Kuzey Kore’nin İlk Casus Uydu Fırlatması Başarısızlıkla Sonuçlandı
Kuzey Kore, uzaya göndermeyi planladığı ilk askeri keşif uydusu, taşıyıcı roket sisteminde yaşanan bir arıza nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı. Güney Kore ve Japonya’da fırlatma sırasında alarm verildi.
Ülkenin kuzeyindeki Sohae Uydu Merkezi’nden fırlatılan “Malligyong-1 akeri keşif uydusu, taşıyıcı roketiyle birlikte Kore Yarımadası’nın batısında denize düştü.
Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresinden (NADA) yapılan açıklamada, taşıyıcı roketin ikinci aşama ateşleme sisteminin zamanında çalışmaması nedeniyle ivmesini kaybettiği belirtildi.
Yetkiliker bugün yaşanan kazanın ardından mümkün olan en kısa sürede ikinci bir fırlatma denemesi yapacaklarını açıkladı.
Kuzey Kore’nin iktidardaki partisinin Merkezi Askeri Komisyonunun Başkan Yardımcısı Ri Pyong Chol, Salı günü yaptığı açıklamada fırlatma planını duyurmuş, bunun ABD ve Güney Kore’nin “düşüncesiz askeri eylemlerine” yanıt olarak yapılacağını söylemişti.
İki ülkeyi de “açık bir şekilde saldırganlık yapmakla” suçlamıştı.
Güney Kore Genel Kurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin kuzeybatı sahilinden ateşlenen roketin Eocheong Adası’nın 200 kilometre açığına düştüğünün belirlendiğini, roketin denize düşen bir parçasının ele geçirdiklerini bildirdi.
Devlet Başkanı’na bağlı Ulusal Güvenlik Konseyi, acil toplanarak durumu ele alırken fırlatış nedeniyle Kuzey Kore’yi kınayan açıklama yayımladı.
Açıklamada, “Başarısız olup olmamasına bakılmaksızın bu fırlatış BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali ve Kore Yarımadası’nın barış ve güvenliğine yönelik ciddi bir provokasyondur.” ifadesine yer verildi.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida da Kuzey Kore’nin bir balistik füze ateşlediğini, hükümetin ayrıntılı analizlerini sürdürdüğünü dile getirdi.
Kishida, herhangi bir hasarın meydana gelmediğini de sözlerine ekledi. Japonya, daha önce topraklarının tehdit edilmesi halinde, savunma sistemlerini çalıştıracaklarını belirtmişti.
Fırlatış, Kuzey Kore’nin 2016’dan bu yana yaptığı 6. başarısız uydu fırlatma denemesi oldu.
Pyongyang yönetimi, 31 Mayıs ile 11 Haziran arasında bir tarihte uydu fırlatışı yapacağına dair Japonya’yı ve Uluslararası Denizcilik Örgütünü bilgilendirmişti.
Fırlatmadan önce ise ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’nin balistik füze teknolojisi kullanarak gerçekleştiği eylemin, birçok BM Konseyi kararının ihlali anlamına geldiğini duyurmuştu.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı da hafta başında, balistik füze teknolojisinin kullanıldığı tüm fırlatmalarının BM Güvenlik Konseyi tarafından yasaklandığını belirterek, fırlatma planını kınamıştı.
Bakanlık açıklamasında, “Kuzey Kore eğer ki fırlatmayı gerçekleştirirse, hak ettiği bedeli ve acıyı çekmek zorunda kalacak” ifadelerine yer verilmişti.