Muhlis Akarsu Kimdir? Hayatı, Albümleri

20 Şubat 1948 yılında Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Minarekaya köyünde dünyaya gelen Muhlis Akarsu, 2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Oteli’nde 34 kişi ile birlikte öldürüldü.

1965 yılında İdareli Kullan / Çıkarım Dağlara Ederim Seyran adını verdiği ilk 45’liğini yayınlayan Muhlis Akarsu, 1970’li yılların başında İstanbul’a yerleşti. İstanbul’a yerleşene kadar on beşe yakın 45’lik çıkaran Muhlis Akarsu, 1974 yılında Muhlis Akarsu adını verdiği ilk albümünü yayınladı.

Daha sonra aynı yıl içinde Muhlis Akarsu 1, Muhlis Akarsu 2 ve Muhlis Akarsu 3 adındaki albümleri yayınlandı. Bir seri haline getiren bu albümlerin sonuncusu Muhlis Akarsu 8 (1978) adlı albümüydü. Muhlis Akarsu, bu seri albümleri yayınlarken bir yandan 45’lik ve farklı albümler yayınlamaya devam ediyordu.

1974 – 1978 yılları arasında yirmi beşe yakın 45’lik yayınlayan Muhlis Akarsu, 1970’li yıllarda yayınladığı albümlerin yanı sıra katıldığı radyo ve televizyon programlarıyla da tanınmaya başladı. Dönemin hızlı siyasi gündeminde Muhlis Akarsu’nun protest yanı şekillenmeye başladı.

Muhlis Akarsu, sanat hayatının başlangıçlarında Davut Sulari, Mahzuni Şerif, Feyzullah Çınar, Daimi gibi dönemin ünlü ozanlarından etkilendi. Muhlis Akarsu, 1980’li yılların başında Büyürsen Vururlar Seni (1980), Vururlar Seni / Sivaslı Kardaşım (1981) ve Bahar Seli Gibi (1982) adını verdiği albümlerini yayınladı.

Muhlis Akarsu, 1983 yılında Arif Sağ ve Musa Eroğlu ile birlikte Muhabbet 1 adında bir albüm yayınladı. Albüm çok büyük ilgi gördü ve bir yıl sonra aynı kadro Muhabbet 2 albümünü yayınladılar. 1983-1989 yılları arasında yedi albüm olarak yayınlanan albümün ekibine üçüncü albümde Yavuz Top’ta katıldı. Muhabbet albümü serisi modern Türk halk müziğinin en önemli eseri olarak bilinir.

Muhlis Akarsu, 1980’li yıllarda Muhabbet albümü serisinin yanı sıra on beş solo albüm yayınladı. 1985 yılında Mahsuni Şerif ile birlikte 2 Saz 2 Söz adlı bir albüm yayınladılar. Muhlis Akarsu, 1986 yılında ise Ali Ekber Çiçek ve Mehmet Erenler ile birlikte Gönülden Gönüle adlı albümü yayınladı. Bu dönemde sürekli yurt içi ve yurt dışında turnelere çıkan Muhlis Akarsu, 1990’lı yılların başında Dam Üstüne Çul Serer (1990), Dünü ve Bugünü (1990) ve son olarak Karlı Dağlar (1991) albümlerini yayınladı.

Muhlis Akarsu’nun albümleri: Muhlis Akarsu (1,2,3,4,5,6,7,8), Gurbeti Ben mi Yarattım, Sağın Solun Sayesinde, Büyürsen Vururlar Seni, Vururlar Seni Sivaslı Kardaşım, Bahar Seli Gibi, Deprem, Ne Çare / Deyişler, Deli Lemi, Dert Oldu, Ne Tadı Var Ömrümün, Aramam Seni, Kalmamış, Yazık Oldu Gençliğime (Seher Yeli), Kalk Gidelim Deli, Gönül, Ağlama Gülüm, Seher Yeli, Ömür Kervanı, Bırakmadı Sevdan Beni, Dam Üstüne Çul Serer, Dünü ve Bugünü, Karlı Dağlar, Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır.

Muhlis Akarsu’nun düet albümleri: Bu Milletin Kaderi (Gülabi Gültekin ile birlikte), Muhabbet 1 (Arif Sağ ve Musa Eroğlu ile birlikte), Muhabbet 2 (Arif Sağ ve Musa Eroğlu ile birlikte), Muhabbet 3 (Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Yavuz Top ile birlikte), 2 Saz 2 Söz (Mahzuni Şerif ile birlikte), Gönülden Gönüle (Mehmet Erenler ve Ali Ekber Çiçek ile birlikte), Muhabbet 5 (Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Yavuz Top ile birlikte), Muhabbet 88 (Musa Eroğlu ve Yavuz Top ile birlikte), Muhabbet 7 (Musa Eroğlu ve Yavuz Top ile birlikte).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir