Meme Bezi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Kadın göğüslerine bulunan meme bezi, emzirme veya süt üretiminden sorumlu bezdir. Hem erkeklerde hem de dişilerde göğüslerin içinde glandüler doku bulunur; bununla birlikte kadınlarda glandüler doku östrojen salınımına yanıt olarak ergenlikten sonra gelişmeye başlar.

Meme bezleri ancak doğumdan sonra süt üretir. Hamilelik sırasında progesteron ve prolaktin hormonları etkileşime girerek meme bezlerinin süt üretmesini engeller. Bu süre zarfında küçük miktarlarda kolostrum adı verilen süt öncesi bir madde üretilir.

Bu sıvı, bir bebeği yaşamın ilk birkaç gününde sürdürmek için antikorlar ve besinler açısından zengindir. Doğumdan sonra progesteron seviyeleri düşer ve prolaktin seviyeleri yükselmeye devam eder. Bu, meme bezlerinin emzirmeye başlaması için sinyal verir.

Bebek her emzirildiğinde süt memeden boşaltılır. Hemen ardından meme bezlerine süt üretmeye devam etmeleri için sinyal verilir. Bir kadın menopoza yaklaştıkça, adetin durduğu zaman, sünek sistemin dokuları lifli ve dejenere olur. Bu, meme bezinin büyümesine veya küçülmesine neden olur ve daha sonra bez, süt üretme yeteneğini kaybeder.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir