Mide yanması (ekşimesi) nedir? Tedavisi
Mide yanması (ekşimesi), midede ve yemek borusunda hissedilen yanma durumudur. Farklı bir tanımla, göğsünüzde sıklıkla boğazınızda veya ağzınızda acı bir tatla ortaya çıkan yanma hissidir. Mide ekşimesi, büyük bir öğün yemek yedikten sonra veya uzandığınızda daha da belirginleşebilir.
Mide ekşimesini evde başarıyla tedavi edebilirsiniz. Bununla birlikte, mide ekşimesi yemek yemeyi veya yutmayı zorlaştırıyorsa, daha ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir. Bu durumda doktorunuza görünmenizi tavsiye edebiliriz.
Mide ekşimesi tipik olarak mideden gelen içeriğin yemek borusuna geçmesiyle ortaya çıkar. Yemek borusu, yiyecek ve sıvıları ağızdan mideye taşıyan bir tüptür. Yemek borunuz mideye alt yemek borusu sfinkteri olarak bilinen bir bağlantı noktasından bağlanır. Sfinkter düzgün çalışıyorsa yemek yemek borusundan geçip mideye girdiğinde kapanır.
Bazı insanlarda sfinkter düzgün çalışmaz veya zayıflar. Bu, mide içeriğinin yemek borusuna geri sızmasına yol açar. Mide asitleri yemek borusunu tahriş eder ve mide ekşimesine neden olabilir. Mide ekşimesi, mide fıtığının bir sonucu da olabilir. Bu, midenin bir kısmı diyaframdan göğse doğru itildiğinde olur.
Mide ekşimesi, hamilelik sırasında da sık görülen bir durumdur. Bir kadın hamile kaldığında, progesteron hormonu alt yemek borusu sfinkterinin gevşemesine neden olabilir. Bu, mide içeriğinin yemek borusuna girmesine ve tahrişe neden olmasına izin verir.
Diğer sağlık koşulları veya yaşam tarzı seçimleri de mide ekşimesine neden olabilir;
- Sigara içmek
- Aşırı kilolu veya obez olmak
- Kafein, çikolata veya alkol tüketmek
- Baharatlı yiyecekler yemek
- Yedikten hemen sonra uzanmak
- Aspirin veya ibuprofen gibi bazı ilaçları almak
Mide ekşimesi konusunda doktora ne zaman görmeliyim?
Çoğu insan zaman zaman mide ekşimesi yaşar. Bununla birlikte, haftada ikiden fazla mide ekşimesi yaşıyorsanız veya evde denediğiniz tedaviyle düzelmeyen mide ekşimesi yaşıyorsanız, doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Bu daha ciddi bir durumun işareti olabilir.
Mide ekşimesi genellikle yemek borusu ve mide zarında yaralar olan ülserler veya gastroözofageal reflü hastalığı gibi diğer gastrointestinal rahatsızlıkların yanında ortaya çıkar. Mide ekşimesi varsa aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurun:
- Yutma güçlüğü
- Yutma ile ağrı
- Koyu, katranlı veya kanlı dışkı
- Nefes darlığı
- Sırtınızdan omzunuza yayılan ağrı
- Baş dönmesi
- Göğüs ağrısı varken terleme
Mide ekşimesi kalp krizi ile ilişkili değildir. Bununla birlikte, mide ekşimesi olan birçok insan, semptomlar çok benzer olabileceği için kalp krizi geçirdiklerine inanıyor. Aşağıdaki durumlarda kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz:
- Şiddetli veya ezici göğüs ağrısı
- Nefes almada zorluk
- Çene ağrısı
- Kol ağrısı
Ara sıra mide ekşimesi yaşarsanız, semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilecek birkaç ev ilacı ve yaşam tarzı değişikliği vardır. Şunlardan da kaçınmalısınız:
- Yemeklerden sonra uzanmak
- Tütün ürünlerini kullanmak
- Çikolata tüketmek
- Aalkol tüketmek
- Kafeinli içecekler tüketmek
Bazı yiyecekler mide ekşimesi yaşama olasılığını artırabilir;
- Karbonatlı içecekler
- Turunçgiller
- Ddomates
- Nane
- Kızarmış yiyecekler
Bu tedaviler iyileştirmezse, doktorunuza görünmeniz gerekebilir. Doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve size belirtilerinizi soracaktır. Doktorunuz ayrıca mide ekşimenize neyin sebep olduğunu bulmak için birkaç test isteyebilir. Testler şunları içerebilir:
- Mide veya karın röntgeni
- Boğazınızdan aşağıya ve midenize bir kamera ile donatılmış küçük bir tüpün geçirilmesini içeren yemek borusu veya mide astarında ülser veya tahriş olup olmadığını kontrol etmek için bir endoskopi
- Yemek borunuzda ne kadar asit olduğunu belirlemek için pH testinde
Teşhisinize bağlı olarak, doktorunuz semptomlarınızı azaltmanıza veya ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak tedavi seçenekleri sunabilecektir.
Ara sıra mide ekşimesi tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında antasitler, pepcid gibi mide asidi üretimini azaltmak için H2 reseptör antagonistleri ve asit üretimini bloke eden proton pompası inhibitörleri bulunur, örneğin:
- Prilosec
- Prevacid
- Protonix
- Nexium
Bu ilaçlar yardımcı olabilse de yan etkileri vardır. Antasitler kabızlığa veya ishale neden olabilir. Herhangi bir ilaç etkileşimi riski altında olup olmadığınızı görmek için zaten aldığınız ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun.
Mide ekşimesi ile ilişkili komplikasyonlar nelerdir?
Ara sıra mide ekşimesi yaşıyorsanız endişe etmenize gerek yoktur. Ancak sık sık yaşıyorsanız tedavi gerektiren ciddi bir sağlık sorununuz olabilir.
Ciddi mide ekşimesi için tedavi görmezseniz, yemek borusu iltihabı gibi özofajit veya Barrett özofagusu gibi ek sağlık sorunları geliştirebilirsiniz. Barrett’s özofagusu, yemek borusu iç yüzeyinde yemek borusu kanseri riskinizi artırabilecek değişikliklere neden olur.
Uzun süreli mide ekşimesi, yaşam kalitenizi de etkileyebilir. Günlük yaşamınızı sürdürmekte zorlanıyorsanız veya mide ekşimesi nedeniyle aktivitelerinizde ciddi şekilde kısıtlıysanız, bir tedavi süreci belirlemek için doktorunuza görünün.
Mide ekşimesini nasıl önleyebilirim?
- Belirtilerinize neden olabilecek yiyeceklerden veya aktivitelerden kaçının
- Semptomlar başlamadan önce mide ekşimesini önlemek için yemeden önce çiğnenebilir bir antiasit tablet gibi reçetesiz satılan bir ilaç da alabilirsin
- Zencefilli atıştırmalıklar veya zencefil çayı, birçok mağazadan satın alabileceğiniz yararlı ev ilacıdır
- Sağlıklı bir yaşam tarzı sürün ve alkol ve tütünden kaçının
- Gece geç saatte atıştırmaktan kaçının. Bunun yerine yatmadan en az dört saat önce yemeyi bırakın
- Sindirim sisteminiz üzerindeki etkiyi hafifletmek için iki veya üç büyük öğün yerine daha sık daha küçük öğünler yiyin
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.