Kıskançlıkla Nasıl Başa Çıkılır?

Kıskançlık, bir kişinin üçüncü bir kişiyle etkileşimleri nedeniyle başka bir kişinin sevgisini veya ilgisini kaybedeceğinden korktuğu veya kırgınlık duyduğu zaman ortaya çıkan olumsuz bir duygudur.

Haber Merkezi / Zaman zaman kıskançlık hissetmek normal olsa da, sağlıklı bir şekilde ifade edilmezse bu durum sorun haline gelebilir.

Kıskançlığın temel nedeni oldukça kişisel olabilirken, kıskançlığı sürdürebilecek bazı genel özellikler ve durumlar vardır.

Örneğin, bir kişi güvensizse, yetersiz hissediyorsa, terk edilme veya yalnızlık korkusu yaşıyorsa, düşük öz saygıya sahipse veya kendini başkalarıyla karşılaştırma eğilimindeyse kıskançlığa daha yatkın olabilir.

Kıskançlığın en yaygın belirtileri arasında kızgınlık, incinme ve güven kaybı duyguları yer alır. İlginçtir ki kıskançlığın, öfke veya üzüntüde bulabileceğiniz gibi belirgin veya tanınabilir bir yüz ifadesi yoktur.

Bunun yerine kıskançlık, öfke, üzüntü, korku ve şaşkınlık gibi çeşitli duygulardan oluşan bileşik bir duygu olarak kabul edilir.

Sağlıklı bir ilişkinin anahtarı açık ve dürüst iletişimdir. Kıskançlık duygusuyla başa çıkmak için bazı ipuçlarını şöyle sıralayabiliriz:

Derin bir nefes alın ve kıskançlığın bir duygu olduğunu, gerçek olmadığını ve bu duyguya göre hareket edip etmeme konusunda bir seçeneğe sahip olduğunuzu hatırlayın.

Kıskançlık duygusunu kabul edin ancak bunun üzerinde durmayın. Eşinizin veya arkadaşınızın sizi aldattığını hayal edip buna takılıp kalırsanız, muhtemelen hiç var olmayan şeyleri düşünmeye başlarsınız.

Kıskançlık duygusuna göre hareket ederek bir şey kazanıp kazanmayacağınızı düşünün. Çoğu zaman kıskançlık işleri daha da kötüleştirir.

İlişkilerde hiçbir şeyin garanti olmadığını kabul edin ve eşinize veya arkadaşınıza güvenemiyorsanız ilişkiyi sonlandırmayı deneyin.

İlişki içinde olduğunuz kişiyle birlikte sınırlar çizin ve her ikinizin de rahat hissettiği ve rahatsız olduğu şeyleri belirleyin.

Güvenin kazanılan bir şey değil, verilen bir şey olduğunu unutmayın.

Kıskançlık eğiliminiz hayatınızı etkilemeye başlıyorsa, ilişkinizi olumsuz etkiliyorsa veya işinizi yapmanızı veya kendinize veya başkalarına bakmanızı zorlaştırıyorsa, bir sağlık uzmanına görünmenizi öneririz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir