Kur Korumalı Mevduatta Son Altı Ayın En Hızlı Çıkışı

2 ağustos ile biten haftada Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları 67,7 milyar lira düştü. Böylelikle kur korumalı mevduat hesapları 1 trilyon 764,3 milyar liraya geriledi.

Haber Merkezi / Aynı hafta Merkez Bankası’nın (TCMB) brüt rezervleri 150,4 milyar dolar seviyesine yükseldi. Bankanın bir önceki hafta brüt rezervleri 148 milyar dolar düzeyindeydi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2 ağustos haftası itibariyle kur korumalı mevduatlar 67,7 milyar TL düştü. Böylelikle kur korumalı mevduatlar zirveyi gördükten sonra 1 trilyon 764,3 milyar liraya geriledi.

KKM’deki düşüşle ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

Bir yıl önce 3,4 trilyon TL olan KKM stoku 50 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,6 trilyon TL azaldı. Ağustostan itibaren vergi avantajı sonlanan KKM hesaplarına TL mevduat ve katılma hesapları ile uyumlu şekilde stopaj uygulanmaya başlandı.

Son dönemde hızlanan KKM’den çıkışın sürmesini bekliyoruz. Programımızın ana hedefi olan fiyat istikrarına ulaşmak için finansal istikrarı güçlendirmeye devam edeceğiz.”

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2 ağustos ile biten haftaya ilişkin para ve banka istatistiklerini yayınladı. Buna göre; 148 milyar dolar düzeyinde olan brüt rezervler 150,4 milyar dolar düzeyine yükseldi.

Net rezervler ise 47,6 milyar dolardan 51,4 milyar dolar düzeyine yükseldi. Swap hariç net rezervlerde 28,5 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta swap hariç net rezervler 24,4 milyar dolar seviyesindeydi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir