Kuzey Kore, ‘Sualtı Nükleer Silah Sistemini’ Test Etti

Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), “su altı nükleer silah sistemini” test ettiğini duyurdu. Analistler Pyongyang’ın böyle bir silaha sahip olup olmadığını değerlendiriyor.

Güney Kore, ABD ve Japonya, bu haftanın başlarında Kuzey Kore’nin, hipersonik füze denemesine tepki olarak Güney Jeju Adası açıklarında deniz tatbikatları gerçekleştirdi. Kuzey Kore, test denemesini buna yanıt olarak yaptığını açıkladı.

Kuzey Kore, bölgede Amerika Birleşik Devletleri’nin nükleer güçle çalışan bir savaş gemisinin de yer aldığı ortak tatbikatlara yanıt olarak “su altı nükleer silah denemesi” yaptığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklama, devlet haber ajansı KCNA tarafından yayınlandı.

Euronews Türkçe’nin aktardığına göre; sözcü açıklamasında ABD, Güney Kore ve Japonya’nın ortak deniz tatbikatlarının Kuzey Kore için “ciddi güvenlik tehdidi” oluşturduğu, buna yanıt olarak da Kore’nin Doğu Denizi’nde “Haeil-5-23” su altı nükleer silah sistemi için önemli bir deneme yürüttüğünü belirtti.

Sözcü, denemenin “ordumuzun su altı nükleer bomba temelli karşı duruşunun daha da geliştirilmesini ve çeşitli deniz ve su altı tepki eylemlerinin ABD ve müttefiklerinin donanmalarının düşmanca askeri manevralarını caydırmaya devam etmesini” sağladığını söyledi, ancak denemenin ne zaman gerçekleştirildiğine dair tarih bildirmedi.

Pyongyang, geçen yılın başlarında Korece “tsunami” anlamına gelen Haeil’in farklı bir versiyonu olan ve “radyoaktif tsunami” yaratabileceğini iddia ettiği sözde bir su altı nükleer saldırı İHA’sının çok sayıda denemesini gerçekleştirdiğini söylemişti. Ancak uzmanlar böyle bir silaha sahip olduğu konusunda kuşkulu.

Dünya Kuzey Kore Araştırmaları Enstitüsü’nü yöneten araştırmacı Ahn Chan-il AFP’ye yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin su altı nükleer silah sistemlerinin “tam kapasitelerini belirlemenin zor olduğunu” söyledi.

Ahn “Kuzey Kore’nin savunma bilimi seviyesi ve silahın hala gelişme aşamasında olduğu göz önüne alındığında, henüz önemli bir tehdit oluşturacak aşamada değil.” yorumunu yaptı.

Kuzey Kore – Güney Kore ilişkileri bozuluyor

Öte yandan, Kuzey Kore’nin tatbikatlara verdiği yanıtın orantılı olduğunu belirten uzmanlar, Pyongyang’ın herhangi bir silahlı çatışmayı kışkırtacak bir çizgiyi aşma niyetinde olmadığının işareti olarak değerlendirdi.

Güney ve Kuzey Kore arasındaki gergin ilişkiler son dönemde bozulma eğiliminde. İki ülke de gerginliği azaltmayı amaçlayan anlamaları bir kenara bırakarak sınır güvenliğini arttırdı ve gerçek mermiyle tatbikatlar yaptı.

Geçen hafta Güney Kore’yi ülkesinin “baş düşmanı” ilan eden Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, birleşme ve sosyal yardımla ilgili kurumların görevine son verdi ve 0,001 milimetrelik toprağın ihlali halinde savaş ilan edeceği tehdidinde bulunmuştu.

Pazar günü katı yakıtlı hipersonik bir füze fırlatan Pyongyang, kasım ayında bir casus uyduyu başarıyla yörüngeye yerleştirmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir