Mustafa Irgat Kimdir? Hayatı, Eserleri

22 Ocak 1950 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mustafa Irgat, Saint-Joseph Lisesi’nde öğrenim gördü. Yapı Kredi Yayınları’nda editör olarak çalıştı. Kanser tedavisi gördüğü esnada Cerrahpaşa Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Zincirlikuyu Mezarlığı’nda yatmaktadır.

Haber Merkezi / Annesi Mina Urgan tarafından “Bütün bu söylediklerin hakikat (olsa da), sen kimseye bir şey anlatmazsın ki!”, denen Irgat Türkçe şiirde uç kimliklerden birini temsil etmektedir. İlk şiiri 1971 yılında Yeni Dergi’de çıkan şairin tek kitabı Ait’siz Kimlik’tir. Bu kitaptaki şiirler Irgat’ın yaşam, ölüm, cinsellik gibi konulardaki görüşlerini yansıtması bakımından önemli örneklerdir.

Radikal biçimde negatif bir üslupla yazılan bu şiirlerde yeni bir söylem inşası göze çarpar. Söz konusu söylem bu şiiri Türkçenin en zor poetikalarından biri yapmakla kalmaz; kendisinden sonrakiler için de bir mit yaratır. Dolayısıyla Irgat’ın oldukça avangard bir dil kullandığı ve yoğun bir imgelem örüntüsüne sahip olduğu söylenebilir.

Bu açıdan Türkçede Ece Ayhan’ın öncüsü olduğu asimetrik şiirsel düzenin Irgat’ta da kabul gördüğü; hatta daha da ileriye taşındığı vurgulanabilir. Irgat’ın şiirleri Sokak ve Beyaz gibi öncü dergilerde de yayımlanmıştır. Şairin sinema üzerine yazdığı yazıları ölümünden sonra Duhuldeki Deney isimli kitapta toplanmıştır. Irgat’ın sinema ilgisi oyunculuk düzeyine varmış ve 1985 tarihli Tekerleme isimli filmde şair İzzet Yasar’la birlikte rol almıştır.

Eserleri;

Ait’siz Kimlik
Duhuldaki Deney

Ödülleri:

1995 Orhan Murat Arıburnu Şiir Ödülü / Ait’siz Kimlik ile

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir