Minimalist Mimari Nedir? Dört Temel Özelliği

Minimalist mimari, faydayı önceliklendiren bir yapı tasarımı biçimidir. Bu ekolün mimarları, hemen hemen her tür süslemenin bir tür aşırılık olduğunu düşünürler.

Haber Merkezi / Bu ekolün mimarları, sadelik temelinde aile evleri, müzeler, gökdelenler ve diğer bina türlerini tasarlamak için çabalarlar.

Minimalist mimari, geleneksel mimariden olduğu kadar modern mimariden de çok şeyalır.

Minimalist mimarinin özellikleri:

Faydaya vurgu: Minimalist yapı tasarımı, belirli bir amaç olmaksızın her şeyi kaldırabilecek yapı fikirleri etrafında döner. Bu nedenle, minimalist mimarinin her bir öğesi genellikle faydacı bir işlevi veya amacı yerine getirir.

Süsleme eksikliği: Minimalist yapıların dış cepheleri genellikle düzdür ve az sayıda farklı malzeme kullanılır. Minimalist yapıların iç tasarım öğeleri de seyrektir. Minimalist yapılar bazı iç dekorasyon öğelerine sahip olsalar da, bunlar genellikle yapının genel mimarisi kadar basittir.

Açık alan: Minimalist mimarlar, yapılarda mümkün olduğunca boş alanı ön plana çıkarırlar. Bu, aynı zamanda orta çağ modern mimarisinin bazı temel özellikleriyle de ilgilidir.

Basit geometrik formlar: Minimalist mimari neredeyse hem içeride hem dışarıda her cephede temiz çizgilere sahiptir. Çatılar genellikle düzdür, iç mekanlar basit geometrik formlara odaklanır ve düz çizgiler tasarımın hemen hemen her diğer öğesinin temelini oluşturur.

Minimalist mimarinin 5 önemli örneği:

Barselona Pavyon: İspanya’nın başkenti Madrid’de yer alan Barselona Pavyonu, açık alan iç mekanı, düz çatıyı ve uzun pencereleri bir araya getiren minimalist bir şaheser. Yapının mimarı Ludwig Mies van der Rohe’nin “daha azı daha fazladır” ifadesi, onlarca yıldır minimalist mimarlara ilham veriyor.

Barragan Evi: Mexico City’nin batısında yer alan Barragan Evi, 1948 yılında inşa edilmiştir. Mimarı Luis Barragan’ın bu dönemdeki tasarım stilini yansıtır ve Barragan ölümüne kadar burada ikamet etmiştir. 1994 yılında Barragan’ın evi, Jalisco yönetimi ve Arquitectura Tapatía Luis Barragan Vakfı tarafından işletilen bir müzeye dönüştürülmüştür.

Modern Meksika mimarisinin en etkili ve temsilci örneklerinden biri olduğu için 2004 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak belirlenmiştir.

Chichu Sanat Müzesi: Japonya’nın Kagawa Eyaletindeki Naoshima adasının güney kısmına doğrudan inşa edilen Chichu Sanat Müzesi, minimalizmi daha da üst bir seviyeye taşıyor. Mimar Tadao Ando tarafından tasarlanmış ve 18 Temmuz 2004’te halka açılmıştır.

Küçük Ev: Japonya’nın Tokyo kentinde yer alan “Küçük Ev” minimalist tasarımın tüm öğelerini içeriyor.

St. Moritz Kilisesi: Almanya’nın Augsburg kentinde yer alan St. Moritz Kilisesi, mimar John Pawson tarafından minimalist mimari çizgileri kullanılarak yeniden dekore edildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir