“Nobel Tıp Ödülü” ABD’li Bilim İnsanlarına Gitti

Victor Ambros ve Gary Ruvkun, mikroRNA’nın keşfi ve transkripsiyon sonrası gen düzenlemesindeki rolü nedeniyle 2024 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’ne layık görüldü.

Haber Merkezi / Ödül 11 milyon İsveç kronu ya da yaklaşık 976 bin Avro nakit para ödülüyle birlikte verilmektedir. Nobel ödül sahipleri ödüllerini aralık ayında İsveç’te düzenlenecek bir törenle alacaklar.

1901 yılından bu yana fizyoloji veya tıp alanında 115 ödül verildi. Bu güne kadar Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen 229 kişiden yalnızca 13’ü kadındı.

Nobel Tıp Ödülü’nü geçen yıl MRNA aşısıyla ilgili çalışmaları sebebiyle Katalin Kariko ve Drew Weissman kazanmıştı.

2022 yılında Nobel Tıp Ödülüne, tarih öncesi insan türü Neandertallerin genetik kodunu çözümlediği ve insan türünün akrabası olduğu daha önce bilinmeyen Denisovalıları keşfettiği gerekçesiyle İsveçli bilim insanı Svante Paabo layık görülmüştü.

Önümüzdeki günlerde fizik, kimya, edebiyat, barış ve ekonomi alanındaki Nobel ödüllerininde açıklanmasının ardından ödüller 10 Aralık ayında düzenlenecek törende İsveç Kralı tarafından sahiplerine takdim edilecek.

Dinamitin mucidi ve iş adamı Alfred Nobel’in adını taşıyan ödüller 1901 yılından bu yana dağıtılıyor.

Victor Ambros ve Gary Ruvkun kimdir?

Victor R. Ambros, ABD’nin, New Hampshire eyaletinde 1953’te dünyaya geldi. Lisans derecesini 1975 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) biyoloji alanında tamamlayan Ambros, doktorasını 1979 yılında aynı üniversiteden aldı.

Ambros, 2008’den bu yana Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışıyor.

ABD’nin California eyaletinde 1952’de doğan Gary Ruvkun, lisans eğitimini 1973’de Berkeley’deki California Üniversitesi’nde tamamladı. Ruvkun, doktorasını “bakteriyel azot fiksasyon genleri” çalışmalarıyla Harvard Üniversitesi’nden aldı.

Ruvkun, Harvard Tıp Fakültesi’nde genetik profesörü olarak görev yapıyor.

2023 Nobel Tıp Ödülü, mRNA içerikli Kovid-19 aşısının geliştirilmesini sağlayan çalışmalara imza atan 68 yaşındaki Macar asıllı bilim insanı Katalin Kariko ve 64 yaşındaki ABD’li bilim insanı Drew Weissman’a verilmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir