Kuzey Kore’den Yeni Balistik Füze Denemesi
Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore’nin, denizaltından fırlatılan bir balistik füzeyi Kore Yarımadası’nın doğu kıyısı açıklarında test ettiğini açıkladı. Bu, Kuzey Kore tarafından son dönemde yapılan füze denemelerinin sonuncusu olacak.
Haber Merkezi / Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı gazetecilere yaptığı açıklamada, kısa menzilli füzenin bugün öğleden sonra Kuzey Kore’nin doğu kıyısındaki Sinpo bölgesinden denize fırlatıldığını söyledi.
Japonya sahil güvenliği de fırlatılan füzenin, yaklaşık 15 dakikalık bir uçuştan sonra denize düşen bir balistik füze gibi göründüğünü kaydetti. Japonya’nın Kyodo haber ajansı, füzenin yaklaşık 600 kilometre uçtuğunu ve Japonya’nın münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştüğünü bildirdi.
Güney Kore’de yeni devlet başkanı Yoon Suk-yeol’ün göreve gelmesinden günler önce, Kuzey Kore’nin denizaltından füze fırlatması, bir mesaj olarak değerlendiriliyor. Çünkü Yoon Suk-yeol, göreve geldikten sonra Kuzey Kore’ye karşı çok daha sert bir tutum takınacağının sözünü vermişti.
Japonya Savunma Bakanı da denemeyi “uluslararası güvenliğe kabul edilemez bir tehdit” olarak değerlendirdi. Bakan Nobuo Kishi, JAponya’nın bu tehditler karşısında “savunma kapasitesini ciddi şekilde güçlendirmeye devam edeceğini” de açıkladı.
Füze denemesi ile ilgili daha fazla ayrıntı mevcut değil. Kuzey Kore daha önce de Sinpo Güney Tersanesi’nden SLBM fırlatmıştı. Pyongyang, bu yıl füze denemelerini arttırdı ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un 2021’de ortaya koyduğu silah geliştirme hedefi listesinde önemli ilerleme kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanlığı da dün Kuzey Kore’nin kuzeydoğusundaki ana nükleer test sahasındaki son hazırlıklara dikkat çekerek, Pyongyang’ın bu ay başka bir nükleer deneme yapabileceği konusunda uyardı. Kuzey Kore neredeyse beş yıldır nükleer deneme yapmadı.
Nükleer bir patlama, sınırı Kuzey Kore’nin Punggye-ri nükleer test sahasından sadece 160 kilometre uzakta olan, ana ekonomik destekçisi Çin dahil, Kuzey Kore’nin komşularıyla gerilimi daha da artırma riski taşıyor.
Ancak Pyongyang’ın füze denemelerini arttırmasını, Çin ve Rusya büyük ölçüde görmezden geliyor. Pekin ve Moskova bunun yerine, 2019’dan beri yapılmayan nükleer müzakereleri yeniden başlatmak için ABD’ye daha fazla çaba göstermesi için baskı yapıyor.