Kayseri: İmam Kulu Kaya Kabartması
İmam Kulu Kaya Kabartması; Kayseri’nin Develi İlçesi, İmamkulu Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
İmam Kulu Kaya Kabartması, Şimşekkaya olarak da bilinir. Yaklaşık 3.6 metreye 2 metre boyutlarında olan kaya kabartması büyük bir kaya parçasının düzleştirilmiş yüzeyine oyulmuştur.
İlk olarak 1934 yılında M. Kemaleddin Karamete tarafından bir araştırma gezisi sırasında saptanmıştır. Doğal nedenlerle oldukça yıpranmış durumdadır. Sol tarafta elinde omuzunda yay ve elinde mızrak olan bir erkek figürü mevcutur.
Mızrağın üst tarafındaki Luvi hiyeroglifleri “Prens Kuwalanamuwa” olarak okunmuştur. Aynı isim buradan biraz daha güneyde bulunan Hanyeri anıtında da mevcuttur.
Kaya kabartmasının ortasında bir boğanın çektiği arabasında Fırtına Tanrısı yer alır. Tanrı figürünün hemen önündeki hieroglifler “Halep’in Fırtına Tanrısı” şeklinde okunmuştur. Fırtına Tanrısı ve arabası üç dağ tanrısının eğilmiş başları üzerinde resmedilmiştir. Dağ tanrılarını da hayvan başlı varlıklar taşımaktadır.
En sağdaki figürlerin ne olduğu daha tartışmalı olmakla birlikte muhtemelen tanrıça Iştar/Şauşka ve onun altında da bu tanrıçanın kutsal hayvanı aslan başlı çok kanatlı aviti resmedilmiştir. Rölyef genel olarak M.Ö. 13. yüzyıla tarihlenir.