Kemal Burkay Kimdir? Hayatı, Eserleri

1 Ocak 1937 yılında Tunceli’nin Mazgirt İlçesine bağlı Kızılkale Köyünde dünyaya gelen Kemal Burkay, İlkokulu Dırban köyünde tamamladı. 1955’te Dicle Öğretmen Okulunu ve 1960’ta Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.

Haber Merkezi / Van ve Ankara’da üç yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. 1964-72 yılları arasında Tunceli ve Elazığ’da avukatlık yaptı. 1965’te siyasete girdi ve Türkiye İşçi Partisi’nde yöneticilik yaptı. 1971’deki askeri müdahaleden sonra bir yıl hapis yattı, sonraki iki yılı ise yurtdışında geçirmek zorunda kaldı. 1980’deki askeri darbeden sonra Stockholm’e yerleşti. 30 Temmuz 2011 tarihinde Türkiye’ye döndü. 4 Kasım 2012’de Hak ve Özgürlükler Partisi genel başkanlığına seçilmiştir.

Burkay, Türkçe ve Kürtçe olmak üzere çeşitli alanlarda yazılar yazmış ve eserler çıkarmıştır. İlk şiirlerini 1959’da Yeditepe dergisinde yayımlamıştır. Varlık, Forum, Dost, Papirüs, Yeni Toplum, Özgürlük Yolu, Deng şiirlerini yayımladığı diğer dergilerdir. Şiirlerini yazarken geçmişten ilham alan şair, şiirin yakın geçmişteki deneyimlerini zenginlik olarak görmüş ve bu deneyimlerden yararlanmıştır. Burkay’ın şiirlerinde akıcı bir anlatım görülür.

Şiirlerini okuduğumuzda anlatım ile anlatılan arasındaki özdeşlik, okuyucu tarafından hemen fark edilir ayrıca bu özdeşlik sayesinde şair, rahat ve kolay söylenen şiirler oluşturmuştur. Burkay, şiirlerinin yanı sıra roman ve dergi alanında da çalışmıştır. 1964’te Yaşamanın Ötesinde adlı romanı Vatan gazetesinde tefrika edilmiştir. 1965-66 yılları arasında Elazığ’da sorumlu müdürlüğünü de üstlendiği Çıra dergisini yayımlamıştır. Ankara’da yayımlanan Özgürlük Yolu adlı siyasi dergiyi de yönetmiştir. Şairin bazı şiirleri sanatçılar tarafından bestelenmiştir. Sezen Aksu’nun 1991 yılında çıkan albümüne de adını veren Gülümse adlı şarkı, Burkay’ın bir şiirinden bestelenmiştir.

Eserleri;

Prangalar; şiirler (Türkçe 1967)
Helbestên Kurdî (Kürtçe Şiirler 1974)
Dersim; şiirler ( Türkçe, 1975)
Dehak’ın Sonu manzum piyes, (Kürtçe ve Türkçe)
Özgürlük ve Yaşam Çarin -Rubailer- (Kürtçe; 1992)
Yakılan Şiirin Türküsü (Türkçe 1993)
Berf Fedi Dıke -Kar Utanır- (Kürtçe1995)
Can Taşır Dicle (Türkçe1998)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir