İsrail’den Lübnan’a Tehdit: Taş Devri’ne Göndeririz

Hizbullah’ın, savaş çıkarsa Lübnan’a ağır hasar vereceklerini bildiğini söyleyen İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “Lübnan’ı Taş Devri’ne gönderebiliriz ama bunu yapmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı ise son 24 saatte 60 artarak 37 bin 718’e yükseldi. Gazze’de İsrail saldırılarında yaralananların sayısı ise son 24 saatte 140 artarak 86 bin 377’ye yükseldi.

Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

İsrail bir savaş halinde komşusu Lübnan’ı “Taş Devri’ne geri göndermekle” tehdit etti. İki ülke sınırında Gazze savaşının başından beri aralıksız çatışmalar yaşanıyor.

Washington ziyareti sırasında konuşan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “Savaş istemiyoruz, ama her senaryoya hazırlanıyoruz” dedi. Hizbullah’ın, savaş çıkarsa Lübnan’a ağır hasar vereceklerini bildiğini söyleyen Gallant, “Lübnan’ı Taş Devri’ne gönderebiliriz ama bunu yapmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail ve Hizbullah arasında tehdit dozu giderek artan açıklamaları Gazze savaşının bölgesel bir çatışmaya döneceği endişesine yol açarken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’den İsrail’e uyarı geldi. Hizbullah ile yeni bir savaşın Ortadoğu’da “korkunç” sonuçlara yol açacağını söyleyen Austin, tarafları diplomatik çözüm bulmaya çağırdı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail ve Lübnan’daki Hizbullah arasında tırmanan gerilimin gölgesinde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile biraraya geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, “Ortadoğu’da ikinci bir cephenin açıldığını görmek istemiyoruz” dedi.

İsrail ve Lübnan sınırında artan gerilimle ilgili sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Kirby, Ortadoğu’da ikinci bir cephenin açılmasını engellemek amacıyla diplomatik bir yol bulmaya çalıştıklarını vurguladı; “Bunun herhangi birinin çıkarına olacağını düşünmüyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı John Kirby, İsrail’e kendisini savunması için yardım etmeye devam edeceklerini ve bunun değişmeyeceğini vurguladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir