Musa Eroğlu Kimdir? Hayatı, Albümleri

1946 yılında Mersin‘in Mut ilçesine bağlı Kumaçukuru köyünde dünyaya gelen Musa Eroğlu, Alevi Tahtacı Türkmenleri’ndendir. Musa Eroğlu, ortaöğrenimini Mut’ta tamamladı.

Küçük yaşlarda müziğe ilgi duyarak bağlama çalmaya başlayan Musa Eroğlu, 1964 yılında Ankara‘ya taşındı. Musa Eroğlu, Ankara Radyo’sunda “Radyo Sanatçısı” olmak için imtihana girdi, kazanamadı. Eroğlu, 1971 yılında tekrar girdi bu sefer kazandı.

1966 yılında askere giden Musa Eroğlu, askerlik dönüşü ilk plağını 1969 yılında “İkimiz Toprağa Girelim Elif” ismiyle çıkardı. Taşeli yöresinin türküleri: İrfaniye, Kullar Olam, Sarı Yaylam, Yatamadım Kasavetten, Aman Ayşam vb. türküleri derleyerek TRT reperatuarına kazandırdı. Musa Eroğlu, daha sonra 1970 ve 1980’li yıllarda TRT de mahalli sanatçı olarak çalıştı.

Türkiye genelinde “Mihriban” türküsüyle tanınmaya başlayan Musa Eroğlu, sanat yaşamı boyunca; Bedia Akartürk, Neşet Ertaş, Orhan Gencebay, Belkıs Akkale, İbrahim Tatlıses, Aşık Mahsuni Şerif, Gülşen Kutlu, vb. birçok sanatçıyla beraber çalıştı. Musa Eroğlu, sayısız derleme yaptı.

Musa Eroğlu, Yolun Sonu, Halil İbrahim, Telli Turnam gibi sözleri Karacaoğlan‘a ait birçok türkü ve değişik ozanlara ait birçok türkünün bestesini yaparak Türk Halk Müziğinin zenginleşmesine katkıda bulundu.

1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı unvanı verilen Musa Eroğlu, Türk Halk Müziğinin genç kuşaklara sevdirilmesi ve geniş kitlelere ulaştırılması için büyük bir çaba içindedir. Eroğlu, evrensellik normları içinde Sevda Türküleri yanı sıra müziğin protest boyutuna da bağlı kalarak toplumsallık çizgisini geliştirdi.

Musa Eroğlu’nun albümleri: Yaralı Turnam, Bu Dünya, Yaz Gelir, A Kuzum, Muhabbet 1 (Arif Sağ ve Muhlis Akarsu ile birlikte), Muhabbet 2 (Arif Sağ ve Muhlis Akarsu ile birlikte), Muhabbet 3 (Muhlis Akarsu, Arif Sağ ve Yavuz Top ile birlikte), Muhabbet 4 (Arif Sağ ve Yavuz Top ile birlikte), Muhabbet 5 (Muhlis Akarsu, Arif Sağ ve Yavuz Top ile birlikte),

Seher Oldu Ey Nigarım, Muhabbet 6 (Muhlis Akarsu ve Yavuz Top ile birlikte), Yummayın Kirpiklerini, Divane Gönlüm Benim, Muhabbet 7 (Muhlis Akarsu ve Yavuz Top ile birlikte), Bir Yanardağ Fışkırması, Garip Yolcu, Benim Dünyam, Kevser Irmağı / Sevda Yükü, Yol Ver Dağlar, Bin Yıllık Yürüyüş 1, 2, Musa Eroğlu 94, Ömrüm Sana Doyamadım,

Halil İbrahim / Kerbela Destanı, Bağlama Resital 1,2 (Arif Sağ ile birlikte), Semahlarımız, Musique Instrumentale D’Anatolie (Arif Sağ ile birlikte), Kavimler Kapısı Anadolu, Bir Nefes Anadolu, Sele Verdim, Sazımızla Sözümüzle 2 (Güler Duman ile birlikte), Dedem Korkut, Armağan 1 (Yusuf Gül ile birlikte), Semahlar, Zamansız Yağmur, Musa Eroğlu ile Bir Asır, Taşeli Türküleri, Turnaların Göçü (Yeni Türküleriyle),

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir