Mukormikoz Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi
Mukormikoz, bir mantarın (mantar enfeksiyonu) neden olduğu bir grup nadir enfeksiyon için genel bir terimdir. Mukormikoz, Mucorales takımından bir grup ilgili küften kaynaklanır. Bir “düzen”, benzer organizmaları sınıflandırmak için kullanılan bilimsel bir terimdir.
Haber Merkezi / Bu enfeksiyonlar genellikle küf sporlarının solunması (solunması) veya daha az yaygın olarak derideki bir kesik yoluyla vücuda girmesiyle elde edilir. Mukormikoz, kontrolsüz şeker hastalığı olan kişiler, nötrofil seviyeleri düşük olan kişiler (bir tür beyaz kan hücresi) dahil olmak üzere bağışıklık sistemi iyi çalışmayan (bağışıklık sistemi zayıflamış) kişilerde ortaya çıkan agresif, yaşamı tehdit eden bir enfeksiyondur.
Vücut enfeksiyonla savaşır ve kendini iyileştirir (nötropeni) veya kan kanseri (hematolojik malignite), hematopoietik kök hücre nakli veya katı organ nakli tedavisinin bir parçası olarak bağışıklık sistemi ilaçlarla (immünosupresyon) baskılanan kişiler. Enfeksiyon bulaşıcı değildir; bir kişiden diğerine yayılamaz. Hızlı tanı ve erken tedavi kritik öneme sahiptir. Tedavi genellikle antifungal ilaçlar ve ameliyattan oluşur.
En sık görülen görünüm, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve sinüs ağrısının eşlik ettiği sinüs enfeksiyonudur (sinüzit). Ateş ve baş ağrısı da ortaya çıkabilir. Enfeksiyon sinüslerin dışına yayılırsa semptomlar arasında ağız tavanında (damak) doku kaybı (nekroz), burun deliklerini (septum) bölen ince kıkırdak ve kemik duvarının (septum) parçalanması, sinüslerin etrafındaki alanın şişmesi sayılabilir.
Bazen oksijen eksikliği (siyanoz) nedeniyle sinüslerin veya göz yuvasının yakınındaki ciltte mavimsi bir renk değişikliği olabilir. Bazen bulanık görme veya çift görme gelişebilir. Tanınmaz ve tedavi edilmezse önemli doku ölümü (nekroz) meydana gelebilir ve enfeksiyon yüz yapılarına önemli ölçüde zarar verebilir.
Bazen mukormikoz beyne yayılabilir. Bu, uyuşukluğa, nöbetlere, geveleyerek konuşmaya, kısmi felce, yüz ve göz sinirlerinde anormalliklere (kraniyal nöropatiler), beyin apsesine, bilinç değişikliğine ve komaya neden olabilir. Sinüsler ve beyin etkilendiğinde bu enfeksiyona rinoserebral mukormikoz adı verilebilir.
Enfeksiyon göze yayıldığında, göz çevresinde sıvı birikmesi (periorbital ödem), gözün şişmesi veya yer değiştirmesi (proptoz), görme kaybı ve potansiyel körlük nedeniyle şişlik meydana gelebilir. Etkilenen bazı kişiler, gözleri hareket ettiren kaslarda felç veya zayıflık (oftalmopleji) yaşayabilir, bu da gözleri hareket ettirmeyi zorlaştırır veya acı verir.
Mukormikoz, çoğunlukla sporlar solunduğunda ve solunum sistemine ulaştığında akciğerleri (pulmoner mukormikoz) etkileyebilir. Pulmoner mukormikozis sıklıkla ateş ve herhangi bir mukus oluşturmayan öksürük (üretken olmayan öksürük) ile karakterize, hızla ilerleyen bir hastalıktır. Daha az sıklıkla kan tükürme veya öksürme (hemoptizi), göğüs ağrısı ve nefes almada zorluk (nefes darlığı) ortaya çıkar.
Mukormikoz cildi etkilediğinde (kütanöz mukormikoz), etkilenen bireylerde tek, ağrılı, sertleşmiş bir cilt alanı ve altta yatan dokuda iltihaplanma gelişebilir. Yakındaki cilt kızarabilir, ısınabilir, şişebilir ve ağrıyabilir. Bazen açık yaralar (ülserler) ve kabarcıklar oluşur ve etkilenen dokunun siyaha dönmesiyle doku kaybı (nekroz) meydana gelebilir. Etkilenen bireylerin ateşi olabilir. Kutanöz mukormikoz yavaş gelişebilir veya şiddetli ve ani başlangıçlı (fulminan) olabilir.
Bazen gastrointestinal sistem etkilenebilir. Bu büyük olasılıkla sporlar ağza solunduğunda ve yutulduğunda veya kontamine olmuş yiyecekler yenildiğinde meydana gelir. Semptomlar karın ağrısı ve kan kusmasını (hematemez) içerebilir. Mide veya bağırsakta delik oluşmasına (perforasyon) neden olan lezyonlar gelişebilir. Karın duvarını kaplayan ve karın içindeki organları kaplayan zar olan periton iltihabı (peritonit) da gelişebilir. Bazen kan akışının olmaması (bağırsak enfarktüsü) nedeniyle bağırsaklarda şiddetli ağrı meydana gelebilir ve etkilenen kişiler önemli kan kaybı nedeniyle şoka girebilir (hemorajik şok).
Yaygın mukormikoz, ciddi şekilde bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde sıklıkla görülen nadir bir formdur. Bu formda enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılır ve yaygınlaşır (yayılır). Etkilenebilecek diğer alanlar arasında beyin, kalp, dalak, cilt ve diğer organlar bulunur.
Nadir durumlarda mukormikozis böbrekleri, kalp odacıklarının iç yüzeyini ve kalp kapakçıklarını (endokardit) ve kemiği (osteomiyelit) etkileyebilir veya etkileyecek şekilde yayılabilir. Yaygın mukormikozun belirti ve semptomları, ilgili organ sistemine bağlı olarak büyük ölçüde değişir.
Mukormikoz, belirli küf türlerinin neden olduğu bir mantar enfeksiyonudur. Bu küflere mukormisetler adı verilmektedir. Doğanın her yerinde (her yerde) bulunurlar ve toprakta ve çürüyen bitki örtüsü gibi çürüyen organik maddelerde bulunabilirler.
Doğada yaygın olarak bulunmalarına rağmen bu küfler normalde sorun yaratmazlar. Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış veya zayıflamış kişilerde ciddi, hatta yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabilirler. Çoğu insan bu enfeksiyonu küf sporlarını soluyarak geliştirir. Daha az sıklıkla, sporlar vücuda kesik veya açık bir yara yoluyla girdiğinde enfeksiyon gelişebilir.
Mukormikoz gelişme riski daha yüksek olan insanlar var. Bu risk grupları arasında, enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olan beyaz kan hücreleri olan nötrofil düzeyleri (nötropeni) düşük olan ve geniş spektrumlu antibiyotik alan kişiler; ve bağışıklık sisteminin aktivitesini baskılayan ilaçlar (bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar) alan kişiler. Kanserde özellikle kan (hematolojik) kanserlerde nötropeni görülebilir ve immünsupresif ilaçlar alınabilir.
Mukormikoz, yakın zamanda hematopoietik kök hücre nakli (HSCT) geçirmiş kişileri etkiler. Hematopoietik kök hücreler kemik iliğinde bulunur ve sonunda kırmızı kan hücrelerine, beyaz kan hücrelerine ve trombositlere dönüşen hücrelerdir. Nakil, mevcut kemik iliğinin silinip yerine sağlıklı bir donörden alınan kemik iliğinin yerleştirilmesini içerir. Etkilenen bireylerin reddedilmeyle mücadeleye yardımcı olmak için bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alması gerekir, ancak bu onları mukormikoz enfeksiyonu da dahil olmak üzere enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Organ nakli gibi başka nedenlerle bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan kişiler de bu enfeksiyona yakalanma riski altında olabilir.
Diyabetli bazı kişiler, özellikle diyabetleri yeterince kontrol edilemediğinde ve diyabetik ketoasidoz geliştiğinde, mukormikoz gelişme riski altında olabilir. Ketoasidoz, vücudun keton adı verilen yüksek düzeyde kan asitleri ürettiği, kötü kontrol edilen diyabetin bir komplikasyonudur. Ketoasidoz çeşitli semptomlara neden olabilir. Diyabeti kötü kontrol edilen kişilerin mukormikozise daha duyarlı olmalarının kesin nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bu durum bu hastaların dokularında aşırı demir bulunmasıyla ilişkili olabilir.
Mayıs 2021’de Hindistan’da, COVID19 dalgasının ortasında meydana gelen ciddi bir Mukormikoz vakası salgını, aşırı kortikosteroid kullanımı ve Hint nüfusunda diyabetin yüksek prevalansı ile bağlantılıydı. Glukokortikosteroidlerin kullanımı sıklıkla hipergliseminin alevlenmesine, hatta diyabetik hastalarda diyabetik ketoasidozun başlamasına neden olur.
Sık kan nakli veya bazı kan bozuklukları nedeniyle vücutta çok fazla demir bulunan (aşırı demir yükü) kişiler de mukormikoz gelişme riski altındadır. Araştırmacılar bu küflerin fazla demiri büyümek ve yayılmak için kullanabileceğine inanıyor. Vücuttaki fazla demiri atmak için kullanılan deferoksamin adı verilen ilaç, mukormikoz enfeksiyonunda etkilenen kişiden demir elde etmek için kullanılabilir. Deferoksamin enfeksiyonun büyümesine ve yayılmasına neden olur ve bu ilacın kullanımı mukormikoz enfeksiyonu için başka bir risk faktörüdür.
Diğer durumlar böbrek yetmezliği de dahil olmak üzere mukormikoz gelişme riskini artırabilir; HIV/AIDS; açık yaraların yakınında veya içinde kontamine tıbbi ekipmanın kullanılması; çok güçlü antiinflamatuar ilaçlar olan kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı; ciltte yanıklar veya diğer yaralanmalar dahil cilt travması; aşırı yetersiz beslenme; ve iğneler içeren yasa dışı uyuşturucu kullanımı. Prematüre yenidoğanlar, mukormikoz da dahil olmak üzere enfeksiyona karşı daha büyük risk altında olabilir.
Nadir durumlarda bazı kişilerde mukormikoz gelişir ancak tanımlanabilir bir risk faktörü yoktur. Araştırmacılar mukormikoz enfeksiyonunun kan damarlarına yüksek afiniteye sahip olduğunu belirlediler. Bu, enfeksiyonun sıklıkla kan damarlarını kapsadığı anlamına geliyor ancak araştırmacılar bunun neden böyle olduğunu tam olarak bilmiyor. Kan damarlarının enfeksiyonu kan akışını engelleyebilir, dokuyu oksijenden yoksun bırakabilir ve doku ölümüne (nekroz) neden olabilir.
Mukormikoz tanısı, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı hasta geçmişine, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve çeşitli özel testlere dayanır. Semptomların diğer enfeksiyon türleri de dahil olmak üzere birçok durumda ortak olması nedeniyle mukormikoz tanısı zordur. Etkilenen dokudaki küfün tanımlanmasıyla tanı konur ve bazen mantar kültürü adı verilen bir testle doğrulanabilir. Tedavinin mümkün olduğu kadar erken başlayabilmesi için hızlı tanı önemlidir.
Mantar enfeksiyonuna sahip olduğu belirlenen etkilenen bireyler, özellikle aspergilloz biyobelirteçleri bulunmadığında, aspergillozu hedef alan antifungal ilaçlara yanıt vermediğinde mukormikoz tanısından şüphelenilebilir. Aspergillozun biyolojik belirteçleri arasında bir spermgillus galaktomannan antijeni bulunur. Antijenler, bağışıklık sisteminin tepkisine neden olan maddelerdir; Biyobelirteçler, hastalığın varlığını gösterebilen ölçülebilir maddelerdir. Kanda mucorales PCR’nin kullanımı umut vericidir, ancak kültüre dayalı olmayan teşhisler henüz araştırma aşamasındadır.
Mukormikoz tedavisi antifungal ilaçları içerecektir. Antifungal ilaçlar mantar enfeksiyonlarının büyümesini engeller ve yok eder ve enfeksiyonun yayılmasını kontrol etmede önemlidir. En sık kullanılan ilaç amfoterisin B’dir. Başlangıçta bu ilacın yüksek dozları intravenöz olarak verilir. Etkilenen bir kişide birkaç hafta sürebilecek bir iyileşme görülürse, doktorlar hastanın posakonazol veya isavukonazol (Cresemba) gibi oral antifungal ilaçlara geçmesini isteyebilir. Buna kademeli terapi denir. 2015 yılında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Cresemba’yı invazif mukormikozlu yetişkinlerin tedavisi için onayladı.
Etkilenen kişiler amfoterisin B’ye yanıt vermezse veya yan etkilerden dolayı ilacı tolere edemiyorsa posakonazol veya izavukonazol intravenöz olarak verilebilir. Buna kurtarma tedavisi denir.
Enfekte veya ölü dokuyu, hasarlı cildi ve ilgili deri altı dokusunu çıkarmak için ameliyat gerekli olabilir. Buna cerrahi debridman denir ve eğer enfeksiyon ciddiyse, bu potansiyel olarak etkilenen bölgenin yapısında veya şeklinde değişikliklere yol açabilir. Rinoserebral mukormikozlu bireyler yüz görünümünde önemli değişiklikler yaşayabilir. Enfeksiyon doğrulanır doğrulanmaz cerrahi debridman yapılmalıdır. Enfeksiyonun bu bölgede başlaması ve henüz yayılmaması nedeniyle, akciğerin enfeksiyon kapmış lobunun cerrahi olarak çıkarılmasıyla (lobektomi) insanların enfeksiyonu iyileştirdiğine dair raporlar vardır. Spesifik cerrahi öneriler, enfeksiyonun tam konumuna ve yaygınlığına bağlı olarak değişecektir.
Etkilenen bazı bireyler hiperbarik oksijen ile ek tedavi alabilir. Yardımcı tedavi, başlangıçtaki birincil tedaviye ek olarak verilen bir tedavidir. Büyük bir hasta grubu üzerinde klinik çalışmalar yapılmamıştır, ancak az sayıda hasta üzerinde bazı küçük incelemeler yapılmıştır. Hiperbarik oksijen, hastanın bir basınç odasında veya tıbbi tüpte saf oksijene maruz bırakılmasını içerir ve diğer ciddi enfeksiyon türlerinin tedavisinde etkili olmuştur.
Hiperbarik koşulların enfeksiyonu engelleyebileceğini gösteren bazı araştırmalar vardır. Ancak hiperbarik tedavide, acil müdahalenin yapılabileceği yoğun bakım ünitesinden hastayı çıkarma ihtiyacı da dahil olmak üzere riskler mevcuttur. Hiperbarik oksijenin uzun vadeli güvenliğini ve etkinliğini ve tedavinin mukormikozlu bireylerin tedavisinde bir rolü olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Doktorlar ayrıca mukormikoz enfeksiyonuyla ilişkili olabilecek altta yatan risk faktörünü de tedavi edeceklerdir. Bu enfeksiyonun tedavisinde altta yatan koşulların kontrol edilmesi önemlidir. Bu, nötropenisi olan kişilerde beyaz kan hücresi düzeylerini artıran ilaçları içerebilir; kontrolsüz diyabetli kişiler için insülin; veya aşırı demir yükü olan kişiler için deferipron gibi kandaki demir seviyesini düşüren demir şelatörleri adı verilen ilaçlar. Deferoksamin adı verilen bir demir şelatöründen kaçınılması son derece önemlidir çünkü bu ilaç aslında vücutta mukormikozun büyümesini ve yayılmasını teşvik eder.
Mukormikoz, tedaviye rağmen ölümcül olabilen ciddi, hayatı tehdit eden bir enfeksiyondur. Enfeksiyonla ilişkili altta yatan durum (örn. hematolojik kanser, diyabet vb.), enfeksiyonun tam yeri ve yaygınlığı, doğru tanının ne kadar sürede konulduğu ve tedaviye ne zaman başlandığı, kişinin yaşı ve yaşı gibi pek çok faktör tedaviyi etkileyebilir. genel sağlık ve diğer faktörler.