Lenf Drenajı Masajı Nasıl Yapılır? Faydaları

Genellikle lenf sıvısının birikmesine ve şişmeye neden olan lenfödemi tedavi etmek için kullanılan lenf drenaj masajı, vücutta biriken lenf sıvısının tüm vücuda dağıtılmasına yardımcı olur.

Haber Merkezi / Lenf sıvısı, beyaz kan hücrelerinden oluşan berrak veya beyaz bir sıvıdır. Bu sıvı, sizi enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olan lenf sisteminin bir parçasıdır.

Lenf drenaj masajı ne işe yarar?

Lenf drenaj masajı, lenf sıvısını vücutta hareket ettiren bir vücut masajıdır. Masaj, lenf damarlarının kasılmasına ve biriken sıvının lenf sistemi boyunca hareket etmesine yardımcı olur.

Lenf sistemi, vücuttaki yüzlerce lenf düğümüne bağlanan lenf damarları adı verilen ince tüplerden oluşan bir ağdır.

Lenf sistemi düzgün çalışmadığında lenf birikmesi meydana gelebilir. Bu lenfatik drenaj eksikliği, genellikle kollarda ve bacaklarda lenfödem adı verilen şişmeye neden olur.

Lenfatik drenaj masajı, sıvıyı hareket ettirerek lenfödemin şişlik gibi yan etkilerini tedavi etmeye yardımcı olur. Bu genellikle tam dekonjestif tedavinin (CDT) bir parçasıdır. Bu, tedavi lenfödemi ve şişliği azaltır.

Liang M, Chen Q, Peng K, ve diğerleri. Meme kanseri ameliyatı sonrası hastalarda lenfödem için manuel lenf drenajı: Randomize kontrollü çalışmaların sistematik bir incelemesi ve meta-analizi.

Lenf drenaj masajının faydaları

Lenf drenaj masajının başlıca faydası lenfödemden kaynaklanan şişliği azaltmaktır. Lenf drenaj masajı ayrıca lenfödemle ilgisi olmayan sertlik, şişlik ve diğer yan etkilerin tedavisine de yardımcı olabilir.

Kan akışını iyileştirebilir: Kronik venöz yetmezliği (KVY) olan kişiler lenf drenaj masajından faydalanabilirler. KVY, hasarlı bacak damarları kalbe doğru şekilde kan taşımadığında ortaya çıkar.

Bacaklara uygulanan lenf drenaj masajının damarlardaki kan akışını iyileştirebileceğine dair araştırmalar vardır.

Araştırmalar, ayrıca lenf drenaj masajının, kan akışının yetersizliğinden kaynaklanan kronik venöz yetmezlik kaynaklı şişlik ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Lenf drenaj masajı, lipedema ile ilişkili yağları azaltmaya ve kan akışını artırmaya da yardımcı olabilir. Lipedema, yalnızca alt ekstremitelerde düzensiz yağ birikmesine neden olan bir bağ dokusu rahatsızlığıdır.

Selüliti azaltmaya yardımcı olabilir: Lenf drenaj masajı ayrıca selüliti azaltmak ve kas tonusunu iyileştirmek için iyi bir masaj olabilir.

Lenfödem şişkinliğini azaltmaya yardımcı olabilir: Lenf drenaj masajı, lenfi lenfatik sistem boyunca hareket ettirerek lenfödemle ilişkili şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.

Sertliği ve ağrıyı hafifletebilir: Lenfatik masaj, romatoid artrit (RA) gibi rahatsızlıklarla ilişkili sertliği, şişliği veya eklem ağrısını giderebilir.

Lenf sistemimi kendim nasıl boşaltabilirim?

Evde lenf drenaj masajı denemeden önce bir sağlık uzmanıyla görüşün. Konunun uzmanı, evde lenf drenaj masajını nasıl düzgün bir şekilde uygulayacağınızı öğretebilir.

İşe yarayıp yaramadığını nasıl anlarsınız?

Lenf drenaj masajının işe yarayıp yaramadığını hemen anlayamayabilirsiniz. Semptomların hafiflemesi biraz zaman alabilir. Şişlik inerse masaj muhtemelen işe yarıyordur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir