Kolajen Tip VI İle İlgili Bozukluklar Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Kollajen tip VI ile ilişkili bozukluklar, önceden ayrı antiteler olduğu düşünülen iki genetik kas bozukluğunu kapsar: Bethlem miyopatisi ve Ullrich konjenital müsküler distrofisi. Araştırmacılar, bu bozuklukların, kollajen tip VI proteinlerini üretme (kodlama) talimatlarını içeren genlerdeki bozulmalar veya değişikliklerle (mutasyonlar) ilişkili bir hastalık spektrumunu temsil ettiğini belirlediler.

Haber Merkezi / Bethlem miyopatisi bu spektrumun daha hafif formunu, Ullrich konjenital müsküler distrofi ise ciddi sonunu temsil etmektedir. Yaygın semptomlar arasında ilerleyici kas zayıflığı ve dejenerasyon (atrofi) ve kas lifleri ve tendonlar gibi dokuların kalınlaşması ve kısalması deformiteye neden olduğunda ve etkilenen bölgenin hareketini kısıtladığında (kontraktürler) ortaya çıkan anormal şekilde sabitlenmiş eklemler yer alır.

Kollajen tip VI ile ilişkili bozuklukların semptomları, şiddeti ve başlangıç ​​yaşı büyük ölçüde farklılık gösterir. Çoğu durumda, etkilenen bireylerde kas zayıflığı, dejenerasyon ve omurganın eğriliği (skolyoz) ve kontraktürler gibi iskelet anormallikleri görülür.

Bethlem Miyopati (Kontraktürlü Benign Konjenital Miyopati): Bethlem miyopatisi proksimal kasların hafif zayıflığı ile karakterize bir hastalıktır. Proksimal kaslar omuz, pelvis, üst kol ve bacak kasları gibi vücudun merkezine en yakın olan kaslardır. Kas zayıflığı sonuçta distal kasları daha az derecede etkileyebilir. Distal kaslar vücudun merkezinden daha uzakta olan kaslardır ve alt kol ve bacak kaslarını, el ve ayak kaslarını içerir.

Bethlem miyopatisinin semptomları doğumdan önce (doğum öncesi), doğumdan kısa bir süre sonra (yenidoğan) veya ergenlik veya yetişkinlik döneminde belirgin olabilir. Kas güçsüzlüğüne ek olarak, Bethlem miyopatisi olan yenidoğanlarda ve bebeklerde kas tonusunda azalma (hipotoni), özellikle parmaklar, dirsekler, ayak bilekleri ve dizler olmak üzere belirli eklemlerde tekrarlanan hafif kontraktürler, bükülmüş veya eğik bir boyun (tortikollis) ve yürümede gecikmeler gelişebilir.

Bethlem miyopatisi yavaş yavaş ilerlemektedir. Bazı yetişkinlerde 40 yaş sonrasına kadar gözle görülür kas zayıflığı ortaya çıkmayabilir. Bethlem’li birçok kişi, yaşamları boyunca bağımsız olarak veya yardımla (örneğin baston veya koltuk değneği) yürüme yeteneğini korur. Bazı bireyler sonunda tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyabilir.

Nadir durumlarda diyafram kaslarının zayıflığına bağlı olarak yaşamın ilerleyen dönemlerinde nefes alma (solunum) zorlukları ortaya çıkabilir. Diğer miyopati türlerinde bozulabilen kalp (kalp) fonksiyonu, Bethlem miyopatisi olan bireylerde genellikle etkilenmez.

Bazı durumlarda, kıl foliküllerinin kalınlaşması ve sertleşmesi (hiperkeratoz) ile karakterize edilen ve ciltte kaba, kabarık büyümelerin (papüller) oluşmasıyla sonuçlanan bir cilt rahatsızlığı meydana gelebilir.

Ullrich Konjenital Musküler Distrofi (UCMD): Ullrich CMD, kas tonusunun azalması (hipotoni), proksimal kasların zayıflığı ve dejenerasyonu ve el ve ayak bileklerinin anormal derecede esnek (hiperelastik) eklemleri ile karakterizedir. Ullrich CMD’nin ek erken semptomları arasında kilo alamama ve beklenen oranda büyümeme (gelişme başarısızlığı), omurganın anormal önden arkaya ve yan yana eğriliği (kifoskolyoz), bükülmüş veya eğik bir boyun (kifoskolyoz) yer alır. tortikollis), doğuştan kalça çıkığı, eklem kontraktürleri ve omurganın sertliği (sertliği).

Çoğu durumda zeka normaldir. Motor gelişimin miktarı duruma göre değişir. Bazı çocuklar bağımsız olarak yürüyebilmektedir; diğerleri yürümek için yardıma ihtiyaç duyar. Bazı durumlarda etkilenen çocuklar hiçbir zaman yürüyemeyebilir. Ayrıca bağımsız yürüme yeteneğini geliştiren bazı çocuklar, hastalığın ilerlemesi nedeniyle (örn. kontraktürlerin kötüleşmesi, omurganın sertliği) bu yeteneğini kaybeder.

Nefes alma (solunum) zorlukları ve sık görülen göğüs enfeksiyonları gibi ek semptomlar ortaya çıkabilir. Solunum güçlükleri hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir ve özellikle geceleri solunum desteği gerektirebilir.

Bozukluk ilerledikçe el ve ayak bilekleri gibi önceden esnek olan (gevşek) eklemler sertleşebilir. Etkilenen bazı kişiler, kıl foliküllerinin kalınlaşması ve sertleşmesi (hiperkeratoz) ile karakterize edilen ve kaba, kabarık büyümelerin (papüller) gelişmesiyle sonuçlanan bir cilt rahatsızlığı sergileyebilir. Bazı durumlarda yara izleri yavaş iyileşebilir veya etkilenen bireylerde yaralanma bölgesinde sertleşmiş, kabarık şişlikler (hipertrofik keloid yara izleri) gelişebilir.

Ullrich CMD’li bazı bireyler, yuvarlak bir yüze ve kepçe kulaklara sahip, kendine özgü bir yüz görünümüne sahip olabilir.

Bethlem miyopatisi ve Ullrich CMD, kolajen VI’nın çeşitli kısımlarını üretme (kodlama) talimatlarını taşıyan üç genden birindeki mutasyonlardan kaynaklanır. Kolajen VI, kas hücrelerinin düzgün işleyişinde ve sağlığında önemli bir rol oynayan bir proteindir.

Genlerden ikisi 21. kromozomun uzun kolunda (21q22.3), diğeri ise 2. kromozomun uzun kolunda (2q37) bulunur. İnsan hücrelerinin çekirdeğinde bulunan kromozomlar, her bireyin genetik bilgisini taşır. İnsan vücut hücrelerinde normalde 46 kromozom bulunur. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılır ve cinsiyet kromozomları X ve Y olarak adlandırılır. Erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu, kadınlarda ise iki X kromozomu bulunur. Her kromozomun “p” ile gösterilen kısa bir kolu ve “q” ile gösterilen uzun bir kolu vardır. Kromozomlar ayrıca numaralandırılmış birçok banda bölünmüştür. Örneğin “kromozom 21q22.3”, 21. kromozomun uzun kolundaki 22.3 bandını ifade eder. Numaralandırılmış bantlar, her bir kromozom üzerinde bulunan binlerce genin yerini belirtir.

Hem Bethlem miyopatisi hem de Ullrich CMD, otozomal dominant veya otozomal resesif özellikler olarak kalıtsal olabilir. Genetik hastalıklar, anne ve babadan alınan kromozomlarda bulunan belirli bir özelliğe ait genlerin birleşimiyle belirlenir. Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anormal gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. 

Etkilenen bir ebeveynde baskın bir mutasyon varsa, anormal genin ebeveynden yavruya geçme riski, ortaya çıkan çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her hamilelik için %50’dir. Eğer bozukluk, etkilenen bireydeki yeni bir mutasyonun sonucuysa, ebeveynlerin hastalıktan etkilenen başka bir çocuğa sahip olma şansı çok düşüktür.

Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin her bir ebeveynden aynı özellik için aynı anormal geni miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişi hastalık için bir normal gen ve bir de hastalık geni alırsa, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir. Taşıyıcı iki ebeveynin her ikisinin de kusurlu geni aktarma ve dolayısıyla etkilenmiş bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Anne-baba gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her gebelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de normal genler alma ve söz konusu özellik açısından genetik olarak normal olma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Bethlem miyopatisi veya Ullrich CMD tanısı, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye, ayrıntılı bir hasta geçmişine, karakteristik semptomların tanımlanmasına (örneğin, kas zayıflığının ve atrofinin spesifik dağılımı) ve cerrahi müdahale ve mikroskopik incelemeyi de içeren çeşitli özel testlere dayanarak konur. kas liflerindeki karakteristik değişiklikleri ortaya çıkarabilecek etkilenen kas dokusunun (biyopsisi); Kasların ve kasları kontrol eden sinirlerin sağlığını değerlendiren bir test (elektromiyografi); özel kan testleri; ve belirli kas proteinlerinin varlığını ve sayısını değerlendiren testler (immünohistokimya).

Elektromiyografi sırasında deriden etkilenen kas içine bir iğne elektrot yerleştirilir. Elektrot kasın elektriksel aktivitesini kaydeder. Bu kayıt, bir kasın sinirlere ne kadar iyi tepki verdiğini gösterir ve kas zayıflığının kasın kendisinden mi, yoksa kasları kontrol eden sinirlerden mi kaynaklandığını belirleyebilir. Elektromiyografi, motor nöron hastalığı ve periferik nöropati gibi sinir bozukluklarını dışlayabilir.

Kan testleri, kas hasar gördüğünde genellikle anormal derecede yüksek seviyelerde bulunan bir enzim olan kreatin kinazın (CK) hafif yüksek seviyelerini ortaya çıkarabilir. Kollajen tip VI ile ilişkili bozuklukların tüm vakalarında olmasa da bazı vakalarında hafif yüksek CK seviyeleri ortaya çıkar. Yüksek CK seviyelerinin tespiti kasın hasar gördüğünü veya iltihaplandığını doğrulayabilir ancak tanıyı doğrulayamaz.

Bazı Ullrich CMD vakalarında, kas hücreleri veya dokusu içindeki spesifik kas proteinlerinin varlığını ve seviyelerini belirleyebilen kas biyopsi örnekleri üzerinde özel bir test yapılabilir (immünetiketleme). İmmün boyama, immünfloresan veya Western blot (immünoblot) gibi çeşitli teknikler kullanılabilir. Bu testler, belirli kas proteinlerine tepki veren belirli antikorların kullanımını içerir. 

Kas biyopsilerinden alınan numuneler bu antikorlara maruz bırakılır ve sonuçlar, spesifik bir kas proteininin mevcut olup olmadığını ve hangi miktarda olduğunu belirleyebilir. Ullrich CMD’de kollajen VI belirgin şekilde azalabilir veya yok olabilir veya kasta anormal lokalizasyon gösterebilir. Bethlem miyopatisinde immün etiketleme genellikle yalnızca hafif değişiklikler veya normal kolajen VI gösterir, bu nedenle test genellikle tanıya yardımcı olamaz.

Giderek artan bir şekilde, ekzom dizilimi adı verilen yeni bir genetik test, ön saf tanı testi olarak sunulmaktadır. Bu test, kandan veya yanak takasından izole edilen DNA’yı kullanır ve kalıtsal nöromüsküler bozukluklara neden olduğu bilinen tüm genleri inceler.

Kollajen tip VI ile ilişkili bozuklukların tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi mevcut spesifik semptomlara, ciddiyetine ve başlangıç ​​yaşına göre değişir.

Ullrich CMD’li bireylerde hareketliliği ve bağımsızlığı teşvik etmek için erken müdahale şarttır. Dik bir duruş elde etmek ve skolyoz ve kontraktür gelişimine karşı koruma sağlamak için ayakta durma çerçevesinin kullanılması gerekli olabilir. Kas gücünü artırmaya ve kontraktürleri önlemeye yönelik fiziksel ve mesleki terapi, Ullrich CMD veya Bethlem miyopatisi olan bireyler için faydalıdır. Özellikle Ullrich CMD’li bireylerde kontraktürleri veya skolyozu düzeltmek için cerrahi gerekli olabilir.

Solunumun (solunum fonksiyonu) düzenli olarak izlenmesi önerilir. Ullrich CMD’li bireylerin (gece ventilasyonu) gibi solunum desteğine ihtiyacı olabilir. Bethlem miyopatisi olan bireyler, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde solunum güçlükleri geliştirebilir ve sonunda maske ventilasyonu gibi solunum desteğine ihtiyaç duyabilirler. Antibiyotikler, aşılar ve fizyoterapi, tekrarlanan göğüs enfeksiyonlarının önlenmesinde veya tedavisinde ve ek solunum problemlerinin önlenmesinde faydalı olabilir.

Ullrich CMD’li bireylerde ortaya çıkabilecek beslenme güçlükleri, uygun kalori alımını sağlayacak bir plan oluşturmak için bir beslenme uzmanıyla görüşmeyi gerektirebilir. Ağır vakalarda, doğrudan beslenme desteği sağlamak için midedeki cerrahi bir açıklığa bir tüpün yerleştirildiği bir gastrostomi tüpünün kullanılması gerekli olabilir.

Ullrich CMD’li bireyler, yürüme (ambulasyon) ve hareketliliğe yardımcı olmak için çeşitli cihazlara (örn. bastonlar, destekler, yürüteçler, tekerlekli sandalyeler) ihtiyaç duyabilir. Bu tür yardımcı cihazlar, 50 yaşın üzerindeki Bethlem miyopatili bireylerin yaklaşık üçte ikisi için gereklidir. Etkilenen bireyler ve aileleri için genetik danışmanlık önerilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir