Jackson – Weiss Sendromu Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Jackson – Weiss sendromu (JWS), baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgede belirgin malformasyonlar ve ayak anormallikleri ile karakterize nadir bir genetik hastalıktır. Semptomların ve bulguların kapsamı ve şiddeti, aynı ailenin etkilenen üyeleri arasında bile son derece değişken olabilir. 

Haber Merkezi / Birincil bulgular arasında kafatasının belirli kemikleri arasındaki fibröz eklemlerin (kraniyal sütürler) erken kapanması (kraniyosinostoz), alışılmadık derecede düz, az gelişmiş orta yüz bölgeleri (orta yüz hipoplazisi), anormal derecede geniş ayak başparmakları ve/veya kafatasındaki belirli kemiklerin malformasyonu veya füzyonu yer alabilir. ayak.

Bazı hastalarda JWS, FGFR2 genindeki bir değişikliğin (mutasyonun) neden olduğu otozomal dominant bir genetik durumdur, ancak diğer genlerdeki (örn. FGFR3 ) mutasyonlar benzer görünen bir duruma neden olabilir.

JWS tipik olarak ayaklardaki iskelet anormallikleriyle ilişkili olarak ortaya çıkan kraniyofasiyal malformasyonlarla karakterize edilir, ancak etkilenen bazı bireylerde kraniyofasiyal anormallikler yoktur. İlişkili bulguların kapsamı ve ciddiyeti, aynı veya diğer etkilenen ailelerin üyeleri arasında büyük farklılıklar gösterebilir.

Kraniofasiyal anormallikleri olanlarda bu tür malformasyonlar, belirgin bir yüz görünümüne neden olabilir. Örneğin, kafatasının belirli kemikleri arasındaki fibröz eklemlerin (kranyal dikişler) erken kapanması (kraniosinostoz) olabilir, bu da başın üst kısmının sivri veya konik (akrosefali) görünmesine neden olabilir. Bazı hastalarda kraniyosinostoz, baş ağrıları, görme bozuklukları ve kafatasında anormal beyin omurilik sıvısı (BOS) birikiminin olduğu bir durum olan hidrosefali ile ilişkili olabilir. Hidrosefali sıklıkla sıvı basıncının artmasına ve beyindeki boşlukların (ventriküllerin) anormal genişlemesine neden olur.

JWS’li bireylerde ek kraniyofasiyal anormallikler de bulunabilir. Bunlar başın nispeten düz bir arka bölgesini (oksiput), az gelişmiş orta yüz bölgelerini (orta yüz hipoplazisi) ve geniş aralıklı gözleri (oküler hipertelorizm) içerebilir. Etkilenen bireylerde ayrıca aşağı doğru eğik göz kapağı kıvrımları (palpebral çatlaklar), üst göz kapaklarında sarkma (ptosis) veya bir gözün diğerine göre anormal sapması (şaşılık) bulunabilir. Bazı hastalarda, düz bir burun köprüsü, az gelişmiş bir üst çene kemiği (maksiller hipoplazi), oldukça kemerli bir ağız çatısı (damak), damağın tam olarak kapanmaması (yarık damak) gibi ek özellikler de mevcut olabilir. veya hatalı biçimlendirilmiş kulaklar.

JWS ayrıca ayaklardaki çeşitli anormalliklerle de karakterize edilebilir. Örneğin, etkilenen bireylerde perdeli veya kaynaşmış ikinci ve üçüncü ayak parmakları (sindaktili) ve/veya içe doğru bükülebilen anormal derecede kısa, geniş ayak başparmakları (varus deformiteleri) bulunabilir. Ayrıca ayak gövdesindeki (metatarslar), ayak bileklerindeki (tarsal kemikler) ve/veya topuklardaki (kalkanei) belirli kemiklerde malformasyon veya füzyon da meydana gelebilir. 

JWS’li bazı bireylerde eklem hareketlerinin kısıtlanması ve/veya bacakların anormal şekilde içe doğru kıvrıldığı, dizlerin birbirine yakın olduğu ve ayak bileklerinin geniş bir şekilde ayrık olduğu (genu valgum) bir durum gibi ek fiziksel anormallikler de bulunabilir. Ek olarak, bu bozukluğa sahip bireylerin çoğu ortalama veya ortalamanın üzerinde zekaya ve normal bir yaşam süresine sahip olmasına rağmen, birkaç hastada değişen düzeylerde zihinsel engellilik rapor edilmiştir.

JWS, FGFR2 genindeki bir mutasyondan kaynaklanır . FGFR2 geni, fibroblast büyüme faktörü reseptörü (FGFR) olarak bilinen bir proteinin üretimini düzenler. Bu tür proteinlerin işleyişini bozan genetik mutasyonlar, embriyonik gelişim sırasında kraniyofasiyal alanın ve uzuvların erken füzyonu gibi belirli anormalliklere yol açabilir . Crouzon, Pfeiffer ve Apert sendromları da dahil olmak üzere FGFR2 genindeki mutasyonlarla ilişkili bir dizi sendrom tanımlanmıştır.

JWS ile ilişkili FGFR2 gen mutasyonuna sahip bireylerin çoğunda, bu bozuklukla ilişkili semptomlar ve bulgular olacaktır, ancak bunların kapsamı ve ciddiyeti kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir.

JWS otozomal dominant genetik bir hastalıktır. Baskın genetik bozukluklar, belirli bir hastalığa neden olmak için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anormal gen, ebeveynden kalıtsal olabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden çocuğuna geçme riski her hamilelik için %50’dir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Bazı bireylerde bozukluk, yumurta veya sperm hücresinde meydana gelen kendiliğinden genetik mutasyondan kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda bozukluk ebeveynlerden miras alınmaz.

JWS’ye doğumda veya erken bebeklik döneminde kapsamlı bir klinik değerlendirmeye, karakteristik fiziksel bulguların tanımlanmasına ve ileri görüntüleme teknikleri de dahil olmak üzere çeşitli özel testlere dayanarak teşhis konulabilir veya doğrulanabilir. Örneğin, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi özel röntgen görüntüleme çalışmaları, belirli kraniyofasiyal, ayak veya diğer iskelet anormalliklerinin varlığının ve/veya boyutunun doğrulanmasına yardımcı olabilir.

Tanının belirsiz olması durumunda FGFR2 genindeki mutasyonlar için moleküler genetik testler mevcuttur. Bazı çocuklarda, fetal ultrason sırasında belirli karakteristik fiziksel bulguların saptanmasına dayanarak doğumdan önce (doğum öncesi) JWS tanısı önerilebilir.

JWS’nin tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Bu tür bir tedavi, etkilenen çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlamaya ihtiyaç duyan tıp uzmanlarından oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Bu profesyoneller arasında çocuk doktorları; iskelet, eklem, kas ve ilgili doku bozuklukları konusunda uzmanlaşmış doktorlar (ortopedistler), fizyoterapistler; ve/veya diğer sağlık profesyonelleri.

JWS’ye yönelik spesifik tedaviler semptomatik ve destekleyicidir. Etkilenen bazı bireylerde, kraniyosinostoz ve buna bağlı hidrosefali, kafatası içinde (kafa içi basınç) ve beyinde anormal derecede artan basınca neden olabilir. Bu gibi durumlarda, kraniosinostozu düzeltmek ve fazla beyin omurilik sıvısını (BOS) beyinden uzaklaştırmak ve BOS’un emilebileceği vücudun başka bir kısmına boşaltmak için bir tüp (şant) yerleştirilmesi için ameliyat önerilebilir.

Bozuklukla potansiyel olarak ilişkili diğer kraniyofasiyal ve iskelet anormalliklerinin düzeltilmesi için de cerrahi önerilebilir. Gerçekleştirilen cerrahi prosedürler anatomik anormalliklerin ciddiyetine, bunlarla ilişkili semptomlara ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. Bazı durumlarda, etkilenen kişinin hareketliliğinin iyileştirilmesine yardımcı olmak için fizik tedavi ve ek ortopedik ve destekleyici önlemler de önerilebilir.

JWS’li çocukların potansiyellerine ulaşmasını sağlamak için erken müdahale önemli olabilir. Yararlı olabilecek özel hizmetler arasında özel eğitim ve diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler yer almaktadır.

Etkilenen bireyler ve aileleri için genetik danışmanlık önerilir. Ayrıca JWS ile ilişkili olabilecek herhangi bir bulguyu tespit etmek için tanı konulan bireylerin aile üyelerinde kapsamlı klinik değerlendirmeler yapılması önemli olabilir. Bu bozukluğun diğer tedavisi semptomatik ve destekleyicidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir