Kimyasal Peelingler Yaşlanma Etkilerini Yavaşlatabilir Mi?

Yaşlanma vücudun doğal bir sürecidir ve bunu durdurmanın da bilinen bir yolu yok. Ancak kimyasal peeling gibi bazı yöntemler yaşlanma belirtileri sürecini yavaşlatabilir.

Haber Merkezi / Cilt yaşlanması, genetik, genler ve metabolik bozukluklar gibi endojen faktörler veya güneş ışığı, yaşam alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi ekzojen faktörler gibi birçok faktörden kaynaklanır.

Cilt gençleştirme için genellikle yüz, boyun veya ellere uygulanan kimyasal peeling, uzun süredir uygulanan bir kozmetik tedavi yöntemidir. Peeling sonrası cilt bakımı da, tedavi sürecinin başarıya ulaşmada önemli bir rol oynar.

Cilt durumuna bağlı birçok farklı kimyasal peeling yöntemi bulunmaktadır. Kimyasal peeling seviyeleri şunlardır:

Sığ ve çok sığ peelingler: 0,06 -0,45 mm derinlikte stratum corneumun çıkarılması. Sığ ve çok sığ peelingler, ince çizgileri, kuruluğu, düzensiz renklenmeyi ve akneyi tedavi etmek için kullanılır. Sığ ve çok sığ peelingler için kullanılan solüsyonlar genellikle glikolik asit, laktik asit, salisilik asit vb. gibi alfa hidroksi asitleri içerir.

Sığ ve çok sığ peelingler, cilt durumunu iyileştirmek isteyen ancak cildin daha derin peelinglerden iyileşmesi için gerekli zamana sahip olmayanlar için çok uygundur.

Orta peeling: 0,6 mm derinlikte papiller epidermise erişim. Güneşten zarar görmüş ciltler için ürünün daha derine nüfuz etmesini sağlamak için orta peeling prosedürlerinin kullanılması önerilir. Ancak orta dereceli peeling, tedavi edilen bölgelere bağlı olarak kızarıklığa neden olabilir ve cilt 6-7 günlük tedaviden sonra normale döner.

Derin peeling: Yaklaşık 0,8 mm derinliğe sahip orta dermise ulaşan derinin çıkarılmasıdır. Bu işlem, derin yüz kırışıklıklarını ve akne izlerini gidermek için yapılır. Bu güçlü bir işlemdir ve deneyimli doktorlar tarafından yapılır. Derin peelingler pigmentasyonu azaltabileceği veya cildi beyazlatıp değiştirebileceği için genellikle derin ve orta peelinglerin bir kombinasyonu olarak önerilir.

Kimyasal peelingin ilk adımı cildi temizlemek ve gerekirse uyuşturmaktır. Peeling jeli cilde uygulanır ve peelingin türüne ve etkinliğine ve cildin ne kadar hassas olduğuna bağlı olarak birkaç dakikadan bir saate kadar bırakılır. Bu aşamada genellikle hafif ila orta düzeyde kaşıntı, yanma ve batma hissi yaşanır.

Peeling jeli uygulandıktan sonra, asidi nötralize etmek için cilde soğuk kompres uygulanır. Ardından sırasıyla cilt temizlenir, soğuk su, nemlendirici ve güneş kremi uygulanır. Hafif ila orta düzeyde peelinglerde, işlemi daha konforlu hale getirmek için lokal anestezi verilebilir. Çok derin peeling prosedürlerinde, lokal anestezi sedasyonla birleştirilebilir.

Hafif kimyasal peelingler, istenilen sonuçlar elde edilene kadar birkaç haftada bir tekrarlanabilir. Orta dereceli kimyasal peelingler, tedaviler arasında daha fazla iyileşme süresi gerektirir, ancak tekrarlanan tedaviler sonuçları iyileştirir ve uzatır.

Özetlemek gerekirse, cilt yaşlanması, yaş ve vücudun genel yaşlanma durumunu takip eden doğal bir süreçtir. Kimyasal peelingler, bu süreci yavaşlatırken aynı zamanda çilleri, kırışıklıkları ve yaşlanan cildi gidermeye yardımcı olan dermatolojik bir tedavidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir