İstanbul’da Yaşayanların Yüzde 35’i Kıt Kanaat Geçiniyor

İstanbul’da yaşayanların yüzde 18,6’sı bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 27’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 34,5’i kıt kanaat geçinebildiğini söyledi.

Haber Merkezi / İstanbul’da yaşayanların yüzde 32,4’ü kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini ifade ederken, yüzde 6,2’si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 3,4’ü asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtti. Kredi kartı sahibi olan İstanbulluların yüzde 8,8’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbullunun gündemini içeren “İstanbul Barometresi Mayıs 2024” araştırmasını yayınladı.

Mayıs ayında İstanbul’da yaşayanların ev içi gündemi ekonomik sorunlar ve İsrail’in Gazze’yi işgali oldu. Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 60,3’ü ekonomik sorunların, yüzde 7,6’sı İsrail’in Gazze’yi işgalinin, yüzde 3,3’ü ise eğitim konularının ev içerisinde konuşulduğunu belirtti.

Katılımcıların yüzde 78’i Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde alınan önlemleri yeterli bulmadığını ifade etti. Katılımcıların yüzde 10’u Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde alınan önlemleri yeterli bulduğunu, yüzde 12,2’si kısmen yeterli gördüğünü, yüzde 78’i yeterli bulmadığını söyledi.

Katılımcıların yüzde 69,9’u önümüzdeki dönemde Kamuda Tasarruf Paketi’nin devlet kurumlarınca kararlı bir şekilde uygulanacağını düşünmüyor. Katılımcıların yüzde 16,2’si önümüzdeki dönemde Kamuda Tasarruf Paketi’nin devlet kurumlarınca kararlı bir şekilde uygulanacağın düşündüğünü belirtirken yüzde 13,9’u kısmen uygulanacağını, yüzde 69,9’u uygulanmayacağını düşündüğünü belirtti.

Katılımcıların yüzde 32,9’u yaşadığı bölgede sokak köpekleriyle ilgili rahatsızlığı bulunduğunu ifade etti. Sorun yaşadığını belirten katılımcıların yüzde 81,2’si güvenlik sorunları, yüzde 33,4’ü sayılarının kontrolsüz artışından dolayı rahatsız olduğunu söyledi.

İstanbulluların sokak köpeklerine çözümü: Aşı, bakım ve kısırlaştırma yaparak dışarıda yaşamalarına izin verilmeli, saldırgan olanlar ise barınaklara toplanmalı. Katılımcıların yüzde 36,3’ü aşı, bakım ve kısırlaştırma yaparak dışarıda yaşamalarına izin verilmesi, saldırgan olanlar barınaklara toplanması, yüzde 33,4’ü hepsi toplanarak barınaklarda bakılması, yüzde 16,5’i ise aşı, bakım ve kısırlaştırma yaparak dışarıda yaşamalarına izin verilmesi gerektiğini belirtti.

Katılımcıların yüzde 22,2’si bu bayramda ekonomik sebeplerden ötürü İstanbul’da olacağını ifade etti. Katılımcıların yüzde 30’u dini bayramları genellikle İstanbul dışında geçirdiğini belirtti. Tatillerini genellikle İstanbul dışında geçirdiğini belirten katılımcıların %22,2’si bu bayramda ekonomik sebeplerden ötürü İstanbul’da olacağını söyledi. Katılımcıların yüzde 13,9’u ise ekonomik sebeplerle tatil harcamalarını kısarak tatil yapacağını ifade etti.

Mayıs ayında İstanbul’un gündemi ekonomik sorunlar ve İBB’nin ücretsiz HPV aşısı uygulamasını başlatması oldu. Katılımcıların yüzde 58,1’i Mayıs ayında İstanbul’un gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu belirtti. İkinci sırada ise yüzde 12,8 ile İBB’nin ücretsiz HPV aşısı uygulamasını başlatması yer aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 9,7 ile 2027 Avrupa Oyunları’nın İstanbul’da oynanacağının kesinleşmesi yer aldı.

Mayıs ayının Türkiye gündemi ekonomik sorunlar ve İsrail’in Gazze’yi işgali oldu. Katılımcıların yüzde 45,3’ü ekonomik sorunların konuşulduğundan bahsetti. İkinci sırada, yüzde 28,7 ile İsrail’in Gazze’yi işgali, üçüncü sırada ise yüzde 7,9 ile sokak hayvanlarının uyutulması ile ilgili yeni düzenleme yer aldı.

Katılımcıların yüzde 32,4’ü kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Kredi kartı kullananların yüzde 49,2’si aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 32,4’ü ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. yüzde 6,2’si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 3,4’ü asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 8,8’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

Mayıs ayında katılımcıların yüzde 34,5’i kıt kanaat geçinebildiğini belirtti. Mayıs ayında katılımcıların yüzde 18,6’sı bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 27’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 34,5’i kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 19,9’u ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti. Birikim yapabildiğini belirten katılımcıların; yüzde 49,4’ü altın, yüzde 33,7’si hisse senedi, yüzde 15,7’si ise döviz aldığını belirtti.

Mayıs ayında katılımcıların yüzde 20,5’i borç aldığını söyledi. Katılımcıların yüzde 20,5’i borç aldığını, yüzde 8,4’ü borç verdiğini, yüzde 7,5’i hem borç alıp hem borç verdiğini, yüzde 63,6’sı ise borç alıp vermediğini ifade etti.

Katılımcıların yüzde 70,5’i kripto paraları güvenli bulmadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 70,5’i kripto paraları güvenli bir yatırım aracı olarak görmediğini, yüzde 7,7’si güvenli bulduğunu, yüzde 3’ü kısmen güvenli bulduğunu yüzde 18,8’i ise fikrinin olmadığını ifade etti.

Katılımcıların yüzde 49,2’si son kira artış döneminde ev sahibi ile sorun yaşadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 9,4’ü geçen ay kirasını ödeyemediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 49,2’si son kira artış döneminde ev sahibi ile sorun yaşadığını ifade etti. Katılımcıların yüzde 65,2’si son kira artışı döneminde kira artışının kanunda belirtilen yüzde 25’lik orandan daha yüksek olduğunu belirtirken yüzde 27,9’u %25 oranında, yüzde 6,9’u ise yüzde 25’ten daha düşük bir oranda kira artışı gerçekleştiğini söyledi.

İstanbulluların stres seviyesi 6,9 mutluluk seviyesi 5,6 olarak ölçüldü. Katılımcılara Mayıs ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 6,9 olarak ölçülürken kaygı seviyesi 5,8 olarak ölçüldü. Mayıs ayındaki yaşam memnuniyeti 4,9 ve mutluluk seviyesi 5,6 olarak ölçüldü.

Mayıs ayında katılımcıların yüzde 33,5’i düzenli spor aktivitesinde bulunduğunu ifade etti. Mayıs ayında katılımcıların yüzde 33,5’i düzenli spor yaptığını belirtti. Mayıs ayında spor yapan katılımcıların yüzde 51’i tempolu yürüme, yüzde 22,7’si fitness yaptığını belirtti.

İstanbul’un ilk üç sorunu

İstanbul’un İlk Üç Sorunu: Ulaşım, ekonomik sorunlar, olası İstanbul depremi Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 55,8 ile ulaşım, yüzde 49,8 ile ekonomik sorunlar ve yüzde 44,9 olası İstanbul depremi olarak belirlendi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir