Mehmet Şimşek Duyurdu: Yeni Vergi Paketi Geliyor

Mehmet Şimşek, vergide etkinliği ve adaleti artırmaya, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik vergisel düzenlemeleri içeren paketin yakın zamanda TBMM’ye sunulacağını bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı, vergisel düzenlemeleri içeren pakete ilişkin paylaşım yaptı.

Vergide etkinliği ve adaleti artırmaya, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik vergisel düzenlemeleri içeren paketin yakın zamanda TBMM’ye sunulacağını bildiren Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:

“İlgili tüm taraflardan gelen geri bildirimler doğrultusunda, borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını yeniden değerlendirmek üzere bir süreliğine erteliyoruz.”

Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borsa yatırımları ve kripto varlıklardan elde edilenler dahil finansal faaliyetlerin vergilendirilmesine yönelik bir çalışmayı sürdürdüğü belirtilmişti.

Reuters’a konuşan bir ekonomi yetkilisi geçtiğimiz günlerde borsa ve kripto piyasalarına işlem vergisi çalışmasının neredeyse bittiğini söylemişti.

Son dönemde Türkiye’de yatırımcılar enflasyonun kazancı eriten etkisinden kurtulmak için borsaya yöneldi.

Bazı sosyal medya kullanıcıları, şimdi de “borsa kazanımlarının hedef alındığını” söyleyerek bu çalışmayı eleştirmişti.

Borsa Aracı Kurum Yöneticileri Derneği (BAKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Osmanoğlu ise yazdığı açık mektupta borsaya getirilmesi düşünülen verginin işlem hacminde “önemli daralmalara yol açacağı” uyarısı yapmıştı.

Osmanoğlu, böyle bir çalışmanın kazanımların yitirilmesine yol açacağını ve yatırımcı memnuniyetsizliği yaratacağını belirtmişti.

Bloomberg HT televizyonuna konuşan Piramit Menkul Kıymetler Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berra Doğaner, Şimşek’in açıklamasını, “Olması gereken oldu” diyerek yorumladı.

Doğaner, “En ideali hiçbir şey yapılmaması olacaktır. Zaten borsaya ödenen paydan Hazine’nin bir geliri var. Eğer biraz yüksek bir işlem vergisi olursa hacimler o kadar gerileyecek ki, borsa payı üzerinden Hazine’ye giden gelir de çok azalacak” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir