LADD Sendromu Nedir? Bilinmesi Gerekenler
LADD sendromu, lakrimal ve tükürük bezlerini ve kanallarını, kulakları, dişleri ve el ve ayak parmaklarını etkileyen anormalliklerle karakterize edilen son derece nadir bir genetik hastalıktır.
Haber Merkezi / En yaygın bulgular, gözyaşı salgılayan ve gözyaşını gözden uzaklaştıran göz yapılarındaki (lakrimal aparat) malformasyonları ve önkol ve parmaklardaki anormallikleri içerir. Spesifik semptomlar kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. LADD sendromu sporadik olarak ortaya çıkabilir veya otozomal dominant bir şekilde kalıtsal olabilir.
LADD sendromunun semptomları kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Anormallikler potansiyel olarak gözler, kulaklar, dişler ve uzuvlar da dahil olmak üzere vücudun birçok organ sistemini etkileyebilir.
Gözyaşı salgılayan ve gözyaşlarını gözden uzaklaştıran göz yapı ağındaki malformasyonlara sıklıkla LADD sendromunda rastlanır. Bu malformasyonlar, her göz kapağının kenarında, gözyaşı kanalına (lakrimal punkta) bağlı olan az gelişmiş (hipoplastik) veya eksik (aplastik) bir açıklık ve/veya gözyaşı kesesinden burun boşluğuna gözyaşı taşıyan kanalın tıkanmasını içerebilir. açıklık (nasolakrimal kanal).
Lakrimal punktanın yokluğu, aşırı yırtılma (epifora), gözyaşı kesesinin iltihabı (dakriyosistit) ve korneanın ve gözleri kaplayan zarın (konjonktiva) kuruluğu ve iltihabı ile işaretlenen bir durum olan keratokonjonktivit ile ilişkilidir. Bazı insanlarda gözyaşı keselerinin az gelişmesi veya yokluğu meydana gelebilir ve bu da gözyaşının yokluğuna (alakrima) ve kuru gözlere (kseroftalmi) neden olabilir. Daha az sıklıkla gözyaşı kesesinden burun açıklığına anormal bir geçiş (fistül) gelişebilir.
Parotis ve submandibular bezler de dahil olmak üzere tükürük bezlerinin az gelişmişliği veya yokluğu meydana gelebilir. Parotis bezleri kulakların önünde ve altında bulunur ve ağza tükürük salgılar. Submandibuler bezler dilin altında bulunur ve aynı zamanda ağza tükürük salgılar. Tükürük bezi anormallikleri ağız kuruluğuna (kserostomi) ve ciddi diş boşluklarına (çürük) yatkınlığa neden olabilir. Etkilenen bireyler ayrıca ince mineli, küçük, az gelişmiş (hipoplastik) dişlere, çivi şeklinde kesici dişlere ve süt dişlerinin gecikmeli sürmesine sahip olabilir.
LADD sendromlu bireylerin fincan şeklinde, alçak kulakları olabilir. Hafif ila şiddetli arasında değişen işitme kaybı da rapor edilmiştir. İşitme kaybı, ses dalgalarının tıkanmasından (iletken), sinir bozukluğundan (sensorinöral) veya her ikisinden (karışık) kaynaklanabilir.
LADD sendromlu bireylerin çoğunda önkolları ve elleri etkileyen anormallikler görülür. Başparmağın ucu yarık veya ikiye bölünmüş olabilir (bifid başparmak) ve başparmakta iki yerine (triphalangeal başparmak) üç kemik (falanks) bulunabilir. Etkilenen bazı bireylerde başparmak az gelişmiş veya eksik olabilir. Önkol kemiklerinin (radius ve ulna) kısalması, işaret parmağı ve orta parmaklarda şeritler oluşması ve serçe parmağın yüzük parmağına doğru anormal şekilde kıvrılması (klinodaktili) gibi ek anormallikler ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde ayak parmağı anormallikleri de rapor edilmiştir.
LADD sendromlu bazı bireylerde geniş aralıklı gözler (hipertelorizm), gözlerin iç köşeleri arasındaki anormal derecede artan mesafe (telecanthus), aşağı doğru çekik göz kapağı kıvrımları (palpebral çatlaklar) ve geniş bir alın dahil olmak üzere ek bulgular rapor edilmiştir. Bazı kişilerde ayrık el deformitesi rapor edilmiştir. Üretral açıklığın penisin alt kısmındaki anormal konumu (hipospadias), böbreklerin sertleşmesi (neproskleroz), böbreklerde anormal idrar birikmesi (hidronefroz) veya idrar kanalının yokluğu (agenezi) gibi genitoüriner sistem anormallikleri de ortaya çıkabilir. böbrek.
LADD sendromu, spontan bir genetik değişimin (yani yeni mutasyonun) sonucu olarak rastgele ortaya çıkabilir. Mutasyon otozomal dominant bir şekilde kalıtsaldır. Genetik hastalıklar, anne ve babadan alınan kromozomlarda bulunan belirli bir özelliğe ait genlerin birleşimiyle belirlenir. Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anormal gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden yavruya geçme riski her hamilelik için %50’dir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.
Araştırmacılar, LADD sendromunun en az üç genden biri olan fibroblast büyüme faktörü reseptörü 2 (FGFR2)’deki bozulma veya değişiklikler (mutasyonlar) nedeniyle oluştuğunu belirlediler. , kromozom 4 (4p13) üzerinde yer alan fibroblast büyüme faktörü reseptörü 3 (FGFR3) geni ve fibroblast büyüme faktörü 10 < 5. kromozomda (5p13-p12) yer alan bir i=5>(FGF10) geni.
İnsan hücrelerinin çekirdeğinde bulunan kromozomlar, her bireyin genetik bilgisini taşır. İnsan vücut hücrelerinde normalde 46 kromozom bulunur. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılır ve cinsiyet kromozomları X ve Y olarak adlandırılır. Erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu, kadınlarda ise iki X kromozomu bulunur. Her kromozomun p” olarak adlandırılan kısa bir kolu ve “q” ile gösterilen uzun bir kolu vardır. Kromozomlar ayrıca numaralandırılmış birçok banda bölünmüştür. Örneğin “kromozom 5p13-p12”, kromozom 5’in kısa kolundaki 13-12 numaralı bantları ifade eder. Numaralandırılmış bantlar, her bir kromozom üzerindeki konumu belirtir.
FGF10 geninin ve FGRF2/3 genlerinin seçilmiş bölgelerinin moleküler genetik testi, tanıyı doğrulamak için kullanılabilir. LADD sendromunun tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, cerrahlar, diş hekimleri, işitme sorunlarını değerlendiren ve tedavi eden uzmanlar (odyologlar), göz uzmanları ve diğer sağlık çalışanlarının çocuğun tedavisini etkileyecek bir tedaviyi sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir.
Özel tedavi seçenekleri, uygun olduğunda, lakrimal aparatın arızalı parçalarının neden olduğu rahatsızlığı gidermek veya el, ayak parmakları ve ön kollardaki anormallikleri düzeltmek için ameliyatı içerebilir. İşitme cihazları, işitme kaybı olan bazı kişilere fayda sağlayabilir. Diş bakımının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Göz kuruluğunu tedavi etmek için yapay gözyaşı ikameleri kullanılabilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.