Malatya’da 5,9 Büyüklüğünde Deprem: Üç Bölgede Hissedildi

Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı (AFAD), Malatya’nın Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6,0 olarak duyurdu.

Haber Merkezi / ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) depremin büyüklüğünün 6, Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi ise depremin 6,1 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

Deprem Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’da hissedilirken, Malatya, Elazığ ve Şanlıurfa’da eğitime bir gün ara verildi.

Suriye’nin resmi haber ajansı, depremin Suriye’nin Haseke, Deyrizor ve Halep şehirlerinde de hissedildiğini belirtti. Depremin Gürcistan ve Ermenistan’da da hissedildiği öğrenildi.

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Malatya ilimizin Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup, saha tarama çalışmaları devam etmektedir” denildi.

Kandilli Rasathanesi, Akuşağı-Kale merkezli depremin büyüklüğünü 6,0; derinliğini de 6,5 km olarak açıkladı.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) ise depremin büyüklüğünün 6 olduğunu duyurdu. USGS, depremin merkez üssünün de Malatya’nın Doğanyol ilçesinin 18 kilometre batısı olduğunu bildirdi.

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi depremin 6,1 büyüklüğünde olduğunu ve 9 km derinlikte meydana geldiğini açıkladı. Reuters haber ajansı, depremin Suriye’nin kuzeyinde de hissedildiğini bildirdi.

AFAD depremin ardından Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli’de yürütülen saha çalışmaları hakkında bilgi paylaştı.

Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerinde toplam dört binada hasar meydana geldiğini, Elazığ ilinde kısmi hasar gören bir binadaki dört kişinin sağ olarak kurtarıldığını duyuran AFAD, ayrıca deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi’ne toplam 374 ihbar geldiğini açıkladı.

Depremin ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını belirtti. Yerlikaya, saha tarama çalışmaları yürütüldüğünü kaydederek, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 374 ihbar geldiğini, bunların 33’ünün yardım amaçlı olduğunu duyurdu.

Malatya’da bir, Şanlıurfa’da bir ve Elazığ’da bir olmak üzere toplam üç binada kısmi çökme yaşandığını dile getiren Yerlikaya, “Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır” dedi.

Sağlık Bakanlığı ve AFAD da şu ana kadar can ve mal kaybının bildirilmediğini açıkladı.

Depremin merkez üssü Malatya’nın Valisi Serdar Yavuz Türk haber kanallarına yaptığı açıklamada, şehirde yıkım ya da yaralanma olmadığını söyledi. Yavuz ayrıca, deprem nedeniyle okulların Malatya, Elazığ ve Şanlıurfa’da bir gün tatil edildiğini duyurdu.

Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Doğu Anadolu Fay Zonu üzerindeki depremin 6,0 büyüklüğünde olduğuna ve bu fayın 2020 Elazığ depremi nedeniyle büyük ölçüde kırıldığına dikkat çekti.

Görür, “Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok” ifadelerine yer verdi.

Ancak Görür daha sonra “Elazığ’daki ve Malatya’daki hemşehrilerime duyuru” ifadelerine yer verdiği bir paylaşım daha yaptı.

Görür bu paylaşımında, “Malatya ve Elazığ yörelerinde DAF üzerinde afet boyutunda bir deprem beklemiyorum ama son depremlerde zarar gören, hasar gören binalardan uzak duru. Bunlarda yıkım olabilir” diye uyardı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir