İstanbul 1 Mayıs’ı: 210 Gözaltı

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Taksim Meydanı kararına rağmen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü meydanda kutlamak isteyen 210 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Haber Merkezi / Anayasa Mahkemesi (AYM), Taksim Meydanı’nın emekçiler için “sembolik” anlamı olduğunu belirterek, burada yapılacak 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının hak ihlali olduğuna hükmetmişti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından 210 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya “İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde uyarıları dinlemeyip Taksim Meydanına ilerlemeye çalışan ve polislerimize saldıran 210 şahıs gözaltına alınmıştır” açıklaması yaptı.

İçişleri Bakanlığı ise, 1 Mayıs tedbirleri kapsamında ulaşıma kapatılan bazı noktalardaki kısıtlamanın saat 16.00 itibariyle kaldırıldığını duyurdu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ayrıca, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda İstanbul’da görev yapan polislere teşekkür etti.

Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kanunsuz gösteri ve yürüyüşüne karşı büyük bir ferasetle, sağ duyuyla karşı koyan; toplumsal olayların nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda, dünyadaki tüm polis teşkilatlarına örnek olan İstanbul’daki kahraman polislerimize teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

İstanbul Valisi Davut Gül, alınan tedbirler sayesinde kentin zarar görmediğini belirterek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, mülki idare amirlerine ve kolluk kuvvetlerine teşekkür etti. Vali Gül, “Ulaşım kısıtlaması ve diğer tedbirler nedeniyle verdiğimiz geçici rahatsızlık nedeniyle herkesten özür dilerim” dedi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Davut Gül, şu ifadeleri kullandı: “1 Mayıs tedbirleriyle, gözbebeğimiz İstanbul’umuzun zarar görmemesine büyük katkı sağlayan; Başta İçişleri Bakanımız Sn. Ali Yerlikaya olmak üzere, mülki idare amirlerimize, emniyet müdürlerimize, jandarma ve sahil güvenlik komutanlarımıza, kolluk kuvvetlerimize, tüm kamu görevlilerine ve ferasetiyle her zaman dünyaya örnek olan 16 milyon İstanbullu hemşehrimize sonsuz teşekkür ederim. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için aldığımız tedbirlerlerle ( ulaşım kısıtlaması vb.) geçici rahatsızlık verdiğimiz herkesten çok özür dilerim. Rabbim milletimiz ve devletimizi her türlü kaza ve beladan muhafaza eylesin”

Gözaltılara tepki

Öte yandan İstanbul Baro Başkanı Filiz Saraç, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını hatırlatarak, ”Yapılan gözaltı işlemleri derhal sona erdirilmeli” dedi. İstanbul Baro Başkanı Saraç açıklamasında toplantı ve gösteri yürüyüş haklarının hukuksuz bir şekilde kullandırılmak istenmediğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“2023 yılında Anayasa Mahkemesi vermiş olduğu kararla Taksim’de yapılmak istenen toplantı ve gösteri yürüyüşü engellemeleri hak ihlali olarak nitelemiştir. Ancak hukuksuz şekilde bir idari kararla yine bu sene bu toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullandırılmamak istenmediğini gördük” dedi.

Saraç gözaltılarla ilgili hukuki destek vermek üzere sahada olduklarını söyleyerek gözaltıların derhal sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise yapılan gözaltı uygulamalarının tamamen hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Yoleri, yapılan gözaltıların hukuka aykırı olduğunu söyleyerek, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir