İstanbul’da Yaşayanların Yüzde 43.8’i Kıt Kanaat Geçiniyor

İstanbul’da yaşayanların yüzde 29.4’ü bazı ödemelerini yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 9.2’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 43.8’i kıt kanaat geçinebildiğini ifade etti.

Haber Merkezi / İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbullunun gündemini içeren “İstanbul Barometresi Temmuz 2024” araştırmasını yayınladı.

Buna göre; Katılımcıların yüzde 56’sı ekonomik sorunların, yüzde 6,1’i eğitim harcamalarının ve yüzde 5,5’i ise İsrail’in Gazze’yi işgalinin ev içerisinde konuşulduğunu belirtti.

Katılımcıların yüzde 58,4’ü ekonomik sorunların konuşulduğundan bahsetti. İkinci sırada, yüzde 20,4 ile İsrail’in Gazze’yi işgali, üçüncü sırada ise yüzde 8,8 ile ülkemizde meydana gelen yangın felaketleri yer aldı.

Katılımcıların yüzde 60,7’si ağustos ayında İstanbul’un gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu belirtti. İkinci sırada ise yüzde 21,5 ile İBB’nin kadınların saat 22.00’den sonra İETT otobüslerinden istedikleri yerde inmesini sağladığı uygulaması yer aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 7,6 ile Bayrampaşa-Eyüpsultan Tramvayı yapımına başlanması yer aldı.

Ağustos ayında katılımcıların yüzde 17,6’sı Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini belirtirken yüzde 38,9’u değişmeyeceğini, yüzde 43,6’sı kötüleşeceğini belirtti. Ağustos ayında katılımcıların yüzde 26,1’i kendi ekonomisinin iyileşeceğini belirtirken yüzde 49,8’i değişmeyeceğini, yüzde 24,2’si kötüleşeceğini belirtti.

Kredi kartı kullananların yüzde 44,8’i aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 36’sı ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. yüzde 6,1’i asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 3,8’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 9,3’ü ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

Ağustos ayında katılımcıların yüzde 29,4’ü bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 9,2’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 43,8’i kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 17,7’si ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti.

Katılımcıların yüzde 66,3’ü kripto paraları güvenli bir yatırım aracı olarak görmediğini, yüzde 5,6’sı güvenli bulduğunu, yüzde 5,2’si kısmen güvenli bulduğunu yüzde 22,9’u ise fikrinin olmadığını belirtti.

Katılımcılara ağustos ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 7 olarak ölçülürken kaygı seviyesi 6,5 olarak ölçüldü. Ağustos ayındaki yaşam memnuniyeti 5 ve mutluluk seviyesi 5,4 olarak ölçüldü.

Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 57,3 ile sığınmacı ve mülteciler, yüzde 55,8 ile olası İstanbul depremi ve yüzde 51,2 ile ekonomik sorunlar olarak belirlendi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir