İstanbul’da Yaşayanların Yüzde 43.8’i Kıt Kanaat Geçiniyor
İstanbul’da yaşayanların yüzde 23,9’u bazı ödemelerini yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 15,2’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 42,6’sı kıt kanaat geçinebildiğini ifade etti.
Haber Merkezi / İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbullunun gündemini içeren “İstanbul Barometresi Ekim 2024” araştırmasını yayınladı.
Buna göre; Katılımcıların yüzde 54,1’i ekonomik sorunların, yüzde 8,4’ü kadın cinayetlerinin, yüzde 3,3’ü ise kendisinin veya yakınlarının yaşadığı sağlık sorunlarının ev içerisinde konuşulduğunu belirtti.
Katılımcıların yüzde 35,4’ü ekonomik sorunların konuşulduğundan bahsetti. İkinci sırada, yüzde 13,1 ile özel hastanelerde bebekleri suistimal ederek öldüren Yenidoğan Çetesinin ortaya çıkarılması, üçüncü sırada ise yüzde 12,5 ile Fatih surlarında iki genç kızın katledilmesi yer aldı.
Katılımcıların yüzde 38’i ekonomik sorunların ekim ayında İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. İkinci sırada ise yüzde 28,8 ile Esenyurt Belediyesi’ne hükümet tarafından kayyum atanması, üçüncü sırada ise yüzde 8,8 ile trafik ve ulaşım konuları yer aldı.
Katılımcıların yüzde 22’si Türkiye’de sağlık sisteminin iyi yönetildiğini belirtirken yüzde 68’i iyi yönetilmediğini düşündüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 10’u fikir belirtmedi.
Katılımcıların yüzde 75,6’sı rahatsızlandığında kamu/devlet hastanelerini tercih ettiğini belirtirken yüzde 24,4’ü özel hastaneleri tercih ettiğini belirtti. Katılımcılar devlet hastanelerinde yaklaşık 28 günde randevu bulduklarını belirtirken en çok dahiliye, ağız ve diş sağlığı ve göz hastalıkları bölümlerinde randevu bulmakta güçlük çektiğini belirtti.
Avrupa yakasında ikamet eden katılımcılar ortalama 30 günde randevu bulabiliyorken Anadolu yakasında ikamet eden katılımcılar 26 günde randevu bulabildiklerini belirtti. Sosyoekonomik statüye göre bakıldığında katılımcıların sosyoekonomik seviyeleri arttıkça özel hastaneyi tercih ettikleri görüldü.
Katılımcıların yüzde 52,1’i devlet hastanelerinden aldığı hizmetten memnun olmadığını belirtirken özel hastanelerde bu oranın yüzde 47,6 olduğu görüldü.
Sosyoekonomik statülerine göre incelendiğinde alt sosyoekonomik seviyede olan katılımcıların yüzde 44,3’ü devlet hastanelerine güvenmediğini belirtirken üst sosyoekonomik seviyedeki katılımcıların yüzde 38,7’sinin devlet hastanelerine güvenmediği görüldü.
Katılımcıların yüzde 44,9’u devlet hastanelerine güvenmediğini belirtirken özel hastanelerde bu oranın yüzde 64,5 olduğu görüldü. Kamu hastanelerini tercih eden katılımcıların yüzde 68,2’si özel hastanelere güvenmediğini belirtti. Özel hastaneleri tercih eden katılımcıların yüzde 56,7’si devlet hastanelerine güvenmediğini belirtti.
Katılımcıların yüzde 60’ı yaz ve kış saati olmak üzere ikili saat sisteminin uygulanmasını istediğini belirtirken yüzde 28,1’i sabit yaz saati sisteminin uygulanmasını istediğini, yüzde 11,8’i ise fikrinin olmadığını belirtti.
İstanbulluların yüzde 34,9’u kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Eylül ayında bu oran 35,7 olmuştu. Kredi kartı borcunun tamamını ödeyebilenler yüzde 41,7 olurken, yüzde 9,9 kredi kartını ödeyemediğini belirtti.
Yüzde 6,6’sı asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 6,9’u asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 9,9’u ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.
Katılımcılar İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için 70 bin TL gerektiğini belirtirken, ekim ayında katılımcıların yüzde 23,9’u borçlandığını, yüzde 15,2’si pek geçinemediğini, yüzde 42,6’sı kıt kanaat geçindiğini ve yüzde 18,3’ü de geçinerek birikim yapabildiğini belirtti.
Ekim ayında katılımcıların yüzde 17,7’si Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini belirtirken yüzde 38,8’i değişmeyeceğini, yüzde 43,5’i kötüleşeceğini belirtti. Ekim ayında katılımcıların yüzde 27,1’i kendi ekonomisinin iyileşeceğini belirtirken yüzde 44,9’u değişmeyeceğini, yüzde 27,9’u kötüleşeceğini belirtti.
Katılımcılara Ekim ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 6,9 olarak ölçülürken kaygı seviyesi 6,1 olarak ölçüldü.
Ekim ayındaki yaşam memnuniyeti 4,6 ve mutluluk seviyesi 5,2 olarak ölçüldü. Katılımcıların yüzde 50,4’ü son günlerden kendini öfkeli hissettiğini belirtirken katılımcıların geleceğe dair umudu 4,0 olarak ölçüldü.
Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 57,8 ile ulaşım, yüzde 51,1 ile sığınmacı ve mülteciler ve yüzde 45,5 ile ekonomik sorunlar olarak belirlendi.