Netanyahu Ateşkesi Reddetti: Şimdi Savaş Zamanı
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “Pearl Harbor’un bombalanmasından veya 11 Eylül terör saldırılarından sonra ABD nasıl ateşkesi kabul etmediyse, İsrail de 7 Ekim’deki korkunç saldırılar sonrasında Hamas ile çatışmaları durdurmayı kabul etmeyecek” dedi.
Haber Merkezi / Benyamin Netanyahu, “İsrail’e ateşkesi kabul et çağrıları, Hamas’a, terörizme, barbarlığa teslim ol çağrılarıdır. Bu olmayacak… İncil der ki, barışın zamanı var ve savaşın zamanı var. Şimdi savaş zamanı” ifadelerini kullandı.
“Her uygar ulus İsrail’in yanında yer almalı ve ön koşul olmaksızın rehinelerin serbest bırakılmasını talep etmelidir” diyen Netanyahu, “Uygar güçler ile barbar güçler arasında” bir çizgi çektiklerini ifade etti.
Uygar ülkelerin İsrail’e destek vermesini umduğunu belirten Benyamin Netanyahu, “Çünkü İsrail’in mücadelesi sizin mücadeleniz. Çünkü Hamas ve İran’ın oluşturduğu şer ekseni kazanırsa, bir sonraki hedef siz olacaksınız. Bu nedenle İsrail’in zaferi sizin zaferiniz olacak” ifadelerini kullandı. Netanyau, Hamas’ı “tarihin çöplüğüne fırlatacaklarını” da sözlerine ekledi.
Askeri yetkililerin değerlendirmelerine işaret eden Benyamin Netanyahu, İsrail birliklerinin Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatının rehinelerin kurtarılmasını mümkün kılabileceğini söyledi. Netanyahu, “Hamas, baskı olmadığı sürece bunu yapmayacak” dedi.
İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze Şeridi’nde hayatını kaybeden sivillerin sayısının artmasına yönelik eleştirilere de yanıt verdi. Sivillerin İsrail’in çağrısına uyarak, Gazze Şeridi’nin güneyine gitmelerinin sivil kayıplarını önleyeceğini ifade eden Netanyahu “Hiçbir sivil ölmemeli” dedi. İsrail Başbakanı, Hamas’ı da sivillerin güneye gitmesini engellemekle suçladı.
ABD ‘şimdilik’ ateşkes taraftarı değil
İsrail ile Hamas arasındaki savaşta bir ateşkesin “şu an için doğru olmayacağını” ve Hamas’ın “bundan tek kazançlı çıkan taraf olacağını” açıkladı.
Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby ayrıca, Amerikan yönetiminin daha fazla insani yardımın bölgeye ulaşmasına izin vermekten yana olduklarını söyledi. Kirby, “Gazze’yi güney yoluyla terk etmek isteyen insanların tahliyesine yardımcı olmak için de geçici konaklamalardan” yana olduğunu sözlerine ekledi.
“Gazze’nin tüm kesimlerini vurduk”
İsrail Ordusu Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, ordunun “Gazze Şeridi’nin tüm kesimlerini vurduğunu” belirtti. Conricus “Faaliyetlerimizi Hamas’ın ağırlık merkezi olan Gazze Şeridi’nin kuzeyine yoğunlaştıracağız. Ancak Gazze’nin diğer kesimlerini de vurmaya devam ediyoruz. Komutanlarını avlıyoruz, altyapılarına saldırıyoruz ve önemli bir hedef oldukça vuruyoruz” dedi.
Conricus ayrıca, İsrail’in sivillerin zarar görmemesi için elinden geleni yaptığını iddia ederken, Hamas’ı Gazze’nin en büyük hastanesi olan El Şifa’yı “sığınak olarak kullanmakla” suçladı.
İki hafta önce İsrail Gazze’deki sivillere bölgenin güneyine kaçmaları çağrısında bulunmuştu. İsrail Ordusu güçleri dün 600 bin kadar kişinin bulunduğu düşünülen Gazze Şeridi’nin kuzeyinde daha derinlere girdi. Filistinli görgü tanıklarına göre tanklar güneye doğru kaçış güzergahını kısa bir süre bloke etti.
İsrail Ordusu ayrıca, hava ve karadan saldırılarda son 24 saatte 300 civarında hedefin vurulduğunu açıkladı. İsrail Ordusu, “sayısız Hamas teröristinin öldürüldüğünü” bildirirken, “Terör hücreleri anti tank füzeleri kullandı ve makinalı tüfek ateşi açtı” denildi.
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kasım Tugayları’nın Telegram kanalından yapılan açıklamada ise, Gazze’nin kuzeyinde İsrail Ordusuna ait üç araca baskın yapıldığı belirtildi. Açıklamada, kuzeydeki El Tawam bölgesinde Gazze’nin içlerine doğru girmeye çalışan araçlara anti tank füzeleri atıldığı kaydedildi.
Hamas daha önce de, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Kerem geçiş kapısı yakınlarındaki İsrail askerlerine havan topu saldırısı düzenlendiğini bildirmişti.
Gazze’de can kaybı 8 bin 300’ü aştı
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 8 bin 306’ya ulaştığını açıkladı. Öldürülenlerden 3 bin 457’sinin çocuk, 2 bin 136’sının kadın ve 480’inin de yaşlı olduğu belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’deki hastanelerin elektrik ve ilaç sıkıntısı nedeniyle çok zor şartlar altında faaliyet gösterdiğini belirtiyor. 7 Ekim’den beri Gazze Şeridi’ne dışardan yakıt girişine izin verilmiyor. Hastaneler, barınaklar, fırınlar, su ve kanalizasyon tesislerinin işleyebilmesi için acil yakıta ihtiyaç duyuluyor.