Japon Ensefaliti Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey
Japon Ensefaliti, başta Asya olmak üzere dünyanın belirli bölgelerinde enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan Japon B Ensefalit Virüsünün neden olduğu ciddi bir beyin iltihabıdır.
Haber Merkezi / Bu bozukluk en çok çocukları etkiler ve yaz aylarında daha aktif bir şekilde yayılma eğilimindedir. Semptomlar arasında yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma, felç, kişilik değişiklikleri ve koma yer alır ve muhtemelen nörolojik hasara veya ölüme yol açabilir.
Japon Ensefaliti, yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma, zihinsel bozulma, kişilik değişiklikleri, psikozlar, konuşma bozukluğu, spastik sertlik ve yüz veya ekstremitelerde felç ile karakterize nadir bir viral hastalıktır.
Yetişkinlerde, vücudun her iki tarafında duyu değişikliği olmaksızın felç meydana gelebilir. Semptomların süresi büyük ölçüde değişebilir ve iyileşme süreci uzayabilir. Etkilenen bazı bireylerde beyinde şişlik ve küçük kanama alanları görülebilir.
Beyin ve sinir hücrelerinin tükenmesi (atrofi) de meydana gelebilir. Bağışıklık sistemi de virüs tarafından zayıflatılıyor ve potansiyel olarak etkilenen bireyleri daha ciddi enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getiriyor.
Japon Ensefaliti, bir arbovirüs olan (böcek ısırıklarının aracılık ettiği) Japon B Ensefalit Virüsü’nden kaynaklanır ve enfekte sivrisineklerin ısırığı yoluyla bulaşır. Semptomlar, virüsün merkezi sinir sistemini doğrudan işgal etmesi ve seçici enfeksiyona, sinir hücrelerinin tahrip olmasına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmasıyla ortaya çıkar.
Asya ülkelerinde Japon Ensefalitini önleyen aşılar mevcuttur. Risk altındaki bölgelere seyahat eden Amerikalılar aşıyı Amerika Birleşik Devletleri’nde yaptırabilirler. Yüksek riskli bölgeler arasında Hindistan, Bangladeş, Rusya’nın doğu kısmı, Çin, Kore, Nepal, Burma, Vietnam, kuzey Tayland, güneydoğu Asya’nın tropikal bölgeleri, güney Hindistan, güney Tayland ve Sri Lanka bulunmaktadır.
Asya şehir merkezlerine kısa süreli seyahat edenlerin bu bozukluğa yakalanma riski düşüktür. Virüsü bulaştıran sivrisinekler, durgun suyun yaygın olduğu kırsal alanlarda en fazla sayıda görülür ve en çok şafak vakti, akşam karanlığı ve bulutlu günlerde aktiftir.
Sivrisinek ısırıklarına karşı, sineklik altında perdeli alanlarda uyumak, cildi yeterince kaplayan giysiler giymek ve açıkta kalan ciltte böcek kovucular kullanmak gibi önlemler de tavsiye edilir. Yüzde otuzun üzerinde aktif madde N,N-dietil-meta-toluamid (“deet”) içeren kovucular tavsiye edilir.