Nazmi Yükselen Kimdir? Hayatı, Albümleri

1926 yılında Muğla’nın Milas ilçesinde dünyaya gelen Nazmi Yükselen, 16 Mart 2015 yılında doğup büyüdüğü Milas’ta hayatını kaybetti. Nazmi Yükselen’in naaşı Milas Mezarlığı’nda defnedildi.

İstanbul Radyosu’nun açtığı ses yarışmasında başarılı olarak İstanbul Radyosu’nda çalışmaya başlayan Nazmi Yükselen, 1950’de ilk plağını çıkardı. 1958-1962 yılları arasında TRT İzmir Radyosu’nda çalışan Nazmi Yükselen, 42 adet plak doldurdu ve üç filmin dublaj müziğini yaptı.

Nazmi Yükselen, Sabite Tur Gülerman, Abdullah Yüce, Mualla Mukadder Atakan, Celal İnce, Zeki Müren, Perihan Altındağ Sözeri, Müzeyyen Senar gibi sanatçılarla Sahibinin Sesi Plak ile çalışan sanatçılar arasındadır. Yükselen, Bodrum Hakimi olarak bilinen Bodrumlular Erken Biçer Ekini ve Karaova Düğünü adlı şarkıları yazıp besteledi;

Nazmi Yükselen, Ormancı (Çıktım Belen Kahvesine), Şu Köyceğiz Yolları, Şu Milas’ın İçinde Bir Gül Ben İdim adlı türküleri derleyerek TRT repertuvarına sundu. Bir görüşe göre de Ormancı türküsünün derlemesini kendisine mal etmiştir. Nazmi Yükselen, 1982’de Kültür Bakanlığı tarafından devlet sanatçısı seçildi.

Nazmi Yükselen, 2013 yılında Milas Belediyesi tarafından yayınlanan ve Halim Şafak Şanlıdağ’ın hazırladığı “Şu Milas’ın İçinde Nazmi Yükselen” adında bir de biyografik kitap çıkardı. Yaşamı boyunca İzmir Eşrefpaşa’da ve Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan bestekârın ölümünden kısa süre önce yaşadığı caddeye adı verildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir