Mulibrey Nanizmi Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Mulibrey nanizmi (MN), ciddi ilerleyici büyüme gecikmeleri ve çoklu organlarda anormallikler ile karakterize, oldukça nadir görülen bir genetik hastalıktır. Mulibrey, hastalığın orijinal klinik tanımıyla ilgili MUscles, LIver, BRain ve EYes kelimelerinin kısaltmasıdır. Nanizm, bu bozukluğa sahip hastalarda sıklıkla görülen boy kısalığını (cücelik) ifade eder. 

Haber Merkezi / Büyüme gecikmesi genellikle doğumdan önce başlar. Kalbi çevreleyen kesenin fibrotik aşırı büyümesini içeren inflamatuar olmayan konstriktif perikardit, prognoz üzerinde büyük etkisi olan yaygın bir özelliktir. Kalp kası duvarlarının aşırı büyümesi (hipertrofi), bu hastalarda yaşlandıkça dolaşım sorunlarının (konjestif kalp yetmezliği) artmasına neden olabilir.

Kısa boy ve yüz anormallikleri sıklıkla mevcuttur. Radyolojik bulgular arasında kalın korteksli ince uzun kemikler, dar medüller kanal ve fibröz displazi, J şeklinde sella turcica ve küçük göğüs kafesi yer alır. Karaciğer genellikle büyümüştür. Ek olarak, akciğerlerin iç kısmında fibröz doku birikerek (pulmoner fibrozis) nefes almayı zorlaştırabilir. Zayıf kas tonusu (hipotoni) başka bir semptomdur. Klinik tablo çok değişkendir.

Beslenme, solunum veya kalp sorunlarının erken tanınması ve tedavisi büyük önem taşımaktadır. Tedavi, kalp de dahil olmak üzere organla ilgili sorunların ilaç veya ameliyat yoluyla ele alınmasını içerir. Ayrıca hormon replasman tedavisi de sunuluyor ve Wilms tümörünü ve kadınlarda yumurtalık tümörlerini tespit etmek için tüm hastalara karın ultrason taraması yapılması garanti ediliyor. Mulibrey nanizmine TRIM37 genindeki mutasyonlar neden olur ve otozomal resesif bir şekilde kalıtılır.

Mulibrey Nanizmi, doğumdan önce başlayan ilerleyici büyüme başarısızlığıyla karakterizedir. Bebeklerde sıklıkla üçgen şekilli bir yüz de dahil olmak üzere baş ve yüzde karakteristik anormallikler bulunur. Gözlerin derinliklerinde sarı renk değişikliği ve diğer oküler anormallikler mevcut olabilir ancak görme genellikle normaldir. 

Çoğu hastada genişlemiş bir kafatası (makrosefali) ve kafatasının tabanındaki sfenoid kemikte bir çöküntü olan J şeklinde bir sella turcica bulunur. Hipofiz bezinin bulunduğu yer burası olduğundan, MN’li bireylerde sıklıkla çeşitli endokrin bezlerinin az gelişmiş olması hormon eksikliklerine yol açar. MN’li hastaların sesi karakteristik olarak tizdir.

Hastalarda ayrıca kalbi çevreleyen fibröz kesenin aşırı büyümesine (inflamatuar olmayan konstriktif perikardit) bağlı semptomlar da görülebilir. Konstriktif perikardit erken ortaya çıktığında (hastaların az bir kısmını etkiler), bebeklerde ciltte hafif mavimsi bir renk değişikliği (siyanoz) görülebilir. Sağ kalpteki konjestif kalp yetmezliği ayrıca karın bölgesinde anormal sıvı birikmesine (asit) ve kollarda ve/veya bacaklarda şişmeye (periferik ödem) neden olabilir. 

Dolaşım sorunları ilerleyebilir ve gelişememeye yol açabilir. Boyundaki belirgin damarlar, sistemik damarlarda yüksek bir basıncın göstergesidir; bu durum genellikle kalbi çevreleyen kesede yer eksikliği (perikardiyal daralma) ile ilişkilidir ve kalp döngüsünün dolum aşamasını sınırlayarak sıvı birikmesine (tıkanıklık) yol açar. vücutta. Akciğer duvarlarındaki fibröz doku (pulmoner fibrozis) akciğerlerin toplam hacim kapasitesini azaltır.

Karaciğerin büyümesi (hepatomegali) başka bir yaygın semptomdur. Ek olarak, hastalar sıklıkla şeker ve yağların parçalanmasını (metabolizmasını) düzenlemekte zorluk çekerler ve bu da potansiyel olarak tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması ve yüksek tansiyona (hipertansiyon) neden olur. 

Böbrek ve idrar yollarında kanserli olmayan membranöz doku cepleri (kistler) gibi yapısal anormallikler de gözlenir. Ancak çoğu hastanın böbrek fonksiyonu normaldir. Bir başka kalıcı böbrek komplikasyonu, kanı filtreleme yeteneğinin (glomerüler filtrasyon) hafif azalmasıdır. Çocuklarda böbrek kaynaklı en yaygın kanser türü olan Wilms tümörü nispeten yaygındır (yaklaşık %8) ve tarama zorunludur.

Gecikmiş ergenlik bazen seyrek veya çok hafif adet dönemleriyle birlikte ortaya çıkar. Dişilerde erken yumurtalık yetmezliği ve tümör riski daha yüksektir. Hem erkek hem de kadın hastalarda cinsel olgunlaşmanın başarısız olduğu ve cinsel organların düzgün çalışamadığı (hipogonadizm) ve kısırlığa yol açtığı görülür.

MN’li bazı bireylerde alışılmadık derecede ince kaval kemiği (fibröz tibia displazisi) gibi ek fiziksel anormallikler bulunabilir. Bazı çocuklar enfeksiyonlara veya egzersize bağlı olarak hava yolu tıkanıklığından muzdariptir ancak yetişkinlikte astım nadirdir. Beyindeki büyük serebral ventriküller ve gecikmiş motor gelişim nadir görülen bulgulardır. Etkilenen bireylerin çoğu normal zekaya sahiptir.

Mulibrey nanizmine, kromozom 17 (17q22-q23) üzerinde yer alan TRIM37 genindeki zararlı değişiklikler (patojenik varyantlar) neden olur. Bu gen, hücrenin metabolizmadan sorumlu kısmı olan peroksizomda bulunan bir proteini kodlar. TRIM37 proteininin fonksiyon kaybı, hücre bölünmesi sırasında genetik materyalin uygun şekilde ayrılmasında bir kusurla sonuçlanır.

TRIM37 protein aktivitesinin normal kaybı, DNA’daki mutasyonların çoğalmasını önlemek için hücre ölümüne yol açar. Ancak hücre ölümü gerçekleşmezse bu mutasyonlara sahip hücrelerin kansere dönüşme olasılığı daha yüksektir. Ek olarak, TRIM37 genindeki patojenik varyantlar, bağışıklık hücrelerinin sayısını ve işlevini etkileyerek ciddi enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir.

Mulibrey nanizmi otozomal resesif bir şekilde kalıtsaldır. Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin her bir ebeveynden çalışmayan bir geni miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişiye hastalık için bir çalışan gen ve bir de çalışmayan gen verilirse, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir.

Taşıyıcı olan iki ebeveynin her ikisinin de çalışmayan geni geçirme ve dolayısıyla etkilenen bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Ebeveynler gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de çalışan genleri alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Mulibrey Nanizmi doğumda kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik fiziksel bulgular ve özel testlerle teşhis edilebilir. Özellikle mulibrey nanizminin daha az yaygın olduğu coğrafi bölgelerde hastalığa Silver-Russell sendromu gibi diğer benzer sendromlar gibi yanlış teşhis konabilir.

Tanıyı doğrulamak için TRIM37 genine yönelik moleküler genetik testler mevcuttur. Mutasyonlara daha yatkın olan sık tekrarlanan diziler nedeniyle TRIM37 gen varyantlarını test ederken genetik yeniden düzenleme olasılığını dikkate almak özellikle önemlidir. Bu bozukluğun erken tanısı, konjestif kalp yetmezliğine bağlı solunum yetmezliği riskinin erken ölüme neden olması nedeniyle önemlidir.

Semptomatik hastalarda konstriktif perikardit cerrahi (perikardiyektomi) ile tedavi edilebilir. Konjestif kalp yetmezliğinin altında yatan nedenin ve ne zaman müdahale edilmesi gerektiğinin belirlenmesinde daralma-kısıtlama değerlendirmeleri yararlı olabilir. İlerleyen kalp yetmezliği için diüretikler reçete edilebilir. Enfeksiyona bağlı nefes alma güçlüğü ve/veya akciğerlerdeki anormalliklerle ilişkili egzersiz, inhalasyon tedavileri ve astım ilaçlarıyla tedavi edilebilir.

Büyüme hormonu eksikliği, gecikmiş ergenlik, seyrek veya çok hafif adet dönemleri, hipotiroidizm, hipoadrenokortisizm ve anormal yumurtalık veya testisleri olan çocuklara hormon replasman tedavisi önerilmelidir. Mulibrey nanizmi olan kadınlar yumurtalık tümörleri açısından yakından takip edilmeli ve tüm hastalar Wilms tümörü açısından izlenmelidir. Kansere yakalanan hastalar kemoterapi, ameliyat ve çok yönlü bakımla tedavi edilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir