Merkez Bankası Açıkladı: Konut Fiyatları Yüzde 27,4 Arttı

Konut fiyatları eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,0, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,4 oranında arttı. Üç büyük il incelendiğinde, konut fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 23,4, 30,4 ve 23,1 oranlarında arttı.

Haber Merkezi / Konut fiyatlarının en çok arttığı iller ise Erzincan, Ardahan, Kars, Iğdır, Erzurum, Bayburt ve Ağrı oldu. Bu illerde konut fiyatları yıllık yüzde 45,2 artış gösterdi.

Konut fiyatları Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Van, Bitlis, Muş ve Hakkari’de yüzde 44,7, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak’ta 38,2 arttı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 2024 Temmuz ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksini (KFE) açıkladı.

Buna göre; Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,0 oranında artarak 148,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,4 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 14,7 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,2, 2,2 ve 0,8 oranlarında artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 23,4, 30,4 ve 23,1 oranlarında artış gösterdi.

Konut fiyatlarının en çok arttığı iller ise Erzincan, Ardahan, Kars, Iğdır, Erzurum, Bayburt ve Ağrı oldu. Bu illerde konut fiyatları yıllık yüzde 45,2 artış gösterdi.

Konut fiyatları, Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Van, Bitlis, Muş ve Hakkari’de yüzde 44,7, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak’ta ise 38,2 arttı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir