziksel ve zihinsel bozulmaya yol açan uykusuzluk (uykusuzluk) ile karakterizedir.
Haber Merkezi / Etkilenen bireylerde, sinir sisteminin istemsiz veya otomatik vücut süreçlerini kontrol eden kısmı olan otonom sinir sisteminde de işlev bozukluğu gelişebilir; bunlar vücut sıcaklığının düzenlenmesi, terleme, nefes alma veya vücut ısısının düzenlenmesi gibi kişinin kendisi hakkında düşünmeden gerçekleşen şeylerdir. kalp atış hızı. Spesifik semptomlar otonom sinir sisteminin hastalıktan etkilenen kısmına bağlıdır.
Her durumda, FFI’ya prionla ilişkili protein (PRNP) genindeki anormal bir varyant neden olur, ancak bazen bozukluk, bir PRNP geni varyantı olmadan (sporadik ölümcül uykusuzluk veya SFI) rastgele ortaya çıkar. PRNP geni insan prion proteininin üretimini düzenler . Bu gendeki değişiklikler, vücut için toksik olan ve basitçe “prion” olarak da bilinen anormal şekilli (yanlış katlanmış) prion proteininin üretilmesine yol açar.
FFI’de anormal prionlar öncelikle beynin talamusunda birikir. Bu, sinir hücrelerinin (nöronlar) ilerleyici kaybına ve bu bozuklukla ilişkili çeşitli semptomlara yol açar. Tedavisi yok ancak araştırmacılar FFI’yi en iyi şekilde tedavi etmenin ve yönetmenin yollarını araştırıyor.
FFI’deki karakteristik semptom ilerleyici uykusuzluktur. Uykusuzluk genellikle orta yaşlarda başlar, ancak yaşamın daha erken veya geç dönemlerinde de ortaya çıkabilir. Uykusuzluk başlangıçta hafif olabilir, ancak etkilenen kişi çok az uyuyana kadar giderek kötüleşir. Uykusuzluk genellikle aniden başlar ve önümüzdeki birkaç ay içinde hızla kötüleşebilir. Uyku sağlandığında canlı rüyalar görülebilir. Uyku eksikliği fiziksel ve zihinsel bozulmaya neden olur ve hastalık sonunda koma ve ölüme kadar ilerler.
Uykusuzluk genellikle ilk semptom olmasına rağmen, bazı kişiler düşünce, biliş, hafıza, dil ve davranışla ilgili sorunların kötüleştiği ilerleyici demansla başvurabilir. Başlangıçta belirtiler hafif olabilir ve istenmeyen kilo kaybı, unutkanlık, dikkatsizlik, konsantrasyon sorunları veya konuşma sorunlarını içerebilir. Sonunda kafa karışıklığı veya halüsinasyonlar meydana gelebilir.
Etkilenen bazı bireylerde çift görme (diplopi) veya anormal, sarsıntılı göz hareketleri (nistagmus) görülür. Yutma (yutma güçlüğü) veya geveleyerek konuşma (dizartri) ile ilgili sorunlar olabilir. Bazı bireyler sonunda istemli hareketleri (ataksi) koordine etmekte zorluk çekerler. Titreme veya seğirme gibi anormal hareketler, ani kas spazmları (miyoklonus) veya Parkinson benzeri semptomlar da gelişebilir.
Otonom sinir sisteminin işlev bozukluğunu içeren ek semptomlar sıklıkla gelişir. Spesifik semptomlar, etkilenen otonom sinir sisteminin spesifik kısmına bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Yaygın semptomlar arasında ateş, hızlı kalp atım hızı (taşikardi), yüksek tansiyon (hipertansiyon), artan terleme (hiperhidroz), artan gözyaşı üretimi, kabızlık, vücut sıcaklığındaki değişiklikler ve erektil disfonksiyon da dahil olmak üzere cinsel işlev bozuklukları yer alabilir. Anksiyete ve depresyon da sık görülen bulgulardır.
FFI, PRNP geninin anormal bir varyantından (gen mutasyonu) kaynaklanır . Genler, vücudun birçok fonksiyonunda kritik rol oynayan proteinlerin oluşturulması için talimatlar sağlar. Bir gende mutasyon meydana geldiğinde protein ürünü hatalı, verimsiz, eksik veya aşırı üretilebilir. Proteinin işlevlerine bağlı olarak bu, beyin de dahil olmak üzere vücudun birçok organ sistemini etkileyebilir.
Nadir durumlarda, FFI’li bireylerde PRNP genindeki değişiklik (varyasyon) , ailede hastalık öyküsü olmadan kendiliğinden meydana gelir. Buna yeni veya de novo varyant denir . Gen varyasyonu yalnızca o çocuk için yumurta veya spermin oluşumu sırasında meydana gelmiştir ve ailenin başka hiçbir üyesi etkilenmeyecektir. Bozukluk genellikle sağlıklı bir ebeveynden miras alınmaz veya sağlıklı bir ebeveyn tarafından “taşınmaz”. Ancak bu de novo varyanta sahip olan kişi, varyant geni otozomal dominant bir şekilde çocuklarına aktarabilir.
Baskın genetik bozukluklar, hastalığa neden olmak için mutasyona uğramış bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Mutasyona uğramış gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir veya etkilenen bireydeki değişen genin sonucu olabilir. Mutasyona uğramış genin etkilenen ebeveynden çocuğa geçme riski her hamilelik için %50’dir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.
Bazı bireylerde PRNP geninde bir değişiklik olmaksızın ölümcül uykusuzluk (FI) gelişmiştir . Bu bireylerin sporadik ölümcül uykusuzluğa (SFI) sahip olduğu söyleniyor ve bu, FFI’nin genetik olmayan bir formu olmasına rağmen, gelişiminin altında yatan tetikleyici bilinmiyor. Bu nedenle SFI, FFI’dan çok daha nadir olarak tesadüfen rastgele meydana gelir.
PRNP geni, prion proteini veya PrP adı verilen bir protein üretir. PrP’nin vücuttaki tam işlevi tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak varyant gen nedeniyle üretilen PrP, basitçe “yanlış katlanmış” olarak tanımlanan anormal 3 boyutlu bir şekil geliştirir. Yanlış katlanmış PrP vücut için, özellikle de sinir sistemi hücreleri için toksiktir. FFI’da yanlış katlanmış PrP öncelikle beynin derinlerinde yer alan ve uyku, iştah ve vücut ısısı da dahil olmak üzere vücudun birçok fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olan bir yapı olan talamusta bulunur.
Yanlış katlanmış PrP talamusta biriktiğinde, sinir hücrelerinin (nöronlar) ilerleyici bir şekilde tahrip olmasına neden olur ve bu da bozukluğun semptomlarına yol açar. Beyin dokusundaki hasar, mikroskop altında incelendiğinde süngerimsi delikler veya boşluklar şeklinde görünebilir, bu nedenle FFI gibi prion hastalıklarına bulaşıcı süngerimsi ensefalopatiler denir.
“Prion” terimi, prion hastalıklarının bulaşıcı doğasını açıklamak için “proteinli bulaşıcı bir ajanı” belirtmek üzere türetilmiştir. Kapsamlı araştırmalar, bir prionun aslında yanlış katlanmış PrP olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, FFI’nın geleneksel anlamda bulaşıcı olmadığını bilmek önemlidir çünkü prion hastalığını sağlıklı bir bireye aktarmanın tek yolu, hastalıktan etkilenen beyin dokusuna doğrudan maruz kalmak, belki de sindirim veya enjeksiyon yoluyladır. Altta yatan bir genetik anormalliği olmayan bir kişide, harici bir kaynaktan gelen prionlara maruz kalma nedeniyle prion hastalığı gelişirse, bunun ‘edinilmiş’ bir forma sahip olduğu söylenir.
Örneğin Creutzfeldt-Jakob hastalığının bir çeşidi Birleşik Krallık’ta insanların prionla kontamine olmuş sığır eti yemesiyle ortaya çıktı. Daha az bilinen bir örnek ise kurudur. Kuru, Papua Yeni Gine’nin Fore halkında meydana gelen, neredeyse nesli tükenmiş bir prion hastalığıdır. Köylülerin kurudan etkilenen kabile üyelerinin beyinlerini yeme uygulaması (ritüel yamyamlık) nedeniyle hastalık bu nüfusa yayıldı. Prion hastalığının diğer tüm formları “sporadik” olarak kabul edilir ve hastada kendiliğinden ortaya çıkar.
FFI tanısı, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı hasta geçmişine, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve çeşitli özel testlere dayanmaktadır.
Tedavi FFI’nin tedavisi yoktur. Tedavi, her bireyde görülen spesifik semptomların tedavisine yöneliktir. Tedavi, uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Nörologlar, psikiyatristler, psikologlar, ağrı uzmanları, sosyal hizmet uzmanları ve diğer sağlık çalışanlarının tedaviyi sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir. Tüm aile için psikososyal destek de önemlidir. Etkilenen bireyler ve aileleri için genetik danışmanlık önerilir.
Etkilenen bireyler için standartlaştırılmış tedavi protokolleri veya kılavuzları yoktur. Hastalığın nadir görülmesi nedeniyle geniş hasta grubu üzerinde test edilmiş tedavi denemeleri bulunmamaktadır. Tıbbi literatürde tek vaka raporları veya küçük hasta serileri kapsamında çeşitli tedaviler rapor edilmiştir. Tedavi denemeleri, FFI’li bireyler için spesifik ilaçların ve tedavilerin uzun vadeli güvenliğini ve etkinliğini belirlemek için çok yararlı olacaktır.
Semptomatik tedaviler, nöbetler için anti-nöbet (anti-epileptik) ilaçları veya seğirme hareketleri (miyoklonus) için klonazepam içerir. Etkilenen kişilere kafa karışıklığını, hafızayı veya uykusuzluğu kötüleştiren ilaçları bırakmaları önerilebilir.