Nan Madol’a Ne Oldu?

Dünyamız artan sıcaklıklar, öngörülemeyen hava koşulları ve sürekli artan deniz seviyeleriyle karşı karşıyayken, bu sorunların yalnızca günümüze özgü olduğuna inanmak…

Haber Merkezi / Ancak tarih bize başka bir şey söylüyor. Pasifik adası Pohnpei’deki antik şehir olan Nan Madol’un hikayesi, iklim değişikliğinin yeni bir sorun olmadığını ortaya koyuyor.

Honolulu ve Manila arasında bulunan Pohnpei, Mikronezya Federal Devletleri’nin bir parçasıdır. Günümüzde ekonomisi tarıma ve mali yardımlara dayanan Pohnpei, bin yıl önce Pasifik’in en etkileyici medeniyetlerinden birine ev sahipliği yapıyordu: Nan Madol.

10. yüzyılda Pohnpei’de kurulan Nan Madol, zamanla canlı bir yaşam merkezi haline geldi. Ancak 17. yüzyılın başlarında şehir terk edildi ve doğanın insafına bırakıldı.

Bir lagünün içinde inşa edilen Nan Madol, kanal ağları ile birbirine bağlı olan bir dizi küçük yapay adadan oluşur. Nan Madol adı da “aralarındaki boşluk” anlamına gelir ve kalıntıları çaprazlayan kanallara atıfta bulunur.

Nan Madol, 1628 yılına kadar Saudeleur Hanedanlığına başkentlik yapmıştır.

Uranyum, toryum ve karbon tarihlemesi kullanılan bir araştırma, Nan Madol’un terk edilmesinin, Pasifik bölgesini önemli ölçüde yeniden şekillendiren Küçük Buzul Çağı’nın başlangıcıyla aynı zamana denk geldiğini ortaya koymaktadır.

Küçük Buzul Çağı: Gerçek bir Buzul Çağı olmamasına rağmen terim, 1939 yılında François E. Matthes tarafından bilimsel literatüre girmiştir. Bazı görüşlere göre 15. yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarına kadar, bazı görüşlere göre ise 1300 – 1850 arasında süren göreceli serin iklim periyodudur.

Nan Madol’un terk edilmesi, dünyanın bugün karşı karşıya olduğu iklim değişikliği ile bir paralellik sunuyor. Küresel ısınma hızlanırken, özellikle kıyı bölgelerindeki birçok yerleşim yeri bir ikilemle karşı karşıya: Küresel ısınmayı azaltma çabalarına destek olma veya yerleşim yerlerini terk etme.

Nan Madol’un terk edilişi bize iklim değişikliğinin gerçek sonuçlarını gösterirken, bilim insanları da, mevcut koşullar devam ederse daha fazla yerleşim yerinin yok olacağı ve büyük göçlerin başlayacağı konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir