Merkez Bankası Başkanı, “Asgari Ücreti” ABD’li Patronlarla Görüştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Fatih Karahan, Washington’da yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmelerde, açlık sınırının altına gerileyen “asgari ücret” artışını ele aldı.

Bloomberg’e konuşan ve Fatih Karahan’ın Çarşamba günkü yatırımcılarla toplantısından edinilen bilgilere atıfta bulunan kaynaklara göre, asgari ücret artışı için yüzde 25 civarı bir oran öngörülüyor. Bu artışın “2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı” kaydedildi.

Bankası Başkanı (TCMB) Karahan, asgari ücret için daha önce de benzer düzeyde bir oran zikretmişti. Merkez Bankası Başkanının Temmuz ayında Londra’da görüştüğü yatırımcılara “Yılbaşı zamları yüzde 15 en fazla yüzde 20 oranında yapılacak” dediği belirtilmişti.

Fatih Karahan’ın beklentisi, asgari ücretin gerçekleşen değil, gelecek yıl için hedeflenen enflasyon oranına göre zamlanacağı varsayımına dayanıyor. Merkez Bankası’nın 2025 için güncel enflasyon tahmininin üst sınırı yüzde 21. Bu tahmin 8 Kasım’da açıklanacak yeni enflasyon raporuyla güncellenecek.

Ekonomi yönetimi, finans tekelleri ve patronlar bir yıldan uzun süredir asgari ücretin “hedef enflasyona” göre zamlanması gerektiğini dillendiriyor. Fatih Karahan’ın finans tekellerine “güven” veren planı, “hedef enflasyon” dayatmasının önümüzdeki aylarda şiddetini artıracağını gösteriyor.

‘Hedeflenen enflasyon’ dayatmasının yolu nasıl döşendi?

Öte yandan “hedeflenen enflasyon” dayatmasının yolu bir süredir döşenmekteydi.

2023 Eylül – Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak.”

2023 Kasım – İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç: “Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde belirlenmeli. Bu alanda tabii ki çalışanların beklentileriyle beraber piyasanın da dengesini bozmayacak şekilde karar alınmalı.”

2024 Temmuz – Moody’s Türkiye Raporu: “Ücretlerin geriye dönük endekslenmesi uygulamasını sona erdirmek reformlar için olumlu olacaktır.”

2024 Ağustos – Deutsche Bank Raporu: “Tüketicilerin alım gücünü desteklerken aynı zamanda enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıyı sınırlamak için yüzde 25’e yakın bir artış muhtemelen ideal olacaktır”

2024 Ekim – IMF Türkiye Misyonu Başkanı Jim Walsh: “(Bu yüksek artışın) bu yıl olmamasını umuyoruz, çünkü enflasyonun yüksek olduğu birçok ülkeden edindiğimiz deneyimlere göre, asgarin ücretin bu oranda artırılması, enflasyon beklentileri için büyük bir çıpa oluşturuyor.”

(Kaynak: Sol Haber)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir