Nedim Kimdir? Hayatı, Eserleri

1680 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Nedim’in 30 Ekim 1730’da Patrona Halil isyanı sırasında kriz geçirerek öldüğü sanılmaktadır. İsyan sırasında Beşiktaş’daki evinin damından düşüp öldüğü bilgileri kanıtlanmamıştır.

Haber Merkezi / Nedim’in ailesi Merzifon kökenlidir ve asıl adı Ahmed’tir. olduğu Eğitimi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bazı kaynaklara göre Şeyhülislam Ebezade Abdullah Efendi’nin başkanlığındaki kurulun yaptığı sınavda müderrisliği payesini aldı yazılmaktadır. Bir süre Mahmudpaşa mahkemesinde naiplikle görevlendirildi.

Sadrazam Ali Paşa ve Nevşehirli İbrahim Paşa tarafından korundu. Bu dönemde Nevşehirli İbrahim Paşa’nın muhasipliğini ve kütüphanesinde hafızı kütüb görevini üstlendi. Padişah 3. Ahmed’in bulunduğu toplantılara katılmaya başladı. Şiirleri Sultan Üçüncü Ahmed tarafından beğenildi.

Sırasıyla Mollakırımı, Sadiefendi, Nişancipaşayıatik, Sekbanalibey medresesi müderrisliklerinde bulundu.  Dini yasaklara karşı çıktı, tasavvuftan uzak, kadın, içki gibi şuhane unsurları işleyen şiirler yazdı. Ona göre yaşamanın temel amacı dünya zevklerini tatmak, eğlenmekti. Aşırı içki düşkünlüğünden titreme ve vahime (korku) hastalığına yakalandı.

Divan şiirinde çığır açmış büyük bir şairdir. Değeri, ölümünden çok sonra anlaşılmıştır. Şiirlerini İstanbul şivesi ile yazmıştır ve İstanbul şivesi akımının da öncülüğünü yapmıştır. Genelde divan şiirinin katı kurallarına uysa da, zaman zaman yenilikler yapmıştır.

Bazı şiirlerinde aruz yerine hece ölçüsü kullandığı anlaşılmaktadır. Divan edebiyatındaki soyut sevgili ve mekanlar Nedim’in şiirlerinde somuta dönüşür. Soğuk ve yapmacı anlatımdan kaçınmış, anlatmak istediklerini içten bir şekilde şiirlerine dökmüştür. Daha çok gazelleriyle ünlenmiştir. Başlıca eseri Nedim Divanı’dır. Ayrıca doğu dillerinden çeviri çalışmalarına katıldığı bilinmektedir.

Eserleri;

Nedim Divanı
Sahaifü’l-Ahbar (çeviri)
Aynî Tarihi (çeviri)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir