Kilo Vermek İçin Vejetaryen Diyetler
Vejetaryen beslenme son yıllarda oldukça popülerdir. Süt ve yumurta tüketen vejetaryenler için sağlıklı bir diyet herkes için olduğu gibidir, ancak süt ve yumurta tüketmeyenler için diyet dikkatle değerlendirilmelidir.
Haber Merkezi / Sağlıklı bir diyet, bol miktarda meyve ve sebze ile nişastalı gıdaların yanı sıra süt ürünleri, yumurta ve fasulye gibi süt ürünü olmayan protein kaynakları ve az miktarda yağ içeren gıdalardan oluşur.
Dengeli beslenme
“İyi ye” yemek planı, sağlıklı yiyecek seçeneklerinin seçilmesine yardımcı olur ve bu yiyeceklerin oranlarını önerir. İyi yemek tavsiyelerine göre:
- Bol miktarda meyve ve sebze; Buna günde en az beş porsiyon taze, dondurulmuş, konserve, kurutulmuş veya suyu sıkılmış meyve ve sebze dahildir. Bunlar, diyette iyi sindirimin korunmasına yardımcı olan vitaminlerin yanı sıra lifler sağlar.
- Patates, ekmek, pirinç ve makarna gibi bol miktarda nişastalı yiyecekler; Bunlar yemek tabağının en az üçte birini oluşturmalıdır. Tam tahıllar, daha fazla lif, kalsiyum, demir ve B vitamini sağladıkları için cilalı ve rafine karbonhidratlardan daha iyidir.
- Süt ürünleri; Peynir ve yoğurt gibi süt ve süt ürünleri protein, kalsiyum ve A ve B12 vitaminlerini sağlar. Bunlar kalsiyum dengesini korumak için önemlidir. Normal beslenmenin bir parçası olarak az yağlı süt ürünleri seçilmelidir.
- Süt ürünü olmayan protein kaynakları; Yumurta, fasulye, mercimek ve bezelye ve diğer bakliyatlar iyi bir protein kaynağı oluşturur. Yumurta tüketen vejetaryenler bu besinlerden faydalanabilir.
- Yumurta almayan vejetaryenler, proteinler için baklagillere ve bakliyatlara güvenmek zorundadır. Bunlar az yağlı protein, lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. Fındık ve tohumlar ayrıca bir protein ve diğer besin kaynağıdır.
- Vejetaryenler için diğer et alternatifleri arasında tofu, mikoprotein (Quorn gibi), dokulu bitkisel protein ve tempeh bulunur. Vücut hücrelerini oluşturmak ve onarmak için kullanılan doğru amino asit karışımını elde etmek için çeşitli proteinler önerilmektedir.
- Yağlı ve şekerli besinlerin az tüketilmesi gerekir. Yağlı gıdalar arasında sıvı yağlar, salata sosları, krema, işlenmiş gıdalar, cipsler, bisküviler, hamur işleri, dondurma, kekler vb. yer alır. Bu gruptaki gıdalar yağ ve şeker şeklinde boş kalori ve enerji sağlar. Diğer temel besin maddelerinde fakirdirler.
Vejetaryen diyetler
Hamilelik gibi özel durumlarda vejeteryan diyetler, gerekli tüm besinleri içerecek şekilde planlanmalıdır. Vejetaryen diyette olan çocukların, büyüme ve gelişme için gerekli besinleri sağlayan dengeli ve sağlıklı bir diyet için değerlendirilmesi gerekir.
Popüler inanışın aksine, vejetaryenlerin çoğu diyetlerinde yeterli protein ve kalsiyuma sahiptir. Bununla birlikte, et yiyenlere kıyasla demir gereksinimlerinin gerisinde kalabilirler. İyi demir kaynakları arasında baklagiller, kuru meyveler, yumurtalar, su teresi, brokoli, bahar yeşillikleri ve güçlendirilmiş tahıllar (demir ilave edilmiş) gibi koyu yeşil sebzeler bulunur.
Omega-3 yağ asitleri, sağlıklı bir kalbin korunmasına yardımcı olur ve kalp hastalığı riskini azaltır. Vejetaryen olmayanlar için bunlar yağlı balıklardan elde edilebilir. Vejetaryenlerde bunlar keten tohumu (keten tohumu) yağı, ceviz yağı, kolza yağı ve soya fasulyesi yağı ve omega-3 ile güçlendirilmiş yumurtadan elde edilir.
Veganlar için diyet sadece sebze, tahıl, kuruyemiş ve meyve gibi bitkileri içerir. Veganlar, süt ürünleri de dahil olmak üzere hayvanlardan gelen yiyecekleri almazlar. Sağlıklı bir vegan diyeti bu nedenle şunları içermelidir:-
- Bol meyve ve sebze
- Kepekli tahıllar, patates, makarna, ekmek ve pirinçten elde edilen nişastalı yiyecekler
- Güçlendirilmiş soya içeceği gibi süt ürünleri alternatifleri. Süt ürünlerinde alınmadığı takdirde kalsiyum takviyesine ihtiyaç vardır. Güçlü ve sağlıklı kemikler ve dişler için kalsiyum gereklidir. Veganlar için iyi kalsiyum kaynakları arasında zenginleştirilmiş soya, pirinç ve yulaf, bakliyat, susam tohumları, güçlendirilmiş kahverengi veya beyaz ekmek, kuru üzüm, kuru erik ve kuru kayısı gibi kuru meyveler bulunur.
- Soya, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar, fasulye ve bakliyat gibi süt ürünü olmayan protein kaynakları
- Az miktarda yağlı ve şekerli yiyecekler
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.