Nurduran Duman Kimdir? Hayatı, Eserleri
23 Kasım 1974 yılında Çanakkale’nin Çan İlçesi’nde dünyaya gelen Nurduran Duman, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesinden Gemi İnşaatı ve Deniz Mühendisi olarak mezun oldu, 2004 yılına kadar mühendislik mesleğini sürdürdü. Bu tarihten sonra şiir ve çeviri üzerine yoğunlaştı.
Haber Merkezi / Tiyatro Yönetmenliği öğrenimi de gören Duman, 1992-2006 yılları arasında İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü Tiyatro Topluluğunda sahne arkası ve önünde pek çok görev aldı. Radyo için “Yazın Küresi” adlı kültür-sanat; Bilge Çocuk TV için “Kitap Hazinesi” adlı çocuk edebiyatı programını hazırlayıp sundu. Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN üyesi olan Duman, İngilizce, Almanca ve İtalyanca bilmektedir.
Duman’ın ilk şiiri 2000 yılında Papirüs Dergisi’nde yayımlanır. Yenilgi Oyunu ve Mi Bemol isimli iki şiir kitabı bulunan Duman’ın şiirleri İngilizce, Fransızca, Almanca, Fince, Sıpça, Bulgarca, Slovakça, Rumence, Oksitanca gibi dillere çevrilir. Andrew Wessels’ın çevirdiği seçme şiirleri ABD’de Goodmorning Menagerie Yayınevi tarafından Semi Circle adıyla 2016 yılında kitap olarak basılır.
Şiirleri, çevirileri ve yazıları Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Milliyet Kitap, Akşam Kitap gibi gazete eklerinde; Papirüs, Budala, Varlık, Yasakmeyve, Eşik Cini, Edebiyat ve Eleştiri, Öteki-siz, İz Dergisi, Sabir Fikir, Tiyatro Dergisi, İyi Kitap Çocuk ve Gençlik Dergisi, Şiiri Özlüyorum vb. gibi dergilerde yayımlanır. Pek çok şair ve yazarın eserlerinden çeviriler yapar, kitap eleştirileri yazar ve röportajlar gerçekleştirir (TCF). Ulusal ve uluslararası çok sayıda etkinliğe katılır.
Sanat anlayışında İkinci Yeni şairlerinden etkilendiğini dile getiren Duman’ın hayatının yörüngesinde deniz bulunmaktadır ve denizin bulunmadığı şiirlerinde bile denizle yoğrulmuş bir dilin egemenliği görülür. Şair için deniz bir tutkudur ve poetikasında su ve denize ait unsurlar ön plandadır.
“Bir Kentin Adımları” şiirinde, “bir boğazdan vazgeçip öyle, geldim kendime bilerek, boğazına takılı kaldığım bu kente” diyen şair, Çanakkale’den İstanbul’a uzanan serüvenini bu dizelerle özetler. Duman’ın içindeki deniz edebiyatı da “Deniz Dili ve Edebiyatı” başlığını taşıyan üç farklı şiirinde ortaya çıkar.