Kalp Çarpıntısı Mı Yaşıyorsunuz? İşte Yapmanız Gerekenler
Bazen kalp atışı çok hızlı ya da çok yavaş atmaya başlar ve kalp atışları düzensiz hale gelebilir, bu duruma kalp çarpıntısı denir. Kalp çarpıntısı, dinlenirken veya normal günlük aktiviteler yaparken bile meydana gelebilir.
Haber Merkezi / Birçok faktör kalp çarpıntısını tetikleyebilir, yaygın tıbbi olmayan tetikleyiciler dehidrasyon, uyku eksikliği ve hatta gebelik olabilir. Anksiyete, stres veya duygusal patlamalar, hormonal değişiklikler ve yaşam tarzı seçimleri gibi nedenler de yüksek oranda adrenalin salgılayarak kalbin daha hızlı atmasına neden olabilir.
Kalp çarpıntısı aynı zamanda dikkat edilmesi gereken altta yatan bir tıbbi soruna da işaret edebilir. Tiroid bozukluğu, anemi, düşük kan şekeri, yüksek veya düşük tansiyon, elektrolit dengesizliği vb. sorunları olan kişilerde kalp çarpıntısı riski daha fazla olabilir.
Doğru şekilde yapılan yaşam tarzı değişiklikleri, kalp atışlarını dengeleyebilir: Derin nefes alma ve rahatlama egzersizleriyle stres seviyesini azaltılması, alkol tüketiminden kaçınılması veya miktarının sınırlanması, tütün veya nikotin ürünlerinin kullanımının bırakılması gibi…
Kan basıncını ve kolesterol seviyelerinin kontrol edilmesi: Kalp çarpıntısını tetikleyen kafein ve yiyecekleri azaltılması da kalp atışlarını dengeleyebilir.
Kalp çarpıntısının tedavisi: Kalp çarpıntısı olan herkesin mutlaka tedaviye ihtiyacı olacak diye bir durum söz konusu değildir. Bununla birlikte, çarpıntıların nedenine ve sıklığına veya kalp sorunları, göğüs ağrısı vb. gibi başka sağlık sorunları geçmişi olup olmadığına bağlı olarak tedavi gerekebilir.
Altta yatan bir nedene bağlı kalp çarpıntısı durumunda en yaygın tedavi yöntemi, aritmi veya atriyal fibrilasyon gibi, ilaçlarla, ameliyatla veya implante edilebilir cihazlardır.
Ayrıca, kalp çarpıntısı tekrarlamaya devam ediyorsa ve buna göğüs ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı veya bayılma atakları da eşlik ediyorsa derhal doktora başvurulmalıdır.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez.